Quantcast
A „Világasszony” Darvas Lili - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A „Világasszony” Darvas Lili című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A „Világasszony” Darvas Lili

Szerző: / 2014. július 23. szerda / Kultúra, Teátrum   

Darvas Lili színésznő, Molnár Ferenc felesége, 1957 (Fotó: 168 óra) „Nem azért kapaszkodom beléd, mert ide vissza akarlak hívni, hanem azért, hagy vigyél ki innen.” Férje, Molnár Ferenc drámaíró rajongott érte, mégis több időt töltöttek külön, mint együtt, vérbeli színésznő volt, aki a színpadon érezte igazán otthon magát. Negyven éve halt meg Darvas Lili színművésznő.

Negyven éve, 1974. július 23-án halt meg New Yorkban Darvas Lili színésznő. 1902. április 10-én született Budapesten. Góth Sándor színinövendékeként már 18 évesen Júliát játszotta Shakespeare drámájában, a Budai Színkörben. 1921-ben Beöthy László a Magyar Színházhoz szerződtette, itt Bús Fekete László Búzavirág című darabjában, majd Szomory Dezső művében, a II. Józsefben lépett fel. 1924-ben Jób Dánieltől kapott szerződést a Vígszínházhoz, 1925-től pedig Max Reinhardt meghívására a bécsi Josefsta:dter Theaterbe, illetve Berlinbe és Hamburgba szerződött, ahol német nyelven játszott. A Reinhardtnál töltött időkben a németül legszebben beszélő színésznő díját nyerte el.

Molnár Ferenc és Darvas Lili (Fotó: PIM)„Nem azért kapaszkodom beléd, mert ide vissza akarlak hívni, hanem azért, hagy vigyél ki innen” – írta világhírű drámaírónk a nála 24 évvel fiatalabb színésznőnek. Molnár Ferenc, a negyvenes évei derekán járó sikeres író beleszeretett a fiatal Darvas Lilibe, s az érzéstől megrémülve 1922-ben feleségül vette régi barátnőjét, Fedák Sárit, közben azért darabot írt Darvas Lilinek: az Üvegcipőt. A darab ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, Vajda László rendezésében, s a színháztörténeti bennfentesek szerint a Fedák-Molnár-Darvas háromszögről szólt. Darvas Lili a darabban a fiatal cselédlányt, Irmát alakította.

Darvas Lili és Molnár végül 1926-ban kötöttek házasságot, s a színésznő a Vígszínházban sorra vitte sikerre férje darabjait. „Játéka a szó legszebb értelmében nemes. Sehol egy hamis hangsúly, egy eltúlzott mozdulat. Hiába, a tehetség egyetlen ékessége az egyszerűség” – írta róla Kosztolányi a Pesti Hírlap hasábjain. Eljátszotta Johannát Schiller Az orleansi szűz című darabjában, a reichstadti herceget Rostand A sasfiókjában, Lady Milfordot az Ármány és szerelemben, Titániát a Szentivánéji álomban, Gertrúdot a Hamletben, Mimát A vörös malom, Lujzát a Riviéra című Molnár-darabokban. A Delila a háború előtti utolsó vígszínházi bemutatója volt 1937-ben.

Molnár Ferenc többet követelt Darvas Lilitől, mint amennyit egy színésznőtől követelni lehet és Darvas Lili többet adott, mint amennyit Molnár Ferenc követelt tőle… Darvas Lili Fedák Sárival ellentétben könnyebben vette férje művészéletét és egyszerűbben szerelte le férfias kirohanásait. Színházi pletykák — és Molnár Ferenc lánya, szerint a fiatal ara egy alkalommal egy bronz gyertyatartót ragadott magához, és a következőképp fenyegette meg az írót: „Ha hozzám nyúlsz, úgy váglak fejbe, hogy ott maradsz!”.

A harmincas évek második felére Molnár és Darvas Lili kapcsolata megváltozott, sokkal inkább baráti, mintsem szerelmi viszonyt ápoltak. A napi politika pedig végképp beleszól az életükbe. A színésznő származása miatt állandó félelemben élt, Molnár ezzel szemben igazi világpolgárként rendkívül jól érezte magát mindenütt. Végül Darvas Lili 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, férje, Molnár Ferenc három év múlva követte. (Egyes források szerint 1935-ben vagy 1939-ben együtt mentek Amerikába.) Színészi pályafutását a tengerentúlon is folytatta, 1944-ben lépett fel először angol nyelvű előadásban a Broadwayn, de a televízió is foglalkoztatta.

Meglepő, de a világpolgár Molnár nem találta helyét a tengeren túl, bezárkózott lakhelyére, a Plaza Hotel nyolcadik emeletén. Lili pedig egyedül, nem messze lakott, de az évek során széles baráti társasága alakult ki. Greta Garbóval a művésznő haláláig nagyon közeli barátok voltak, emlékezik Horváth Ádám rendező. Rendszeresen együtt töltötték az időt, együtt ebédeltek hármasban, Molnár Ferenc, felesége, Darvas Lili s a Plaza felsőbb emeletein lakó szerető, Bartha Vanda, akit az író a titkárnőjének nevezett, s önzően kihasznált. Vanda öngyilkossága után Molnár végképp összeomlott, 1952 áprilisában, gyomorrákműtét közben meghalt. Sírkövére Darvas Lili vésette az idézetet: „”Te csak most aludjál, Liliom…”

1963-ban Bécsben a Theater in der Josefstadt felújította Molnár Ferenc Üvegcipőjét, ebben játszotta el a másik főszerepet, az öregedő Adélt, akit a bemutató idején Varsányi Irén alakított. Vitray Tamás, egy 1972-ben készített interjúban megkérdezte tőle, hogy áll a három nyelvvel, azt felelte: angolul levelezik és álmodik, magyarul számol és németül bosszankodik.

Makk Károly: Sszerelem, Darvas Lili Törőcsik Mari (Fotó: Filmmúzeum.hu)

A világháború után többször hazalátogatott, a Madách Színházban 1965-ben nagy sikert aratott Molnár Ferenc Olympia című színművében, mint Eugénia hercegnő. A darabot Lengyel György, a debreceni színház főrendezője rendezte, aki így vall a művésznőről: „Ez az idős, elegáns, finom színésznő mindenkinél modernebb volt. Tőle tanultuk meg Molnár Ferencet.” Az Olympia hatalmas sikert aratott.

Kevés filmszerepe közül a Baskircsev Mária (1935, osztrák), A Maupassant-ügy (1938, Egyesült Államok), a Találkozz velem Las Vegasban (1956, Egyesült Államok) említendő. 1970-ben Makk Károly két Déry Tibor-novellából készült Szerelem című filmjének anyaszerepében, Darvas Iván és Törőcsik Mari partnereként, kiemelkedő alakítást nyújtott. A New York Daily News így írt róla annak idején „A Szerelmet újra és újra meg kell nézni – a rendezés kedvéért, a fényképezés kedvéért, a megragadó alakításokért és elsősorban Darvas Liliért, aki talán a világ leggyönyörűbb asszonya”. A filmet az amerikai filmkritikusok az 1973-as év tíz legjobb filmje közé sorolták.

A magyar televízióban 1972-ben játszott utoljára, az Egy óra – három arc című, három részből álló tévéjátékban. A három darab – Görgey Gábor Délutáni teája – Bilicsi Tivadarral, Márkus Lászlóval és Tábori Nórával – és Manfred Schwarz két egyfelvonásosa: A vádlott című monodráma és A csalódott Meierné, egy black comedy (Garas Dezsővel). A darabok között Vitray Tamás rövid TV-interjúja látható, hallható Darvas Lilivel életéről, pályájáról. Horváth Ádám, a darab rendezőjének emlékei szerint – Darvas Lili akkor már nagyon beteg volt, vastagbélrákja volt, bár ezt egyetlen barátnőjén kívül senki sem tudta – „Friss és gyönyörű volt. Lenyűgöző munkát végzett. Lili kiváló ember volt és elképesztő színésznő. Igazi független szellem, aki a barátaihoz éppoly hű maradt, mint a meggyőződéséhez. Nem lett amerikai és nem lett német. Az a baj, hogy nincs megfelelő szó a nőnemű világfira. „Világasszony” volt.” A Világasszony 1974. július 23-án (helyi idő szerint július 22-én) New Yorkban hunyt el.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.