2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 16 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 16 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Zorán: Új dalok manapság is születnek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Zorán: Új dalok manapság is születnek

Szerző: / 2017. március 7. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Még mindig imádom csinálni, a zenélés, az éneklés az életem – vallja Sztevanovity Zorán, aki március 4-én ünnepelte 75. születésnapját.

Március 4-én ünnepelte 75. születésnapját Sztevanovity Zorán Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész, énekes, aki mintegy fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legsikeresebb, legnépszerűbb szereplője.

Belgrádban, szerb családban született. Diplomata édesapját 1948 őszén vezényelték Budapestre, ekkor került Zorán és nála három évvel fiatalabb öccse, Dusán is Magyarországra. Apja szoros kapcsolatban állt Lazar Brankov követségi ügyvivővel, aki a Rajk-per harmadrendű vádlottja lett. Zorán apját is perbe fogták, tíz évre elítélték, és csak az 1955-ös perújrafelvétel nyomán szabadult.

Zorán és testvére a gimnáziumi évek alatt gyakran járt az Andrássy úti ifjúsági klubba, ahol a hagyományos tánczenét játszó együttes tagjai időnként átengedték nekik hangszereiket. A fiúk kezdték saját zenéjüket játszani, formálódni kezdett zenekaruk. Első igazi, kalandos úton külföldről szerzett gitárját 1959 szilveszterén apja hozta, Zorán első zenekara, a Zenith 1960-ban a Nyugatinál lévő Hangulat bárban alakult meg.

Zorán: még mindig imádok zenélni

Zorán a közelmúltban adta tizenkettedik teltházas koncertjét a Budapest Sportarénában, illetve annak elődjében, a BS-ben. A közelgő születésnap szóba sem került az unplugged este során, a főszerep ezúttal is a zenéé volt.

“A korábbi kerek születésnapjaimat sem használtam arra, hogy a koncertplakátokon feltüntessem, távol esik tőlem az önünneplés” – jegyezte meg Zorán.

Az énekesnek évtizedek óta masszív, hűséges rajongótábora van és a közönség megszokta tőle, hogy a produkció mindig alakul, fejlődik, frissül. Február 18-i Aréna-koncertjén zenekarának tagjai mellett színpadra lépett állandó szerzője, Presser Gábor, vele együtt énekelt a rapper Majka és a Vígszínház A padlás című előadásának társulata is.

“Mindig nagy fejtörést okoz számomra, miként állítsam össze nagykoncertjeim műsorát. A tervezés már fél évvel korábban megkezdődik, jó előre kialakul bennem, kiket szeretnék elhívni vendégnek, hogyan kezdődjön az est, mely dalokat vegyük elő a régiek közül, melyeket nem lehet kihagyni már csak a közönség elvárása miatt sem. Igyekszem figyelni az aktuális zenei trendeket és felhasználni belőle, amit jónak tartok” – hangsúlyozta Zorán.

Sztevanovity Zorán koncertje, 2017 (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Mint felidézte, pályája kezdetétől nyitott az új hatásokra. A hatvanas évek elején a vele és testvérével, Dusánnal a soraiban megalakuló Metro együttest elvarázsolta a luxemburgi rádió beszivárgó friss zenéje. Az akkori Illés-Metro-Omega nagy hármasból manapság a Metróról esik a legkevesebb szó. A Citromízű banánt vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című felvételt a fiatalabb generáció is ismeri, a Metro progresszív, kísérleti számait kevésbé, megesik, hogy ezeket manapság fedezik fel. A Metróban Zorán olyan zenészekkel játszott, mint szövegíró-gitáros öccse, Dusán, Schöck Ottó, Fogarasi János, Barta Tamás, Frenreisz Károly, Brunner Győző.

Az 1963-as Ki mit tud?-on Zorán szólóénekesként, a Metro zenekar kíséretével lépett fel és nyert első díjat Gershwin Summertime című dalával. Zorán két évet végzett el a Műegyetemen, ekkor döntött úgy, hogy csak a zenének, sőt csak a zenéből él. 1966-ban a Táncdalfesztiválon a Metro a Mi fáj? című dallal indult, amely egy életre összekapcsolódott Zoránnal, jellegzetes hangjával.

“A három zenekar közül talán mi voltunk a legkevésbé deviánsak. Sokszor éreztem, hogy a korszakot elemzők a Metrót nem oda helyezik, ahová én érzem megfelelőnek. Ennek talán az volt az egyik fő oka, hogy csak egyetlen stúdióalbumunk jelent meg és mi 1972-ben feloszlottunk, míg az Omega folytatta, az Illés tagjainak többsége pedig később a Fonográfban zenélt együtt” – mondta.

Zorán a Metro után rövid ideig a Radics Béla neve által fémjelzett Taurus együttesben játszott, majd sok pályatársához hasonlóan külföldön vendéglátózott. Az első szólólemez csak 1977-ben jelent meg, ez azonban hatalmas sikert hozott számára és kijelölte az utat a folytatásra. Még a Metróban zenélt, amikor Presser Gábor megkérdezte tőle, miért nem megy el szólistának. Dusánnal együtt volt a Metróban, testvére oda is írt szövegeket, aztán ő éveken át tévézett, majd a Presser által vezetett LGT szövegírója lett, később közösen megírták A padlást.

“Gáborral egy 1976-ban megjelent kislemezen dolgoztunk először együtt, majd az első, Zorán című nagylemezemtől kezdve már Dusán írja a szövegeket. Az eddig megszületett dalok – a stílus, a témaválasztás, a zenei megközelítés oldaláról egyaránt – vannak annyira változatosak, hogy más dalírókat már nem igazán tudok elképzelni. Úgy érzem, mintha folyamatos jutalomjátékban lenne részem azzal, hogy két ilyen szerző dalait adhatom elő” – fejtette ki az énekes. Első, 1977-ben megjelent szólólemeze, amelynek legtöbb dalát már Presser Gábor írta, az év nagylemeze lett, Zoránt pedig az év énekesének választották.

Több mint négy évtizede tartó szólókorszaka ellenére ma is csapatjátékosnak érzi magát, állandó zenekara tagjaival nagyon hosszú ideje együtt játszik: Horváth Kornél ütőhangszeressel és Sipeki Zoltán gitárossal már 1993 óta.
Zorán eddig tizennégy stúdióalbumot készített; legutóbbi, Körtánc – Kóló című munkája hat évvel ezelőtt jött ki. A 2014-ben kiadott duettlemezen több, korábban kiadatlan dal szerepelt, majd tavaly megjelentetett egy különleges válogatást. Új dalok manapság is születnek, a két legfrissebb, tavaly közzétett Presser-Dusán szerzemény, a Nincsen kedvem és az Ez volt a dal beépült a koncertrepertoárba.

Csaknem kétszáz dalt énekelt el szólóban. “Nagyon nehezen tudnám kiemelni közülük a legkedvesebbeket. A Presser-Dusán szerzemények közül mindenképpen közéjük tartozik a Kóló, amely Dusánnal közös szerb gyökereinkről is szól, említenem kell az első lemezemen szereplő Apám hittét, a harmadik pedig legyen a Volt egy tánc, Dusán fantasztikusan szép magyar szövegével, amit Leonard Cohen Take This Waltz című dalára írt”. 

Sztevanovity Zorán koncertje, 2017 (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Az előadó változatlanul aktívan koncertezik, járja a vidéket, legközelebb hétfőn Dunaújvárosban, aztán Szekszárdon, Kiskunfélegyházán, Érsekújváron, Cegléden, Vecsésen, áprilisban Rimaszombaton, Siklóson, Kecskeméten, májusban Nagykanizsán, Óbudán, Tiszaújvárosban, Budakeszin és Mosonmagyaróváron lép fel.

Tavaly megjelent Elszeretett dalok című albumával kapcsolatban így nyilatkozott a zenész: “Bár fivérem, Dusán írta szinte valamennyi dalom szövegét, úgy gondolom, az általa magyarra átültetett külföldi slágerek között is számos van, amely a legjobban sikerültek közé tartozik. Elsősorban a Volt egy táncra gondolok, Leonard Cohen Take This Waltz-ának magyar változatára, de említhetem az Üres bölcsőt ringat a Hold fényét, Harry Chapin több mint négy évtizeddel ezelőtt írt felvételét vagy a Szép holnapot is, amely Mark Knopfler szerzeménye és Why Worry címmel a Dire Straits slágere volt. Ezeket a dalokat a mai napig játszom a koncertjeimen” – mondta Sztevanovity Zorán.

Az említettek mellett szerepel a lemezen Cole Porter, Sting, Charles Trenet, Billy Joel, Chris Rea egy-egy ismert dala, valamint rákerült egy skót népdal is, a Morning Has Broken, amelyet Cat Stevens feldolgozása tett népszerűvé 1971-ben. Utóbbi mellett szintén eredetiben énekli Zorán a True Love-ot (ezt Auth Csillával rögzítette még 1994-ben), és franciául is hallható egy világsláger, a Que reste-t-il de nos amours?, amelyet az énekes a feleségével, Hegyi Barbara színésznővel énekelt el a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, 2010-ben.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek