2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A költészet napja 2017 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A költészet napja 2017

Szerző: / 2017. április 11. kedd / Aktuális, Programok   

“Ne vádolj, ne fogadkozz, / ne légy komisz magadhoz, / ne hódolj és ne hódits, / ne csatlakozz a hadhoz.” A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünnepeljük.

TUDOD, HOGY NINCS BOCSÁNAT
(részlet)
Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fű kinő utánad.

A bűn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Kötélre csíptetett idézetek és versmondó versenyek Somogyban

Kaposváron a Csiky Gergely Színház, a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület, valamint a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár Idézz, Kaposvár! című programjával kedden tíz órától a Vigasságok terén tiszteleg a költők, a költészet előtt, és köszönti a versszeretőket.
Az eseményen fellépnek a teátrum művészei, önálló műsorral jelentkezik Kemény Zsófia slammer, író, költő, a részt vevő iskolások közösen szavalják el Utassy József Hol ifjúságod tűnt el című versét, valamint cetliket csíptetnek kedvenc idézetükkel egy, az Együd Árpád Kulturális Központ és a könyvtár épületét ideiglenesen összekötő kötélre.
A könyvtárban délután fél négykor kiállítást nyit a Makovecz Imre Művészeti Szakkollégium, négy órától pedig Závada Péter költővel találkozhat a közönség.
Balatonszárszón, ahol József Attila életét vesztette, kedden délelőtt kilenc órától a költő szobránál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. A településen rendezik a róla elnevezett szavalóverseny Somogy megyei döntőjét általános iskolásoknak, utána a József Attila Emlékházban “verskoncertet” ad a Kultúr Találka együttes.
Siófokon idén is megrendezik a hagyományos költészetnapi versmondó versenyt. A Kálmán Imre Kulturális Központban zajló eseményen középiskolás, valamint felsőoktatási hallgató és felnőtt kategóriában lehet indulni, utána a Fő téren közös versmondásra várják a város lakóit.
Balatonszemesen a Latinovits művelődési házban hétfőn délelőtt tíz órától Költőink szava címmel vers-dalokkal, feldolgozásokkal várták a közönséget, Fonyódon kedden a múzeumban versmaratont, a Lábod-Rinyabesenyő-Sziágy pusztán található erdei iskolában általános iskolás versmondó versenyt tartanak.

Fényfestés, könyvbemutatók, ünnepi megemlékezések, maratoni versfelolvasás, valamint kiállítás-megnyitók is várják az érdeklődőket József Attila születésnapjához, április 11-éhez, a költészet napjához kapcsolódva Budapesten.

A Vígszínház társulata április 8-án, szombaton a Pesti Színházba hívta a közönséget, ahol Hegedűs D. Géza rendezésében mások mellett Bach Kata, Bata Éva, Borbiczki Ferenc, Csapó Attila, Tóth András, Vecsei H. Miklós, Fesztbaum Béla, Gados Béla, Gilicze Márta, Hajduk Károly és Herczeg Adrienn lép fel a 200 éve született Arany Jánosra is emlékező költészet napi verses-dalos műsorban.
Április 10-én, hétfő este új kamarakiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Móricz csizmája címmel. A tárlat középpontjában Móricz Zsigmond egykori bőrlábbelije áll, amelyet Fehér László festőművész előbb grafikán, majd olajfestményen is megörökített. A relikvia és a két képzőművészeti alkotás mellett a kiállításon megtekinthető a szerző archív fényképe, amelyen ezt a csizmát viseli, és az író autográf kézirata, amely szintén a lábbelihez kapcsolódik.

József Attila (1905-1937) ír, 1932 körül (Forrás: PIM)

Kedden immáron hetedik alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként hétfőn tizenkét órán át egymást váltva magyar kortárs költő olvassák fel verseiket a Magyar Rádió Márványtermében. A rendezvény egyben Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatója.
Délutántól éjfélig megállás nélkül lesz hallható Arany János csaknem kétszáz költeménye a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak tolmácsolásában az egyetem Padlás színpadán. A költőfejedelem lírai életművének végtelen sokszínűségét és gazdagságát bemutató eseményt többkamerás élő internetes közvetítésen keresztül is lehet követni. A műsor öt nagy fejezete az alkotói pálya öt szakaszát sorjáztatja egymás után, az egyes fejezeteken belül viszont váratlan váltások, asszociációk vezetik verstől versig a néző figyelmét.
A Magyar Írószövetség székházánál este a szervezet, a magyar irodalom és költészet múltját és az 1956-os forradalomban játszott szerepét felelevenítő, Kodály Zoltán zenéjével kísért fényfestészeti épületvetítéssel várják az érdeklődőket. Az 1956-os emlékév programjai közé illeszkedő ingyenes produkció Bordos László Zsolt munkája.

A Magvető Café (1074 Budapest, Dohány utca 13.) ünnepélyes megnyitóját összekötöttük a költészet napjával. 2017. április 11. 17 órakor a költészet elszabadul. A nagyon ünnepélyes szalagátvágás után öt új verseskönyvet mutatunk be. De ez mind semmi: összesen tizenegy idén megjelenő magvetős verseskötetből hangzanak el részletek.
Költők és közreműködők: Balog Judit, Bognár Péter, Erdős Virág, Fehér Renátó, G. István László, Hevesi Judit, Horváth Viktor, Kántor Péter, Kemény István, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Pál Sándor Attila, Tóth Krisztina, Turi Tímea, Zilahi Anna.
A meglepetésekben bővelkedő esten a Dés András Trió diktálja az ütemet, a házigazda Szegő János. 

A Magvető Kiadó öt új verseskönyvet – Bognár Péter, Hevesi Judit, Pál Sándor Attila, Turi Tímea és Zilahi Anna köteteit – mutatja be a költészet napja alkalmából a Magvető Caféban, ahol tizenegy idén megjelent verseskötetből is felolvasnak szerzőik, köztük Erdős Virág, Kemény István, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos. Az esten a Dés András Trió ad zenei aláfestést.

 Magvető Café - költészet napja

József Attila Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a  költőre emlékező estet ad Földes László Hobo a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében. 
A költészet napján avatják fel a Népfürdő utcában Ördögh Szilveszter (1948-2007) író, műfordító köztéri szobrát a 13. kerületi önkormányzat és a szerző nevét viselő alapítvány szervezésében. Kocsis András Sándor alkotásánál Nógrádi Gábor író mond laudációt.
A ferencvárosi József Attila Emlékhelyen okostelefonos versenyt rendeznek a kerületi iskolásoknak, majd délben koszorúzással és a kerület József Attila nevét viselő díjának átadásával emlékeznek meg a költő szobránál.
A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben idén is kiállítást nyitnak a költészet napi versillusztrációs pályázat gyerekalkotásaiból válogatva. A Pinceszínházban pedig Mobilalkalmazások az irodalomoktatásban címmel szerveznek pedagógusoknak szóló szakmai beszélgetést, majd Tarján Tamás irodalomtörténész és Falusi Márton költő részvételével idézik fel a költészet napjának történetét. 
A Ferencvárosi Művelődési Központban ötödik alkalommal rendezik meg a József Attila Versfesztivál gálaműsorát, valamint kiosztják a József Attila MindenkiNET elnevezésű online videopályázat díjait is. A kerület költészet napi programjait ugyanitt Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című műsora zárja.

 

Barabás Miklós: János Arany portréja, 1884 - részlet (Fotó: Wikipédia)

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese elmondta, hogy a költészet napján, április 11-én versmondásért egy színházjegyet kapnak azok a vállalkozó kedvű nézők, akik elmondanak egy általuk választott verset a színház dolgozóiból álló néhány fős nézőközönség előtt. Bármelyik műsoron lévő előadásra lehet így egy darab jegyet kapni az elhangzott versek számától függetlenül délelőtt 10 és este 6 óra között – fűzte hozzá.
Ajkán Nagy László vers- és prózamondó találkozót szerveztek a költő nevét viselő szabadidő központban április 8-án és 9-én. Az iszkázi Nagy László emlékházban emlékműsort tartottak szombaton Szvorák Katalin előadóművész és Csörsz Rumen István író közreműködésével. Szombaton este Ars poeticák címmel hallhattak beszélgetést Fehér Ildikó színművésszel, Buda Ferenc költővel, a találkozó díszvendégével és Nagy László fiával, Nagy András grafikussal az ajkai szabadidő központban.
A Bicskám és szívem kinyitva című irodalmi est várja az érdeklődőket április 10-én délután a művelődési központ kiállítótermében. Nagy László és felesége, Szécsi Margit művei alapján, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában hallgathatnak meg egy verses estet az érdeklődők Rózsássy Barbara költő szerkesztésében, melyben megelevenedik a költő házaspár szenvedélyes kapcsolata – fűzte hozzá az intézményvezető.
Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője elmondta, hogy a város iskoláinak alsó tagozatos diákjait várják játékos kincskeresésre a Tagore sétányon a költészet napjának délelőttjén, akik egy térkép segítségével kutathatják majd fel az elrejtett versrészleteket, melyekből a játék végére összeáll az egész költemény. Ezt követően Dominek Anna színművész és Hatás Andrea előadóművész verses-zenés műsora látható a Kisfaludy Galériában. A program zárásaként Ady! címmel a Kaposvári Egyetem harmadik évfolyamos színművész szakos hallgatóinak előadását láthatják az érdeklődők Kéri Kitty rendezésében szintén a Kisfaludy Galériában – fűzte hozzá.

Szegeden felcsendülnek József Attila és Juhász Gyula versei, az érdeklődők megismerkedhetnek kortárs szerzők műveinek helyszíneivel és videoüzenetet is küldhetnek kedvenc alkotójuknak.

Segesdi György: Juhász Gyula szobra, Szeged (Fotó: Wikipédia)A költészet napja alkalmából szombaton délelőtt a Somogyi-könyvtártól helyi szerzők könyveinek színtereire kalauzolták el az érdeklődőket. A városnéző sétán három kortárs szegedi szépíró – Darvasi László, Grecsó Krisztián és Szilasi László – irodalmi alakjait követhették az résztvevők.
Hétfőn – az Egyetemi Tavasz részeként – elindult a vers délben sorozat, amelyen minden hétköznap egy egyetemi hallgató, oktató, dolgozó vagy szegedi lakos elmondhatta, felolvashatta, előadhatta egyik kedves költeményét az egyetem központi épülete előtt, a Szent-Györgyi-szobornál.
A költészet napján, kedden kora délután a Dugonics téren József Attila szobránál a költő műveit hallgathatják meg az arra járók Tóth Péter Lóránt “versvándor” tolmácsolásában. A 112 perces előadásba a közönség is bekapcsolódhat kedvenc versével.
Néhány órával később Juhász Gyula szobrától indulva Szeged költőjével ünnepelhetnek a versbarátok. A résztvevők tíz helyszínt ejtenek útba, melyet megörökített műveiben a költő, az adott helyen pedig elő is adják a verseket.
A Regionális Összművészeti Központ a vállalkozó szelleműektől kedvenc költőjüknek szóló rövid videoüzeneteket vár. Ezekből alkotják majd meg Szeged közös költészet napi üzenetét a központ közösségi oldalán.
A programok zárásaként este a Katolikus ház dísztermében Tóth Péter Lóránt áll színpadra. Pódiumestjén vasútÁL(l)OMás címmel József Attila verseiből és prózáiból hangzik el válogatás.

Szombathelyen versfalat állítanak, Kőszegen 800 diák mond egyszerre verset.

Szombathelyen a Weöres Sándor-szobornál helyi fiatalok megzenésített verseket adnak elő a április 11-én délelőtt a költészet napja tiszteletére, az érdeklődőket pedig arra kérik, hogy helyezzék el kedvenc verseiket kézzel írott vagy kinyomtatott formában az ugyanott felállított versfalon – közölte az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója a vasi megyeszékhely programjait ismertető sajtótájékoztatón szerdán.
A költészet napján Szombathelyen is lesz egy olyan romkocsma és két kávézó, ahol a vendégek napközben kedvenc versükkel fizethetnek majd a kávéért és süteményért. Délután és este az AGORA Savaria Filmszínházban minden mozielőadás előtt a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatos diákjai lepik meg versekkel a közönséget, a mozi futófényén pedig napkeltétől napnyugtáig magyar költők haikui és négysorosai jelennek meg. 
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Pálfy Margit színművész Szimfónia című előadóestjével köszöntik a költészet napját, a műsorban Kondor Béla, Szécsi Margit, Magy László és Szilágyi Domokos műveiből hallhatnak részleteket az érdeklődők – tájékoztatta az MTI-t Nagy Éva könyvtárigazgató.

Veres Gábor: Weöres Sándor szobra, Szombathely (Fotó: szombathely.varosom.hu)

Kőszegen nyolcszáz általános iskolás és középiskolás diák szavalja együtt Arany János Szondi két apródja című versét a kőszegi diáksétányon a költészet napján – mondta el Németh Szilárd, a rendezvényt szervező Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) kommunikációs vezetője, aki szerint a versválasztással Arany János születésének 200. évfordulóját is ünneplik.
Ugyancsak az iASK szervezésében láthatják az érdeklődők a költészet napján a Jurisics-vár lovagtermében Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor igazgatójának Széllel szembe – poénok és poémák című előadói estjét.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek