2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ismerd meg az Orosz népellenes meséket című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Ismerd meg az Orosz népellenes meséket

Szerző: / 2013. november 5. kedd / Szubkultúra, Könyvvilág   

Dmitry Glukhovsky, 2011 (fotó: Wikipédia)Science-fictiont kedvelő olvasók számára nem ismeretlen Dmitry Glukhovsky neve, hiszen ő teremtette meg a Metró Univerzumot. Glukhovsky új kötetének történetei ismét a sci-fi világába kalauzolnak, de a hang, amelyen megszólal, ezúttal jóval komolyabb, mint amilyen a Metró Univerzum köteteiben volt.

Új novelláskötetében ugyanis Dmitry Glukhovsky hatékony eszközként használja a tudományos-fantasztikus kelléktárát, hogy megfelelő keretet adjon szépirodalmi novelláinak, és ezzel hitelesen mutassa be a legabszurdabb, legkülönösebb képeket is. A szerző mesterien él a novella adta rövid tömörséggel, kegyetlen őszinteséggel sűríti össze a történeteket, majd kiváló ritmusérzékkel csapja le a slusszpoénokat.

Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesékGlukhovsky új kötetének történetei ismét a sci-fi világába kalauzolnak, de a hang, amelyen megszólal, ezúttal jóval komolyabb, mint amilyen a Metró Univerzum köteteiben volt. Az Orosz népellenes mesék ugyanis vérfagyasztó szatírával írja le a mai Oroszországot, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Az Orosz népellenes mesék újabb bizonyítéka Glukhovsky kimeríthetetlen fantáziájának, ám ezek a novellák minden őrült ötletük és sci-finek tűnő történetük ellenére is bámulatosan éles felbontásban ábrázolják a mai orosz életet. Akár egy kis isten háta mögötti faluba látogatunk el, ahol a lakók feje fölött észrevétlenül zajlik le egy nukleáris háború, akár az ország két vezetőjének bonyolult kapcsolatáról olvasunk, akár egy vidéki orosz kiskirály elképzelését láthatjuk az igazi szabadságról.

A kötet összes novellája túlmutat önmagán, ugyanis valamiképpen mindegyiknek a Haza a főhőse – és a Haza úgy jelenik meg Glukhovskynál, mint egy asszony, aki cinikus elnyomás alatt él és valamiféle nagy-nagy változással terhes, és ki tudja, mi bújik ki a hasából. Glukhovsky „mesefüzére” eközben az elkerülhetetlen végromlásról, pusztulásról szól. Itt éppen a fordítottja történik annak, mint a hagyományos varázsmesékben, ahol a hős a történet végén mindig győzedelmeskedik, és a jóság elnyeri jutalmát: Glukhovskynál a rossz diadalmaskodik, ő győz le minden akadályt.

Az Orosz népellenes mesékben Glukhovsky hatékony eszközként használja a tudományos-fantasztikus kelléktárát, hogy megfelelő keretet adjon szépirodalmi novelláinak, és ezzel hitelesen mutassa be a legabszurdabb, legkülönösebb képeket is. A szerző mesterien él a novella adta rövid tömörséggel, kegyetlen őszinteséggel sűríti össze a történeteket, majd kiváló ritmusérzékkel csapja le a slusszpoénokat.
Glukhovsky szókimondó szembesítése a mai Oroszország mindennapjaival és hazugságoktól mérgezett levegőjével Parti Nagy Lajos Fülkeforr-meséit idézi. Kegyetlenül őszinte és mégis szórakoztató, amelyet az olvasó nem tud egyszerűen csak félretenni.

Dmitry Glukhovsky: Metro

Találkozás Dmitry Glukhovsky-val

Az Orosz népellenes mesék című kötetről M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója és Alexandra Finogenova kritikus kérdezi a szerzőt november 7-én 18 órakor az Alexandra Irodalmi Kávéházban.
A táguló Metró Univerzumról – vagyis az újabb kötetekkel bővülő sorozatról Turi Márton kritikus, esszéíró beszélget Dmitry Glukhovsky-val november 8-án pénteken 18 órakor a Fogas Házban.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek