2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – Ranschburg Jenő: Barátság, szerelem című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – Ranschburg Jenő: Barátság, szerelem

Szerző: / 2017. március 6. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Ranschburg Jenő (1935-2011) pszichológus, költő (Fotó: fn.hu) “Barátommal egy nő miatt, csak / nem fogok mindjárt összeveszni!” Ezen a héten a hat éve elhunyt Ranschburg Jenő versével köszöntjük a nőket.

Ranschburg Jenő már hat éve, 2011. március 10. óta nincs közöttünk, gondolatai, írásai és szépirodalmi művei azonban ma is irányt mutatnak mindannyiunk számára: “Az én kérdésem, amelyre választ keresek – Karinthy után szabadon – így hangzik: Van-e különbség a férfi és a nő között, és ha nincs – miért van mégis?

A kérdésből is látszik: a magam részéről megrögzött középutas vagyok. A szakirodalomban sok olyan cikk, tanulmány olvasható, amely a két nem „kibékíthetetlen” pszichológiai különbségét hangsúlyozza. (…)

Úgy gondolom ugyanis, hogy a női szerep sokkal többet jelent, mint a hagyományos női feladatokat: mosást, vasalást, főzést, mosogatást. Életstílust jelent; stratégiát, gondolkodásmódot és emberközpontúságot, amit meg kell védenünk mindazokkal szemben, akik a nőket óvják saját szerepüktől. Egyetemes emberi értékről van szó, amelyeknek hiányában nem csak a nők válnak szegényebbekké.”

Barátság, szerelem című verse Ranschburg Gyerekségek című kötetében jelent meg, melynek hőse, aki a verseket elmondja, egy óvodás korú kisfiú. 

 

RANSCHBURG JENŐ: BARÁTSÁG, SZERELEM

(Férfiak egymás közt)

Tudom, apu, a „szép időkben”
egyet szeretni volt divatba’.
Én öt lányba vagyok szerelmes,
legjobb barátom Zsolti, hatba.

Neki most eggyel több jutott, de
megígéred, hogy nem nevetsz ki?
Barátommal egy nő miatt, csak
nem fogok mindjárt összeveszni!

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek