2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Julie Andrews, a musicalek királynője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Julie Andrews, a musicalek királynője

Szerző: / 2015. október 3. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Julie Andrews színésznő, 2006 (Fotó: listal.com) Az angol színpadi színésznő két nagy dobással kezdett a moziban: az első mindjárt Oscart-díjat hozott, a másik “csak” jelölést, és minden idők legrajongottabb filmbálványai közé emelte. Julie Andrews 80 éve, 1935. október 1-jén született.

1935. október 1-jén lett 80 éves Julie Andrews Oscar-díjas színésznő, a Mary Poppins és A muzsika hangjai című filmek sztárja. Julia Elizabeth Vells néven látta meg a napvilágot. Szülei korán elváltak, kiskora nélkülözések közepette telt – azt csak felnőttként tudta meg, hogy nem is anyja első férje volt az igazi apja. A nyomorból négy oktávnyi, ragyogóan szép hangja emelte ki: tizenhárom évesen már a királyi család előtt mutatkozott be, s gyorsan népszerű gyermeksztár lett Angliában.

Audrey Hepburn és Julie Andrews 37. Oscar-díjátadón, 1965 (Fotó: listal.com)Még húszéves sem volt, amikor a Broadway színpadán is felléphetett, s énekes-színésznőként olyan színpadi és rádiós produkciókban alapozta meg a hírnevét, mint az 1956-ban hatalmas sikerrel bemutatott My Fair Lady Elizája. A szerzők, Alan Jay Lerner és Frederick Loewe következő musicaljének Camelot című Broadway-előadásán, ő alakította Guenevere-t. A közönség soraiban ülő Walt Disney ezután 1963-ban megkereste és felajánlotta neki a nagysikerű gyermekkönyvből készülő Mary Poppins című musical címszerepét. A szerepre esélyes volt még Bette Davis és Angela Lansbury is.

Andrews az ajánlatot azonban először visszautasította: biztosra vette ugyanis, hogy a My Fair Lady filmváltozatában csakis ő lehet Eliza. Csalódása határtalan volt, amikor kiderült, hogy a producer Jack Warner az ismeretlen angol kezdő helyett a biztos kasszasiker Audrey Hepburnt választotta – aki ráadásul énekelni sem tudott. A sors aztán kárpótolta: a Mary Poppins meghozta számára a világhírt és 1964-ben a legjobb női főszereplő Oscar-díját is, ráadásul Hepburn még a jelöltek között sem volt. Andrews amikor átvette Mary Poppins béli alakításáért a díjat, ironikusan megköszönte Jack Warnernek (Warner Bros.) amiért nem kapta meg a My Fair Lady főszerepét: “egy embernek, aki csodálatos filmet csinált és aki mindezt lehetővé tette számomra – Jack Warnernek”. Ha akkor ő kapta volna a szerepet soha nem játszhatta volna el Mary Poppins karakterét.

Játszott a Szerelmi partraszállás című szatírában, majd 1965-ben ismét nevelőnőt játszott, ezúttal a Rodgers – Hammerstein páros, A muzsika hangja című musicaljének filmváltozatában. A muzsika hangja című, öt Oscar-díjat besöprő musicalben, egyebek mellett a legjobb film és a legjobb filmzene díját is elnyerte. A híres dalait – köztük a My Favourite Things vagy az Edelweiss című számokat – felvonultató album minden idők egyik legkelendőbb korongja lett. A filmet azóta is rendszeresen vetítik a televíziók, így az újabb generációk is csatlakozhattak rajongótáborához. A hatvanas évek végén karrierje csúcsán állt, a legkeresettebb és a legjobban kereső csillagok egyike volt Hollywoodban.

Szakadt függöny forgatása, Alfred Hitchcock és Julie Andrews, 1966 (Fotó: listal.com)

A legkönnyebben 1969-ben folyt be pénz a számlájára: az MGM stúdió visszalépett egy filmjétől, de ő pereskedett és megkapta a neki járó másfél millió dolláros gázsit. A hetvenes években jobbára nagysikerű tévéműsorokban szerepelt, s csak 1982-ben tért vissza diadalmasan a Viktor/Viktória kettős címszerepében, jutalma újabb Oscar-jelölés lett.

A Blake Edwards író-rendezővel kötött 1969-es házassága után a férj számos filmjében feltűnt (Bombanő, 1979; S.O.B, 1981; Viktor, Viktória, 1982); utóbbiért az Akadémia újabb Oscar-jelöléssel jutalmazta.

1997-ben torkában cisztát találtak, amelyet eltávolítottak ugyan, de hangja odalett. A műhiba miatt (a lapok szerint) 30 millió dollárt kapott kártérítésként, de pszichiátriai klinikán is kezelték, mígnem megbékélt a ténnyel: soha többé nem énekelhet.

Lili drága forgarásán Julie Andrews és rendező férje, Blake Edwards, 1968 (Fotó: listal.com)

Aztán mégsem így lett: elvállalta a nagysikerű Neveletlen hercegnő egyik főszerepét, majd a folytatást is, s ebben majdnem tíz év után ismét dalra fakadt, sőt két éve turnéra is indult musical dalokkal. Ma már kevesebb filmet vállal, legutóbb a Shrek 2-ben Lilian királynőnek, és a Gru animációs filmben Gru édesanyjának kölcsönözte a hangját, illetve Fogtündér című könnyed vígjátékban játszott. Új hivatásként felcsapott gyerekkönyv-szerzőnek.

Magánélete csendes. 1969 óta élt második férjével, Blake Edwards rendezővel, aki 2010-ben hunyt el, három gyermek édesanyja, s ma már boldog nagymama is. A színészi munka mellett számos gyerekkönyvet is írt, amelyek nagy példányszámban kelnek el. 2000-ben a lovagi címnek megfelelő dame (főrendi) rangot kapott II. Erzsébet királynőtől.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.