2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) John Churchill, Marlborough hercege című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

John Churchill, Marlborough hercege

Szerző: / 2017. június 16. péntek / Aktuális, Háttér   

John Churchill, Marlborough első hercege (1650-1722) (Fotó: Dulwich Picture Gallery) 295 éve halt meg John Churchill, Marlborough első hercege, “aki sosem vívott csatát, amit meg ne nyert volna, sosem ostromolt helyet, amit be nem vett volna”.

John Churchill, Marlborough első hercege 1650. május 18-án született. Apja, Winston Churchill a királypártiak oldalán harcolt a polgárháborúban, így a monarchia visszaállításáig rossz idők jártak a családra. Akkor aztán minden rendbe jött, s John a yorki herceg udvartartásába került, aki az admiralitás első lordjaként magával vitte a hollandok elleni ütközetekbe.

John Churchill, Marlborough első hercege és John Armstrong (Fotó: ismeretlen művész, NPG)Az angol történelem egyik legnagyobb katonai géniusza

Az ifjú Churchill igen gyorsan századosi rangra emelkedett, az enzheimi csata és Maastricht ostroma alatt a szárazföldi hadviselésbe is belekóstolhatott. Kiváló képességei a párizsi udvar figyelmét is felkeltették, így az elzászi hadszíntéren a kor egyik legjelentősebb hadvezére, Turenne marsall alatt szolgálhatott.

A háborús éveket követően politikai karrierjének építésével foglalatoskodott. Előnyös házasságot kötött, a yorki herceghez fűződő kapcsolatát pedig az is segítette, hogy Arabella húga Jakab kedvese volt. 1682-ben a nemesi hierarchia magasabb fokára lépve Eyemouth lordja, s a skót főnemesség tagja lett. Az udvar képviselőjeként Spanyolországban és Hollandiában teljesített diplomáciai szolgálatot, legfőbb megbízatása a francia befolyás visszaszorítása volt. Szolgálatait a bátyja halála után II. Jakab néven trónra kerülő yorki herceg a Sandridge bárója cím adományozásával hálálta meg. Az uralkodó és a frissen tábornokká előléptetett Churchill közötti viszony azonban hamarosan megromlott, mivel Jakab nem őt tette meg a királyellenes felkelések letörésének vezérévé.

Sir John hamarosan átpártolt Orániai Vilmos oldalára, mondván hogy a protestáns uralkodójelölt ígéretet tett az abszolutizmus felszámolására, az anglikán egyház visszaszorítására, s a katolikus vallás megerősítésére. Mivel vele együtt szinte az egész hadsereg is Vilmos oldalára állt, Jakab kénytelen volt Franciaországba menekülni. A dicsőséges forradalom során tanúsított magatartásáért Vilmos a király titkos tanácsosi és a Marlborough grófja címet adományozta Churchillnek.

Nagyravágyásáért azonban kis híján súlyos árat kellett fizetnie: 1692-ben fény derült Jakabbal folytatott titkos levelezésére, ám az időleges kegyvesztettségen kívül komolyabb baja nem származott az ügyből. A kiváló intrikus Churchill a franciákkal is kapcsolatban állt, ám az árulással felérő információk érdekes módon mindig akkor kerültek a gallok kezébe, amikor az angol korona már nem veszíthetett az ügyön. A cselszövések ellenére Churchill hű maradt Vilmos királyhoz, aki ekkoriban a Hudson-öböl Társaság elnöki tisztségét bízta pártfogoltjára. (Kanadában egy város is visel Churchill nevét.)

Sir Godfrey Kneller: John Churchill, Marlborough első hercege (1650-1722) (Fotó: NPG)Hamarosan újra katonai pályafutása került előtérbe, a spanyol örökösödési háború fő stratégájaként és hadvezéreként emelkedett igazán magasra csillaga. Vilmosnak még halála előtt sikerült összekovácsolnia egy franciaellenes szövetséget, amihez az európai nagyhatalmak mellett Savoya is csatlakozott. Churchill és Savoyai Jenő fényes győzelmeket aratott a francia-bajor csapatok felett, az angol tábornok helyzetét tovább erősítette, hogy felesége Anna angol királynő bizalmasa volt. Mindennek bizonyságaként az uralkodó Churchillt a Térdszalagrend lovagjává ütötte és tábornagyi rangra emelte.

A háború végén azonban a katonai sikerek sem menthették meg a bukástól. Felesége egy nézeteltérés miatt kegyvesztett lett az uralkodónál, s az általa támogatott kormány is megbukott. A hatalomra kerülő toryk nyomban tárgyalásokat kezdtek a franciákkal, Marlborough-t pedig a végső siker előtt visszarendelték Londonba. Sikkasztással vádolták – ami történetesen igaz is volt -, s azonnali hatállyal leváltották. Mint kiderült, a herceg 150 ezer fontot tett zsebre az évek alatt, s kenőpénzt is elfogadott a hadiszállítóktól. Marlborough hiába ismert be mindent, és hivatkozott arra, hogy háború idején ez bevett dolog, hírneve olyan komolyan sérült, hogy Angliát elhagyva a kontinensen telepedett le. A visszatérésre csak I. György 1714-es trónra lépése után nyílt lehetősége, ám a hadsereg főparancsnoka (névleges) címénél nem tudott magasabbra törni, a politikában már nem látták szívesen.

Élete utolsó éveiben súlyos betegségekkel küszködve, visszavonultan élt új birtokán, 1722-ben halt meg. A Westminster-apátságban temették el, felesége azonban 1730-ban a családi birtokra vitette át férje maradványait. Kései leszármazottjai közé tartozik Winston Leonard Spencer Churchill is, aki a 20. század legnagyobb formátumú politikusainak egyike volt.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek