2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Michael Fassbender 40 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Michael Fassbender 40

Szerző: / 2017. április 9. vasárnap / Szubkultúra, Filmvilág   

Michael Fassbander (1977-) színművész (Fotó: listal.com) Április 2-án lett 40 éves Michael Fassbender ír-német filmszínész, aki ugyanolyan hitelességgel alakít éhségsztrájkoló IRA-harcost és szexfüggő nagyvárosi férfit, mint gonosz rabszolgatartót vagy az Apple céget megalapító Steve Jobs-t.

Michael Fassbender Heidelbergben született 1977. április 2-án német apától és ír anyától, de 2 éves korától Írországban nevelkedett. Rajongott Quentin Tarantinóért, már tizenhét évesen elkészítette a rendező Kutyaszorítóban című filmjének színpadi változatát, amelynek rendezője és szereplője is volt. Tizenkilenc évesen költözött Londonba, hogy színészetet tanuljon, és még ma, világhírű filmsztárként is ugyanabban a lakásban lakik a brit főváros egyik belső kerületében, Hackneyben. A kitartó és alapos Fassbender a Sztanyiszlavszkij-módszeren alapuló “method acting” híve, melynek során a színészek megteremtik magukban a karakterek érzelmeit és gondolatait, így játékuk természetes, minden műviségtől mentes lesz.

A drámaiskolát nem fejezte be, mégis azonnal színházi szerződést kapott Csehov Három nővérében. Első nagyobb filmes szerepét Tom Hardy – akivel a színiiskolában barátkozott össze – és Damian Lewis társaságában Az elit alakulat című tévésorozatban kapta, melynek producere Steven Spielberg és Tom Hanks volt. Ezután évekig vergődött kisebb szerepek és sorozatok útvesztőjében, és már csaknem harmincéves volt, amikor Sztelioszként tűnt fel a Leonidász spártai királyról szóló 300 című filmben. A szereppel, melynek kedvéért izomtömeggé gyúrta magát, egy csapásra szívébe zárta a közönség és a kritika is. Egy évvel később került a mozikba a francia Francois Ozon rendezte Angel, amelyben Romola Garai volt a partnere.

Jane Eyre - Michael Fassbender, 2011 (Fotó: listal.com)

Az Éhség című, 2008-ban forgatott filmmel kezdődött legendásan jó munkakapcsolata Steve McQueen brit rendezővel. A hírhedt Maze börtönben játszódó drámában az IRA-tag Bobby Sands bőrébe bújt, aki belehalt éhségsztrájkjába, amelyet azért kezdett, hogy a britek ismerjék el politikai fogolynak. A film kedvéért újabb drámai átalakuláson ment át, ezúttal 16 kilótól szabadult meg orvosi felügyelet mellett egy különleges diéta segítségével. Az alkotás egy tizenhét perces, ugyanabból a kameraállásból felvett, vágatlan jelenetről is híres; a forgatás előtt a két szereplő, Fassbender és Liam Cunningham két hétig mindennap húszszor próbáltak, és már negyedszerre sikerült a felvétel. Fassbender alakítása felkeltette példaképe, Tarantino érdeklődését, aki személyesen kérte fel a második világháborúban játszódó Becstelen Brigantyk egyik szerepére. A színész ismertsége olyan filmekkel nőtt évről évre, mint Az Akvárium, a Jonah Hex vagy a Jane Eyre.

2011-ben Steve McQueen második játékfilmjében, a Shame – A szégyentelenben egy sikeres, de a szexfüggőség poklában elmerülő New York-i férfi magányát, érzelmi kapcsolatra való képtelenségét érzékeltette kifinomult arcjátékával, gesztusaival, újra bizonyítva, hogy kiválóan jelenít meg önmagukkal harcban álló figurákat. Jutalma a Velencei Filmfesztivál legjobb férfi színészének járó díj, Golden Globe- és BAFTA-jelölés lett. Két évvel később ismét McQueen instruálta a díjesővel jutalmazott 12 év rabszolgaságban. A gonosz és kegyetlen ültetvényes szerepéért először jelölték Oscar-díjra, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Az Apple céget megalapító, majd a távozása után csődtől fenyegetett céget ismét a csúcsra juttató Steve Jobs megformálásáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában is Oscar-esélyes lett, a Golden Globe elnyerése után. A film kendőzetlenül ábrázolja Jobs gátlástalan egoizmusát. Fassbender pedig lubickolt a szerepben, és valóban remek alakítást nyújtott: bár közel sem emlékeztet fizikailag Jobsra, mégis kitűnően megragadta személyisége lényegét. A The Hollywood Reporter egyenesen úgy fogalmazott: “az embernek az az érzése, hogy Fassbender elméje mindig több lépéssel jár mindenki előtt”. Három X-Men-filmben alakította a fiatal Magnetót, Ridley Scott Prometheusában, az Alien-univerzumban játszódó sci-fiben egy android bőrébe bújt, a videojátékon alapuló Assassin’s Creedben pedig egy titokzatos ősi szövetség 15. századi tagját, és annak 21. századi  leszármazottját játszotta.

Assassins Creed - Michael Fassbander 2016 (Fotó: listal.com)

A 2015-ös Macbethről a kritikusok egyöntetűen azt írták: Fassbender ezért a szerepért született. Shakespeare műve az ausztrál Justin Kurzel rendező kezében az eredeti tragédia kereteit szétfeszítő noir-thriller lett, a főhősből egyik pillanatban sebezhető emberi lényt, a másikban szörnyeteget formált. Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Macbeth (Michael Fassbender) jóslatot kap, hogy ő lesz Cawdor thánja, majd Skócia uralkodója. Eleinte nem hisz a jóslatnak, de miután Duncan király előlépteti hősiességéért, ő ráérez a hatalom ízére. Macbethnek a király iránti hűségét végül legyőzi Lady Macbeth (az Oscar-díjas Marion Cotillard) unszolása, a férfi megöli a királyt és ő kerül a trónra. A véres tett persze továbbiakat von maga után, Macbeth és felesége pedig egyre mélyebbre merül a hatalom megtartásáért folytatott harcban.

Filmjeinek ebbe a “komolyabb” vonulatába illeszkedik a Veszélyes vágy 2011-ből, amely Freudnak (Viggo Mortensen), elsőszámú követőjének, Jungnak (Michael Fassbender) és utóbbi első analízissel kezelt paciensének – később szeretőjének és munkatársának -, Sabina Spielreinnek (Keira Knightley) a bonyolult kapcsolatát, kísérleteit és a szexuális vágy kinyilatkoztatását mutatja be.

Fény az ócean felett - Alicia Vikander és Michael Fassbender, 2016 (Fotó: listal.com)

A képregényfigura ihlette Frank, amelynek nagy részében egy papírmasé maszkot viselt és 2014-es Fény az óceán felett című filmdráma, amelyben egy olyan ausztrál világítótorony őrét játssza, aki feleségével (Alicia Vikander) örökbe fogadnak egy tengerből kimentett árva kislányt. Évekkel később a pár felfedezi a gyermek valódi származását, ami nem várt nehézségeket hoz életükbe. A drámát akció-western-dráma követett: a Slow West 2015-ből, amelyben egy profi fejvadászt játszik, akinek viszont tikolt tervei vannak.

Legutóbbi filmjét, a Song to Song című, Terrence Malick rendezte romantikus drámát, amelyben olyan más sztárokkal szerepel együtt, mint Ryan Gosling, Rooney Mara és Natalie Portman, március közepén mutatták be az Egyesült Államokban. Az Alien-filmek következő darabja, a Covenant májusban kerül a mozikba, és a tervek szerint ősszel mutatják be a Jo Nesbo Hóember című krimijéből készülő filmet, amelyet tavaly forgattak Norvégiában, és amelyben Fassbender a különc nyomozót, Harry Hole-t alakítja.

A színész magánéletét igyekszik elrejteni a nyilvánosság elől, párkapcsolatairól ritkán beszél. Alicia Vikander Oscar-díjas svéd színésznővel 2014-ben, a Fény az óceán felett című filmdráma forgatásán szerettek egymásba, és – bár már többször felreppentek a szakításukról szóló pletykák – a jelek szerint azóta is együtt vannak.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek