2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mi a T2 Trainspotting titka? című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Mi a T2 Trainspotting titka?

Szerző: / 2017. március 9. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Danny Boyle: T2 Trainspotting - Ewen Bremner, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller (Fotó: InterCom)A Trainspotting független filmes gyökerekből táplálkozott, de elsöprő hatású kulturális jelenséggé nőtte ki magát. Eltelt húsz év. Sok minden megváltozott. De van, ami nem.

Előbb jön a lehetőség… azután jön az árulás.
Eltelt húsz év. Sok minden megváltozott. De van, ami nem.
Mark Renton (Ewan McGregor) visszatér az egyetlen helyre, amit valaha is az otthonának hívott. Spud (Ewen Bremner), Beteg Srác (Johnny Lee Miller) és Begbie (Robert Carlyle) már várják. És vár rá a többi régi barát: a szomorúság, a veszteség, az öröm, a bosszú, a gyűlölet, a barátság, a szeretet, a vágy, a félelem, a megbocsátás, a heroin és az életveszély. Felsorakoztak, hogy köszöntsék, és csatlakozzanak a tánchoz.

HOL HAGYTUK EL ŐKET?

A négy barát/bűntárs/ellenség Londonba utazott, hogy eladjon két kiló véletlenül szerzett heroint.
Amíg a többiek alszanak, Renton ellopja a teljes bevételt: 16000 font készpénzt. Elmegy, vissza se néz.
Egy csomagmegőrzőben négyezer fontot hagy Spudnak. Kétes értékű ajándék ez egy heroinfüggőnek.
Beteg Srác, akitől mindig is távol állt a lojalitás, inkább irigységet érez, mint haragot. Ha valakinek, hát neki kellett volna elárulnia a barátait. Átkozza gyengeségét, és bosszút forral.
Frank Begbie mindig is olyan volt, mint egy két lábon járó kézigránát. Renton most kibiztosította. Tébolya önpusztító, de aligha ért be egyetlen áldozattal.

Danny Boyle: T2 Trainspotting - Ewen Bremner, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller (Fotó: InterCom)

A T2 Trainspotting

A kétmillió fontból készült 1996-os Trainspotting, a Sekély sírhant alkotóinak második alkotása független filmes gyökerekből táplálkozott, de elsöprő hatású kulturális jelenséggé nőtte ki magát.

„A Sekély sírhant után mindenki azzal nyaggatott, hogy mi lesz a következő filmünk – emlékezik Danny Boyle. – És ott volt Irvine fantasztikus könyve, ami valósággal üldözött bennünket. John Hodge nekilátott a forgatókönyvnek, és amikor elküldte az első húsz oldalt, már tudtam, hogy meg fogjuk csinálni. Lényegében belezuhantunk a forgatásba.”

„Féltünk, hogy a film nem fog működni, mert a heroinnal és az ifjúsági kultúrával foglalkozik – veszi át a szót Andrew Macdonald producer –, és mert annyira skót. Nem voltunk benne biztosak, hogy a nézők veszik az adást. De szerettük a könyvet, és nagyon akartuk ezt a filmet.”

„A legcsodálatosabb a tapasztalatlanságunk volt – fűzi hozzá a forgatókönyvíró John Hodge. – Össze akartunk hozni egy jó kis mozit, nem foglalkoztunk semmi mással. Teljesen újszerűen ábrázoltuk a hőseinket, ami persze rengeteg vitát kavart: volt, aki ezért szerette a filmet, és volt, aki ugyanezért utálta.”

Pszichedelikus látványvilágával, fekete humorával, pörgős zenéjével, felejthetetlen antihőseivel és nem utolsó sorban ötletes marketingkampányával a Trainspotting tökéletesen ragadta meg a korszellemet. A rajongók számára olyan volt, mint egy adrenalin injekció, amit egyenesen a brit filmművészet ütőerébe döfött Boyle és csapata.

Danny Boyle az egyszerűségéért szerette az egykori projektet. „Ha megkapod a sorstól az esélyt, hogy csinálj pár filmet, megtanulsz dolgokat – magyarázza a rendező. – És ez a tudás nem mindig hasznos. Laza nemtörődömségből néha jobb filmek születnek.”

„A feleségemmel és az unokaöcsémmel egy sohói vetítőben néztük meg az első összevágott változatot – meséli Renton alakítója, Ewan MacGregor. – Amikor kijöttünk, szóhoz se tudtunk jutni. Brian Tufano operatőri munkája, a színészi játék, Danny rendezése, a zene… minden nagyon ott volt. Éreztük, hogy ez a cucc ütni fog!”

Danny Boyle: T2 Trainspotting - Ewan McGregor és Jonny Lee Miller (Fotó: InterCom)

MIT CSINÁLTÁL HÚSZ ÉVIG?” – A T2 Trainspotting születéséről

Az első film 21 esztendeje került moziba, és ez elvileg túl hosszú idő a folytatáshoz – fejtegeti Boyle. – Nem szándékosan húztuk az időt, nehezen akart összeállni a forgatókönyv. De utólag azt mondom, nem baj, mert pont ez a húsz év adja meg az új film igazi erejét. Amikor a színészek régi és mai arcát egymás mellé tesszük, a hatás brutális. Tíz év alatt alig változtak, még viccelődtünk is, hogy majd úgy kell megöregíteni őket. De két évtized mindenkin nyomot hagy. A srácok nem szégyellték a ráncaikat, felvállalták, mit tett velük az élet. És tulajdonképpen erről szól maga a film is.”

Az emberek azért is kíváncsiak rájuk, mert megvan bennük az elszántság, hogy jobbá váljanak. Sok mindent megbocsátunk nekik, ha a legsötétebb helyzetben is megpróbálnak elvergődni a villanykapcsolóhoz, és keresik a kivezető utat. Minden drámában szükség van fejlődésre: elvárjuk, hogy a szereplők a film végére megváltozzanak. Rá kell találniuk a bölcsesség egy formájára, valamiféle megvilágosodásra.

Szóval, eltelt húsz év, és most mindenki másutt van. Begbie, ahogy sejteni lehetett, a börtönben. Spud, ez szintén nem meglepő, az utcán. Renton még mindig menekül Begbie és kisebb mértékben Beteg Srác/Simon bosszúja elől.

Simon még mindig ügyeskedik. Nem veti fel a pénz, de az ő egóját sose korlátozták a körülményei. Renton visszatérése nem teszi boldoggá, és megpróbálja úgy intézni, hogy helyette is Begbie álljon rajta bosszút.

Renton szemlélődő alkat. Megfigyel másokat, és ennek alapján hozza meg a saját szabályait. Narrátor és elemző, sokkal passzívabb, mint környezetének többi tagja. Ewan karizmát és intelligenciát kölcsönöz neki, Renton ezzel hódítja meg a nézőt.

Érdekes, hogy Jonny és Ewan régi barátok, sőt, üzleti partnerek is voltak. Erős szimbiózis van köztük, akárcsak Beteg Srác/Simon és Renton között. A filmben a szereplők egymás tulajdonságaira áhítoznak. Simon olyan intelligens és elfogulatlan akar lenni, mint Renton, Renton pedig olyan szenvedélyes, mint Simon. Ez a rivalizálás és ez a mélyen gyökerező tisztelet az új filmben erőteljesen megjelenik.

Spud örök vesztes, de Ewan Bremner alakításának hála soha sem válik embertelenné. Van valami pátosz és mélység a figurában, most, hogy megöregedett. Azt hiszem, az új filmben sokan fogják szeretni.

Begbie ugyanolyan őrült, mint volt: még mindig ott tombol benne a vadság. Egy karakternek ennyi idő alatt persze muszáj fejlődnie, és Bobby finom eszközökkel jelzi a változást. Begbie érzi, hogy valami nagyon rossz felé haladnak, de képtelen tenni ellene – izgalmas látni, ahogy a figurában megjelenik ez a fajta elbizonytalanodás.

Danny Boyle: T2 Trainspotting - Ewen Bremner, Ewan McGregor (Fotó: InterCom)

ÉS A FIÚK

Jonny Lee Miller, aki Simont, alias Beteg Srácot játssza, úgy véli, nem hagyományos folytatásról van szó. „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a Trainspotting folytatásának csak akkor van értelme, ha nem egyszerűen továbbviszi a sztorit, hanem súlyosabb témákat vizsgál – mondja a színész. – Milyen érzés megöregedni? Mi történt a főszereplőkkel az elmúlt húsz évben, és ez hogyan változtatta meg őket? Ezek azok a dolgok, amikről érdemes beszélni.”

„Mindenki nagyon akarta a folytatást, már csak az volt a kérdés, hogy John Hodge képes lesz-e megszülni a forgatókönyvet – folytatja Boyle. – Többször is nekifutott, de egyik változat sem működött. Aztán elmentünk Edinburghbe egy utolsó erőgyűjtésre, John, Irvine Welsh, Andrew MacDonald, Christian Colson és én. Közeledett a huszadik évforduló, úgy gondoltuk, hogy most vagy soha. És John végre összehozott egy olyan könyvet, amit elolvasás után azonnal tovább mertem küldeni a színészeknek, mert tudtam, hogy odalesznek érte. Persze még mindig mondhattak volna nemet, mert mindegyikük nagyon elfoglalt, de iszonyú lelkesek voltak, és így aztán elkezdődhetett a munka.”

„A történet és a karakterek fejlesztése párhuzamosan folyt – mesél a forgatókönyv születéséről John Hodge. – Egyszerű, gyakorlati kérdésekkel kezdtük. Begbie-nek van-e gyereke. Ha igen, hogy jönnek ki? Miután kiszabadul a börtönből, hogyan alakul a kapcsolatuk? A kölyök kire ütött: az apjára, vagy inkább az anyjára? Minden válasszal alakult a történet is. És végül eljutottunk oda, hogy feltegyük a kérdést: merre indul tovább Begbie? Egyedül van, eltávolodott a családjától – mihez kezd most? Eközben kibontakozott Spud története is, és a két életút egy ponton metszette egymást.”

Robert Carlyle, Begbie alakítója hatalmas lelkesedéssel vetette magát a munkába. „Rég vártam már erre a pillanatra – mondja a színész. – Azt hittem, nehéz lesz, de tévedtem. Olyan volt, mintha csak egy régi, kitaposott cipőmbe bújtam volna bele. Jól ismertem ezt a Begbie fiút. Sokat változott, de még mindig nagyon vad, és még mindig nagyon kétségbeesett. Szomorúan alakult az élete, és a film ezt teljes mélységében kibontja. Mit csináltak ezek a srácok az elmúlt húsz évben, és hol tartanak most? Ez az utazás érzelmileg nagyon felkavaró volt: sokkal felkavaróbb, mint bármelyikünk gondolta volna.”

Danny Boyle: T2 Trainspotting - Ewan McGregor és Jonny Lee Miller (Fotó: InterCom)

„Tudtuk, hogy izgalmas lesz, ha ez a négy figura újból összekerül – helyesel Boyle. – De ilyen erős érzelmi hatásra nem számítottunk. Látjuk az arcukat, látjuk, mit művelt velük az idő, és ez nagyon megrázó.”

„A Trainspotting annak idején gerillamódszerekkel készült – emlékszik Jonny Lee Miller. – Oda mentünk, ahová akartunk, és egy kis kamerával bármit fölvehettünk. Most mindenütt tömeg fogadott, mindenki segíteni akart. Igaza volt Dannynek: a Trainspotting a skótok Star Wars-a!”

„A T2 Trainspotting valójában két könyv adaptációja – folytatja a rendező. – Az egyik a Porno, ami tíz év után veszi fel a történetet fonalát, a másik maga a Trainspotting. Ez a könyv számomra olyan, mint valami modern Ulysses: rendszeresen újraolvasom, és az új filmben is folyton visszautalok rá.”

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek