2017. június 25.  Vasárnap
Zápor 20 °C Zápor
Rovatok
2017. június 25.  Vasárnap   Vilmos
Zápor 20 °C Zápor

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Ranschburg Jenő: Barátság, szerelem című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Ranschburg Jenő: Barátság, szerelem

Szerző: / 2017. március 6. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Ranschburg Jenő (1935-2011) pszichológus, költő (Fotó: fn.hu) “Barátommal egy nő miatt, csak / nem fogok mindjárt összeveszni!” Ezen a héten a hat éve elhunyt Ranschburg Jenő versével köszöntjük a nőket.

Ranschburg Jenő már hat éve, 2011. március 10. óta nincs közöttünk, gondolatai, írásai és szépirodalmi művei azonban ma is irányt mutatnak mindannyiunk számára: “Az én kérdésem, amelyre választ keresek – Karinthy után szabadon – így hangzik: Van-e különbség a férfi és a nő között, és ha nincs – miért van mégis?

A kérdésből is látszik: a magam részéről megrögzött középutas vagyok. A szakirodalomban sok olyan cikk, tanulmány olvasható, amely a két nem „kibékíthetetlen” pszichológiai különbségét hangsúlyozza. (…)

Úgy gondolom ugyanis, hogy a női szerep sokkal többet jelent, mint a hagyományos női feladatokat: mosást, vasalást, főzést, mosogatást. Életstílust jelent; stratégiát, gondolkodásmódot és emberközpontúságot, amit meg kell védenünk mindazokkal szemben, akik a nőket óvják saját szerepüktől. Egyetemes emberi értékről van szó, amelyeknek hiányában nem csak a nők válnak szegényebbekké.”

Barátság, szerelem című verse Ranschburg Gyerekségek című kötetében jelent meg, melynek hőse, aki a verseket elmondja, egy óvodás korú kisfiú. 

 

RANSCHBURG JENŐ: BARÁTSÁG, SZERELEM

(Férfiak egymás közt)

Tudom, apu, a „szép időkben”
egyet szeretni volt divatba’.
Én öt lányba vagyok szerelmes,
legjobb barátom Zsolti, hatba.

Neki most eggyel több jutott, de
megígéred, hogy nem nevetsz ki?
Barátommal egy nő miatt, csak
nem fogok mindjárt összeveszni!

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek