2017. június 25.  Vasárnap
Zápor 20 °C Zápor
Rovatok
2017. június 25.  Vasárnap   Vilmos
Zápor 20 °C Zápor

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: Júniusi reggel a könyvtárban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: Júniusi reggel a könyvtárban

Szerző: / 2015. június 8. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Jékely Zoltán (Fotó: PIM)“Kötetbe préselt régi évek /  közt, hol az Idő megtüremlett /  s nem hallszanak a percenések – /  sóhajtom-suttogom: SZERETLEK!” Ezen a héten Jékely Zoltán 66 éve, 1949. június 8-án írt megindítóan szép versét ajánljuk.

Jékely Zoltán Erdélyben egyre szűkösebbnek érezte megjelenési lehetőségeit, így 1946 augusztusában családjával visszaköltözött Budapestre, ám 1948-ban Álom című verseskötetét a hivatalos kultúrpolitika “dekadens temetőköltészetnek” minősítette, a könyvet betiltották és bezúzták, Jékelyt kizárták az Írószövetségből. A hallgatás évei alatt műfordításból élt, lírai és prózai életművét – a megjelenés reménye nélkül – gyarapította. Magának írt, szeretteinek vagy a jövőnek? A költő mindig minden helyzetben szívét, lelkét ajánlja fel olvasóinak, bármikor is kerülhet arra sor.

“Jékely költészete a 19. század szépbe vetett hitének tovább élő szigete volt, amelyen egy varázsló újra megteremtette és bűvös ereje által fenntartotta mindazt a szépséget, amelyet az európai történelem egyik legboldogabb százada megteremtett” – olvasható a Jékely100 című kötetben Borbély Szilárd sorait. S valóban, a szépségben, szeretetben, békében való hit volt Jékely fegyvere a legnehezebb időkben is.

Hatvanhat évvel ezelőtt, 1949. június 8-án Jékely Zoltán verset írt, még a helyszínt is (szinte) pontosan tudjuk: a könyvtárban.

 

JÉKELY ZOLTÁN: JÚNIUSI REGGEL A KÖNYVTÁRBAN

 Egy vén könyvtári cédulára
 írom fel titkos üzenetnek:
 ki száz év múlva megtalálja,
 tudja meg, szeretlek, SZERETLEK!

Kötetbe préselt régi évek
 közt, hol az Idő megtüremlett
 s nem hallszanak a percenések –
 sóhajtom-suttogom: SZERETLEK!

A megvasalt öreg akácfa
 az ablakon be-benevethet,
 életem éke, drága násfa,
 szeretlek, szerelek, SZERETLEK!
(1949. június 8.)
 

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek