A kontrollált kávéfogyasztás egészséges. Tudta ezt már Móricz Zsigmond is, nemhiába írt a cikóriakultúráról Ebéd című novellájában.
Számtalan cikket találni az interneten és egyéb magazinokban, melyek úgy kezdődnek: „nincs jobb dolog a világon, mint egy csésze finom kávéval kezdeni a napot”. S valóban, egy jól elkészített kávé selymes íze nem csak jó ízűvé, de jó kedvűvé is tudja varázsolni az amúgy nyűgös reggeleket. Noha Krúdy Gyula neve jut elsőként eszünkbe, ha a gasztroirodalomról van szó, a századforduló másik nagy szerzője, Móricz Zsigmond is igazi ínyencnek számított. Még a kávé terén is…
Móricz Zsigmond: Ebéd
Feketekávét
– Alkalmas a mi földünk mindenre. A múltkor egyik bérlő cikóriakultúrát próbált, jól sikerült, s mégis belebukott.
– Legközelebb feketekávét fogunk termelni.
– Mindjárt pörkölve.
– Mert mégis abszurdum, hogy afrikai növényt eszünk, mennyi vámot kell azért fizetni?
– Nem afrikai ugyan – mondta az esperes…
– Hát akkor mitől olyan fekete. Én mindig azt hittem, hogy attól, hogy ez tulajdonképp a szerecsenek fürdővize.
– Olyan az íze?
Ebben a pillanatban kint az udvaron roppant ordítás hallatszott. Asszonyordítás, vonítás s férfihangok kurrogó, kiabáló lármája.
Elhallgattak, aztán felállottak, s kimentek az udvarra. (…)
Jó ideig arról hallottunk, hogy mennyire egészségtelen a rendszeres kávéivás, ma már naponta két-három csésze, lehetőleg sötétre pörkölt és koffeinmentes kávé elfogyasztását javasolnak az orvosok. Természetesen betartva a mértékletességet. A sötétre pörkölt szemekből készülő kávé könnyebb a gyomornak, mint a világos pörkölésű. A sötét pörkölésű kávé alig indított el gyomorsavtermelést, míg a világos pörkölés gyakran gyomorpanaszokat és gyomorégést idézett elő.
Emellett az is ismert, hogy a túlsúlyos emberek a rendszeres kávéfogyasztással súlyt vesztenek. Az, hogy ebben a folyamatban a hatóanyagok közül melyik játszik szerepet, még nem ismert. De a kávénak a vizsgálatok alapján rengeteg pozitív hatása van: növekszik a koncentráció és a figyelem, a kávéfogyasztók kisebb eséllyel betegszenek meg vastagbélrákban, mellrákban, kettes típusú diabéteszben vagy Alzheimer-kórban.
Móricz például egy szem kockacukorral kedvelte a jó erős feketekávét, melyet egy szivar mellett el- eltűnődve kavargatott, lassan, komótosan, magában, csendesen mosolyogva fogyasztott.
BÉCSI KÁVÉ
Hozzávalók 4 személyre: 100 g főzőcsokoládé, 4 evőkanál 60 ml tejjel felére hígított tejszín, 550 ml forró erős kávé, 150 ml tejszín, 1 kiskanál cukor
a díszítéshez: fahéj, kakaó
Elkészítés: : Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoládéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.
Felszolgálás: Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.
OLASZ ESZPRESSZÓ
A sötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült.
25-30 ml sűrű, krémes kávé, melyet az ún. espresso eljárással készítenek. A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab az ún. „crema” koronázza.
CAPPUCINO
A klasszikus tejes kávé.
Hozzávalók 1 csészéhez: 6 gr kávé, 0,8-1 dl zsíros tej,
Díszítéshez: kakaópor vagy fahéj a díszítéshez.
Elkészítés: Öntsük a tejet egy fém, vagy gőzölésre alkalmas edénybe és gőzöljük addig, amíg a tej felszínén hab nem képződik. Ezután főzzünk egy csésze erős presszó kávét és töltsük cappuccinos (min. 1,5 dl) pohárba. Öntsük a felgőzölt tejet a kávéra úgy, hogy egy kanállal a tejhabot visszatartjuk, majd a habot a végén a kávé tetejére kanalazzuk és kakaóporral, vagy fahéjjal díszítjük. A tökéletes cappuccino egy rész kávéból egy rész forralt tejből és egy rész tejhabból készül.
Felhasznált irodalom:
Tömörkény István: Irodalmi szakácskönyv,