2017. május 28.  Vasárnap
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 28.  Vasárnap   Emil, Csanád
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A mítoszteremtő J. R. R. Tolkien című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A mítoszteremtő J. R. R. Tolkien

Szerző: / 2017. január 3. kedd / Kultúra, Irodalom   

J.R.R. Tolkien, 1967  (Forrás: tolkien.co.uk)“Más az, hogy megtörténik, és más, ha úgy mondják el.” 125 éve született J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura című regény szerzője, nem mellesleg a legkiválóbb angol nyelvészek egyike.

Százhuszonöt éve, 1892. január 3-án született a dél-afrikai Oranje szabadállam fővárosában, Bloedfonteinben J. R. R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien). Apja, egy német bankár nem sokkal Tolkien születése után meghalt, így angol felesége gyermekeikkel visszatért Angliába. A család 1900-ban katolizált, ami döntő hatással volt Tolkien életére. Katolikus iskolába járt, s miután tizenkét évesen teljes árvaságra jutott, anyja gyóntatópapja gondoskodott megélhetéséről és taníttatásáról.

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész  (Forrás: tolkien.co.uk)Tolkien az oxfordi egyetemen az óangol nyelvvel foglalkozott. Később megismerkedett a kihalt gót nyelvvel is, s nekifogott egy “új” ősgermán nyelv kialakításának, amely elképzelései szerint egyesíti a szépséget és a jelentést.

Angol fordításban olvasta el a Kalevalát, s az eposz annyira lenyűgözte, hogy finnül is megtanult, hogy eredetiben olvashassa azt. Idővel felhagyott az újgóttal kapcsolatos munkájával és új nyelvet kezdett alkotni – ebből fejlődött ki később a quenya, a tündenyelv. Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet hozott létre, s tucatnyi valóban létező nyelven beszélt folyékonyan.

J. R. R. Tolkien mítoszteremtő, nagy író volt – és nagy tudós. Nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Ő azonban nem egyszerűen nyelvemlékeknek tekintette ezeket a szövegeket, hanem izgalmas irodalmi műveknek.

A Gyűrűk Ura világa

1916-ban megnősült, nem sokkal később a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. A betegágyon kezdte írni meséit, amelyekből a Gyűrűk Ura előzményét, mitológiai hátterét alkotó A Szilmarilok megszülettek. Tolkien a háború után az angol nyelv hivatalos útmutatójának számító Oxford szótáron dolgozott, később az oxfordi egyetemen tanított.

“Sose nevesd ki az élő sárkányt, Bilbo, te ostoba! – mondta magában, s ez később kedvenc szavajárása lett, sőt, közmondássá vált.”

Gyermekeinek mesélte először Zsákos Bilbó, a félénk hobbit történetét, s mivel sikert aratott velük, 1930-tól lejegyezte azokat. A hobbit 1937-ben látott először napvilágot nyomtatásban (magyarul 1975-ben Szobotka Tibor fordításában A babó címmel jelent meg). Tolkien már egy évtizede dolgozott az általa megalkotott fantáziavilág, Középfölde történetét feldolgozó írásain, amikor az ugyanebből a témakörből táplálkozó A hobbit, első kiadott kötete megjelent. Ha ​​megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne.  A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekfeszítőm mulatságos és egyben nagyon izgalmas meseregényből kiderül, hogy a botcsinálta hadvezér, Mr. Baggins miképpen viszi diadalra ügyüket – nem is annyira bátorságával, mint furfangos eszével. Az olvasó felejthetetlen szép tájakon barangolhat, végigélheti a hősökkel a vad csatákat, és jókat nevethet egy valószínűtlen világ fonák helyzetein: “Jobban teszed, ha lefekszel, az eszed álmos.”

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész  (Forrás: tolkien.co.uk)

“Más az, hogy megtörténik, és más, ha úgy mondják el. Itt van például Gollam, ő kitűnően beleillik a regébe, sokkal jobb hallani róla, mint együtt lenni vele. S valamikor maga is kedvelte a regéket, mint mondja. Csak azt tudnám, hogy ő minek tartja magát, hősnek vagy cselszövőnek?” (J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Tolkien legnagyobb meglepetésére könyvét igen sokan olvasták és kikövetelték a folytatást. Számos próbálkozás, kitérő, az író vagy a kiadó által nem megfelelőnek tartott kísérlet után így született meg A Gyűrűk Ura trilógia. Tolkien tizenhét évig dolgozott a három köteten: 1954-ben jelent meg A Gyűrű szövetsége és A két torony, 1955-ben A király visszatér. A magas kockázat miatt a kiadó kikötötte, hogy honoráriumot, jogdíjat csak azután fizet, hogy elérték a nullszaldót – ezután viszont jelentős összeg gyarapította az író számláját. Ahogy a nagyszerű magyar fordítást író Göncz Árpád írja:

“A ​​Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.”

J.R.R. Tolkien (1892-1973) író, nyelvész (Forrás: tolkien.co.uk)

Tolkien új világot teremtett, Középfölde földrajzát, nyelvét, irodalmát, történelmét, mitológiáját, étrendjét, sőt még élővilágát is aprólékosan kidolgozta. Bár a trilógia kínálta magát a megfilmesítésre, jogi és technikai nehézségek miatt csak 1978-ban készült belőle rajzfilm.

Az új évezredben az új-zélandi Peter Jackson viszont már minden nehézséget legyőzött: az általa rendezett trilógia nem csak a jegypénztáraknál aratott elsöprő sikert, összesen 17 Oscar-díjat is besöpört, egyedül a harmadik rész rekordnak számító 11 díjat kapott. Jackson több mint egy évtized eltelte után A hobbit megfilmesítésén is dolgozott. A hobbit: Váratlan utazásA hobbit: Smaug pusztasága és A hobbit: Az öt sereg csatája címmel.

Tolkien 1959-ben visszavonult, 1972-ben Brit Birodalmi Érdemrendet kapott, az oxfordi egyetem díszdoktorává avatta. 1973. szeptember 2-án hunyt el, feleségével közös sírjára felesége neve után a Luthien, az övé után a Beren szót vésték, utalásként A Gyűrűk Ura-legendárium legfontosabb és legszebb szerelmes románcára.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek