2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Julie Andrews, a musicalek királynője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Julie Andrews, a musicalek királynője

Szerző: / 2015. október 3. szombat / Szubkultúra, Filmvilág   

Julie Andrews színésznő, 2006 (Fotó: listal.com) Az angol színpadi színésznő két nagy dobással kezdett a moziban: az első mindjárt Oscart-díjat hozott, a másik “csak” jelölést, és minden idők legrajongottabb filmbálványai közé emelte. Julie Andrews 80 éve, 1935. október 1-jén született.

1935. október 1-jén lett 80 éves Julie Andrews Oscar-díjas színésznő, a Mary Poppins és A muzsika hangjai című filmek sztárja. Julia Elizabeth Vells néven látta meg a napvilágot. Szülei korán elváltak, kiskora nélkülözések közepette telt – azt csak felnőttként tudta meg, hogy nem is anyja első férje volt az igazi apja. A nyomorból négy oktávnyi, ragyogóan szép hangja emelte ki: tizenhárom évesen már a királyi család előtt mutatkozott be, s gyorsan népszerű gyermeksztár lett Angliában.

Audrey Hepburn és Julie Andrews 37. Oscar-díjátadón, 1965 (Fotó: listal.com)Még húszéves sem volt, amikor a Broadway színpadán is felléphetett, s énekes-színésznőként olyan színpadi és rádiós produkciókban alapozta meg a hírnevét, mint az 1956-ban hatalmas sikerrel bemutatott My Fair Lady Elizája. A szerzők, Alan Jay Lerner és Frederick Loewe következő musicaljének Camelot című Broadway-előadásán, ő alakította Guenevere-t. A közönség soraiban ülő Walt Disney ezután 1963-ban megkereste és felajánlotta neki a nagysikerű gyermekkönyvből készülő Mary Poppins című musical címszerepét. A szerepre esélyes volt még Bette Davis és Angela Lansbury is.

Andrews az ajánlatot azonban először visszautasította: biztosra vette ugyanis, hogy a My Fair Lady filmváltozatában csakis ő lehet Eliza. Csalódása határtalan volt, amikor kiderült, hogy a producer Jack Warner az ismeretlen angol kezdő helyett a biztos kasszasiker Audrey Hepburnt választotta – aki ráadásul énekelni sem tudott. A sors aztán kárpótolta: a Mary Poppins meghozta számára a világhírt és 1964-ben a legjobb női főszereplő Oscar-díját is, ráadásul Hepburn még a jelöltek között sem volt. Andrews amikor átvette Mary Poppins béli alakításáért a díjat, ironikusan megköszönte Jack Warnernek (Warner Bros.) amiért nem kapta meg a My Fair Lady főszerepét: “egy embernek, aki csodálatos filmet csinált és aki mindezt lehetővé tette számomra – Jack Warnernek”. Ha akkor ő kapta volna a szerepet soha nem játszhatta volna el Mary Poppins karakterét.

Játszott a Szerelmi partraszállás című szatírában, majd 1965-ben ismét nevelőnőt játszott, ezúttal a Rodgers – Hammerstein páros, A muzsika hangja című musicaljének filmváltozatában. A muzsika hangja című, öt Oscar-díjat besöprő musicalben, egyebek mellett a legjobb film és a legjobb filmzene díját is elnyerte. A híres dalait – köztük a My Favourite Things vagy az Edelweiss című számokat – felvonultató album minden idők egyik legkelendőbb korongja lett. A filmet azóta is rendszeresen vetítik a televíziók, így az újabb generációk is csatlakozhattak rajongótáborához. A hatvanas évek végén karrierje csúcsán állt, a legkeresettebb és a legjobban kereső csillagok egyike volt Hollywoodban.

Szakadt függöny forgatása, Alfred Hitchcock és Julie Andrews, 1966 (Fotó: listal.com)

A legkönnyebben 1969-ben folyt be pénz a számlájára: az MGM stúdió visszalépett egy filmjétől, de ő pereskedett és megkapta a neki járó másfél millió dolláros gázsit. A hetvenes években jobbára nagysikerű tévéműsorokban szerepelt, s csak 1982-ben tért vissza diadalmasan a Viktor/Viktória kettős címszerepében, jutalma újabb Oscar-jelölés lett.

A Blake Edwards író-rendezővel kötött 1969-es házassága után a férj számos filmjében feltűnt (Bombanő, 1979; S.O.B, 1981; Viktor, Viktória, 1982); utóbbiért az Akadémia újabb Oscar-jelöléssel jutalmazta.

1997-ben torkában cisztát találtak, amelyet eltávolítottak ugyan, de hangja odalett. A műhiba miatt (a lapok szerint) 30 millió dollárt kapott kártérítésként, de pszichiátriai klinikán is kezelték, mígnem megbékélt a ténnyel: soha többé nem énekelhet.

Lili drága forgarásán Julie Andrews és rendező férje, Blake Edwards, 1968 (Fotó: listal.com)

Aztán mégsem így lett: elvállalta a nagysikerű Neveletlen hercegnő egyik főszerepét, majd a folytatást is, s ebben majdnem tíz év után ismét dalra fakadt, sőt két éve turnéra is indult musical dalokkal. Ma már kevesebb filmet vállal, legutóbb a Shrek 2-ben Lilian királynőnek, és a Gru animációs filmben Gru édesanyjának kölcsönözte a hangját, illetve Fogtündér című könnyed vígjátékban játszott. Új hivatásként felcsapott gyerekkönyv-szerzőnek.

Magánélete csendes. 1969 óta élt második férjével, Blake Edwards rendezővel, aki 2010-ben hunyt el, három gyermek édesanyja, s ma már boldog nagymama is. A színészi munka mellett számos gyerekkönyvet is írt, amelyek nagy példányszámban kelnek el. 2000-ben a lovagi címnek megfelelő dame (főrendi) rangot kapott II. Erzsébet királynőtől.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek