Quantcast
Toszkána – bor és olíva - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Toszkána – bor és olíva című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Toszkána – bor és olíva

Szerző: / 2021. szeptember 18. szombat / Gasztro, Sztárkonyha   

Toszkána nemcsak a műemlékek, de az olasz borkultúra egyik fellegvára is. Nem csoda, hogy már több ezer éve is koktélpartikat tartottak Itáliában.

A magyarok által jól ismert chianti és a szakértők által magasabbra értékelt brunello di Montalcino vagy a bolgheri szupertoszkánok mellett Maremmában is teremnek szép vörösborok, többnyire szintén sangiovéséből – például az eredetvédett morellino di Scansano, amely sokszor kerek szekszárdi kékfrankosokat idéz meg távolról a magyar kóstolóban.

Szintén népszerű helyi fajta a ciliegiolo, de a környéken is terjednek a külföldi szőlőfajták – a syrah, az alicante, a cabernet vagy a merlot -, így az újabb borászgenerációk a hagyományos cuvée-k mellett merészebb házasításokkal is kísérletezhetnek.

A toszkánok büszkék olívaolajukra is, amely sajátos, más termőhelyeken nem megtalálható ízjegyeket hordoz. A hidegen sajtolt olívaolajat kóstolva először nyelvünk hegyével a gyümölcsösséget, közepével a finoman kesernyés ízeket – ez jellemző a toszkán olajokra -, majd a torokban a fűszerességet érezzük..

Hogy valóban a helyi olajfák adják-e a legjobb termést Olaszországban, azt nehéz eldönteni, de egy biztos: aki megízlelte már a frissen sajtolt olívaolaj ízét, utána más szemmel tekint a szupermarketek polcain sorakozó termékekre.

Sajátos gasztronómiai kínálattal várja a vendégeket Pitigliano: a festői szépségű, sziklafalra épült városka évszázadok óta megbecsült zsidó közössége ugyanis saját konyhát fejlesztett ki, amelynek egyik leghíresebb fogása a turisták által is igen kedvelt, sfratto nevű, mézes-diós sütemény.

Fél nap alatt elérhető

Maremma a magyarok számára egyelőre nem ismert, felfedezésre váró terület. Noha az utóbbi időben honfitársaink is kezdenek rátalálni a vidékre, ami azért sem meglepő, mert Magyarországról ez Toszkána egyik leggyorsabban elérhető része: az Alitalia például naponta indít járatokat Fiumicinóra, innen autóval csak másfél óra az út Maremmába.

Vagyis a magyar utazó fél napon belül Maremma szelíd dombjai között vagy a tömegturizmustól egyelőre megkímélt tengerpartján találhatja magát, ahonnan pihenés közben Elba, Monte Cristo szigete vagy Korzika körvonalait csodálhatja. Azonban Maremma nemcsak a tengerparton nyaralni vágyóknak ajánható, hanem a vidéki életérzést, a gasztronómiát megismerni vágyóknak is.