2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A mítoszteremtő J. R. R. Tolkien című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A mítoszteremtő J. R. R. Tolkien

Szerző: / 2017. január 3. kedd / Kultúra, Irodalom   

J.R.R. Tolkien, 1967  (Forrás: tolkien.co.uk)“Más az, hogy megtörténik, és más, ha úgy mondják el.” 125 éve született J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura című regény szerzője, nem mellesleg a legkiválóbb angol nyelvészek egyike.

Százhuszonöt éve, 1892. január 3-án született a dél-afrikai Oranje szabadállam fővárosában, Bloedfonteinben J. R. R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien). Apja, egy német bankár nem sokkal Tolkien születése után meghalt, így angol felesége gyermekeikkel visszatért Angliába. A család 1900-ban katolizált, ami döntő hatással volt Tolkien életére. Katolikus iskolába járt, s miután tizenkét évesen teljes árvaságra jutott, anyja gyóntatópapja gondoskodott megélhetéséről és taníttatásáról.

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész  (Forrás: tolkien.co.uk)Tolkien az oxfordi egyetemen az óangol nyelvvel foglalkozott. Később megismerkedett a kihalt gót nyelvvel is, s nekifogott egy “új” ősgermán nyelv kialakításának, amely elképzelései szerint egyesíti a szépséget és a jelentést.

Angol fordításban olvasta el a Kalevalát, s az eposz annyira lenyűgözte, hogy finnül is megtanult, hogy eredetiben olvashassa azt. Idővel felhagyott az újgóttal kapcsolatos munkájával és új nyelvet kezdett alkotni – ebből fejlődött ki később a quenya, a tündenyelv. Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet hozott létre, s tucatnyi valóban létező nyelven beszélt folyékonyan.

J. R. R. Tolkien mítoszteremtő, nagy író volt – és nagy tudós. Nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Ő azonban nem egyszerűen nyelvemlékeknek tekintette ezeket a szövegeket, hanem izgalmas irodalmi műveknek.

A Gyűrűk Ura világa

1916-ban megnősült, nem sokkal később a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. A betegágyon kezdte írni meséit, amelyekből a Gyűrűk Ura előzményét, mitológiai hátterét alkotó A Szilmarilok megszülettek. Tolkien a háború után az angol nyelv hivatalos útmutatójának számító Oxford szótáron dolgozott, később az oxfordi egyetemen tanított.

“Sose nevesd ki az élő sárkányt, Bilbo, te ostoba! – mondta magában, s ez később kedvenc szavajárása lett, sőt, közmondássá vált.”

Gyermekeinek mesélte először Zsákos Bilbó, a félénk hobbit történetét, s mivel sikert aratott velük, 1930-tól lejegyezte azokat. A hobbit 1937-ben látott először napvilágot nyomtatásban (magyarul 1975-ben Szobotka Tibor fordításában A babó címmel jelent meg). Tolkien már egy évtizede dolgozott az általa megalkotott fantáziavilág, Középfölde történetét feldolgozó írásain, amikor az ugyanebből a témakörből táplálkozó A hobbit, első kiadott kötete megjelent. Ha ​​megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne.  A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekfeszítőm mulatságos és egyben nagyon izgalmas meseregényből kiderül, hogy a botcsinálta hadvezér, Mr. Baggins miképpen viszi diadalra ügyüket – nem is annyira bátorságával, mint furfangos eszével. Az olvasó felejthetetlen szép tájakon barangolhat, végigélheti a hősökkel a vad csatákat, és jókat nevethet egy valószínűtlen világ fonák helyzetein: “Jobban teszed, ha lefekszel, az eszed álmos.”

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész  (Forrás: tolkien.co.uk)

“Más az, hogy megtörténik, és más, ha úgy mondják el. Itt van például Gollam, ő kitűnően beleillik a regébe, sokkal jobb hallani róla, mint együtt lenni vele. S valamikor maga is kedvelte a regéket, mint mondja. Csak azt tudnám, hogy ő minek tartja magát, hősnek vagy cselszövőnek?” (J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Tolkien legnagyobb meglepetésére könyvét igen sokan olvasták és kikövetelték a folytatást. Számos próbálkozás, kitérő, az író vagy a kiadó által nem megfelelőnek tartott kísérlet után így született meg A Gyűrűk Ura trilógia. Tolkien tizenhét évig dolgozott a három köteten: 1954-ben jelent meg A Gyűrű szövetsége és A két torony, 1955-ben A király visszatér. A magas kockázat miatt a kiadó kikötötte, hogy honoráriumot, jogdíjat csak azután fizet, hogy elérték a nullszaldót – ezután viszont jelentős összeg gyarapította az író számláját. Ahogy a nagyszerű magyar fordítást író Göncz Árpád írja:

“A ​​Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.”

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész (Forrás: tolkien.co.uk)

Tolkien új világot teremtett, Középfölde földrajzát, nyelvét, irodalmát, történelmét, mitológiáját, étrendjét, sőt még élővilágát is aprólékosan kidolgozta. Bár a trilógia kínálta magát a megfilmesítésre, jogi és technikai nehézségek miatt csak 1978-ban készült belőle rajzfilm.

Az új évezredben az új-zélandi Peter Jackson viszont már minden nehézséget legyőzött: az általa rendezett trilógia nem csak a jegypénztáraknál aratott elsöprő sikert, összesen 17 Oscar-díjat is besöpört, egyedül a harmadik rész rekordnak számító 11 díjat kapott. Jackson több mint egy évtized eltelte után A hobbit megfilmesítésén is dolgozott. A hobbit: Váratlan utazásA hobbit: Smaug pusztasága és A hobbit: Az öt sereg csatája címmel.

Tolkien 1959-ben visszavonult, 1972-ben Brit Birodalmi Érdemrendet kapott, az oxfordi egyetem díszdoktorává avatta. 1973. szeptember 2-án hunyt el, feleségével közös sírjára felesége neve után a Luthien, az övé után a Beren szót vésték, utalásként A Gyűrűk Ura-legendárium legfontosabb és legszebb szerelmes románcára.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek