2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Jékely Zoltán: Júniusi reggel a könyvtárban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Jékely Zoltán: Júniusi reggel a könyvtárban

Szerző: / 2015. június 8. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Jékely Zoltán (Fotó: PIM)“Kötetbe préselt régi évek /  közt, hol az Idő megtüremlett /  s nem hallszanak a percenések – /  sóhajtom-suttogom: SZERETLEK!” Ezen a héten Jékely Zoltán 66 éve, 1949. június 8-án írt megindítóan szép versét ajánljuk.

Jékely Zoltán Erdélyben egyre szűkösebbnek érezte megjelenési lehetőségeit, így 1946 augusztusában családjával visszaköltözött Budapestre, ám 1948-ban Álom című verseskötetét a hivatalos kultúrpolitika “dekadens temetőköltészetnek” minősítette, a könyvet betiltották és bezúzták, Jékelyt kizárták az Írószövetségből. A hallgatás évei alatt műfordításból élt, lírai és prózai életművét – a megjelenés reménye nélkül – gyarapította. Magának írt, szeretteinek vagy a jövőnek? A költő mindig minden helyzetben szívét, lelkét ajánlja fel olvasóinak, bármikor is kerülhet arra sor.

“Jékely költészete a 19. század szépbe vetett hitének tovább élő szigete volt, amelyen egy varázsló újra megteremtette és bűvös ereje által fenntartotta mindazt a szépséget, amelyet az európai történelem egyik legboldogabb százada megteremtett” – olvasható a Jékely100 című kötetben Borbély Szilárd sorait. S valóban, a szépségben, szeretetben, békében való hit volt Jékely fegyvere a legnehezebb időkben is.

Hatvanhat évvel ezelőtt, 1949. június 8-án Jékely Zoltán verset írt, még a helyszínt is (szinte) pontosan tudjuk: a könyvtárban.

 

JÉKELY ZOLTÁN: JÚNIUSI REGGEL A KÖNYVTÁRBAN

 Egy vén könyvtári cédulára
 írom fel titkos üzenetnek:
 ki száz év múlva megtalálja,
 tudja meg, szeretlek, SZERETLEK!

Kötetbe préselt régi évek
 közt, hol az Idő megtüremlett
 s nem hallszanak a percenések –
 sóhajtom-suttogom: SZERETLEK!

A megvasalt öreg akácfa
 az ablakon be-benevethet,
 életem éke, drága násfa,
 szeretlek, szerelek, SZERETLEK!
(1949. június 8.)
 

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek