2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Freud a neten című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Freud a neten

Szerző: / 2014. szeptember 27. szombat / Aktuális, Hírek   

Sigmund FreudSigmund Freud, a pszichoanalízis megteremtője halálának 75. évfordulója alkalmából először vált összes írása elérhetővé az interneten.

Mindeddig nem létezett átfogó gyűjtemény Sigmund Freud (1856-1939) életművéből – ezt a hiányt pótolja a Bécsi Pszichoanalitikus Egyesület és a Bécsi Pszichoanalitikus Akadémia kezdeményezése. Az írások a www.freud-edition.net internetes oldalon válnak fokozatosan hozzáférhetővé a tervek szerint.

A cél egy tudományos szempontból kifogástalan és korrekt gyűjtemény létrehozása. Eddig nem létezett olyan, a történelmi és szövegkritikai feltételeknek megfelelő gyűjtemény, amely nemcsak a publikált írásokat és korai műveit, hanem Freud kéziratait és teljes levelezését is tartalmazta volna – áll a Bécsi Pszichoanalitikus Egyesület közleményében.

A honlapon már olvasható Freud eredeti leveleinek egy része, a következőkben elsőként pedig az Abraham Arden Brillnek írt levelek, a Gondolatok háború és halál idejére és a Szakvélemény a háborús neurózisok elektromos kezeléséről című írásai válnak elérhetővé.

Sigmund Freud (Fotó: Wikipédia)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek