2017. június 28.  Szerda
Zápor 30 °C Zápor
Rovatok
2017. június 28.  Szerda   Levente, Irén
Zápor 30 °C Zápor

Jean-Jacques Rousseau vallomása

Antoni Gaudí mesterműve

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

Jean-Jacques Rousseau vallomása  
Jean-Jacques Rousseau francia író és filozófus, a felvilágosodás képviselője 305 éve, 1712. június 28-án született.
Antoni Gaudí mesterműve  
1852. június 25-én született Antoni Gaudí katalán építész, akinek ellentmondásos személyiségét mutatja, hogy az évek során művészete egyre gazdagabbá, újszerűbbé vált, míg ő maga ifjúkorához képest egyre vadabb és megszállottabb lett.
Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Csiky Gergely és a Buborékok című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Csiky Gergely és a Buborékok

Szerző: / 2015. március 2. hétfő / Kultúra, Teátrum   

Csiky Gergely: Buborekok, Gazsó György, Kováts Adél (Fotó: Dömölky Dániel/Radnóti Miklós Színház) “…buborék volt, ami után kapkodtunk, amiben boldogságot kerestünk.” Csiky Gergely Buborékok című vígjátékából készült előadás a Radnóti Miklós Színházban; a Mohácsi János rendezte darabot vasárnap mutatták be.

“Oh, anyám, e hosszú, néma éjszakán, míg könnyek közt virrasztottam szobámban, végigvonult előttem egész elmúlt életem, és láttam, mily üres, mily hideg volt az, mennyire méltatlan volt férjem mély és igaz szerelméhez… Igaza volt atyámnak – oh! nagyon igaza –, buborék volt, ami után kapkodtunk, amiben boldogságot kerestünk.”

Csiky Gergely: Buborékok, Kováts Adél és Andrusko Marcella (MTI Fotó: Honéczy Barnabás/Radnóti Színház)Csiky Gergely 1884-ben írta Buborékok című, vígjátéki fordulatokban gazdag szomorú komédiáját, az esztelen költekezés következtében reménytelenül eladósodó Solmay család története mégis rólunk szól – olvasható a darabról a színház honlapján.

“Csupa személyes ismerős: a családja széteséséhez asszisztáló családfő, a valóság elől vásárlásmániába menekülő akarnok anya, a morális tartás nélküli gyerekek, a politikai korrupció, az egyre növekvő adósság- és hazugságbuborékok, amit csak fújunk, fújunk, pedig tudjuk, mi lesz a vége” – áll az előadás ismertetőjében.

Csiky Gergely darabját a Mohácsi testvérek dolgozták át zenésen, viccesen és szívfacsaróan. Mohácsi János, aki Szabó Kimmel Tamás kivételével a darab összes szereplőjével dolgozott már korábban együtt, úgy fogalmazott: a társulattal való munka mennyei volt.

Mint ahogy az Mohácsi János előadásaira általában jellemző, a zene ezúttal is központi szerepet kap. A háromtagú együttes (hegedű, cselló, harmonika) ebben az előadásban is többször színpadon van, a háttérben játszik. A zenét Kovács Márton szerezte, aki a koreográfiát is készítette. Az előadás kezdetén egy nagy táncjelenetet, majd több kisebbet láthat a közönség.

A rendező két évvel ezelőtt Kecskeméten állította színpadra a darabot, amelyben Márton András volt a Solmay-család feje, a színész a Radnóti Színház  előadásában Hámor nagyvállalkozót alakítja.

A darabban, amelyet Csiky Gergely után Mohácsi István és Mohácsi János írt, és január közepén kezdtek próbálni, a társulat nagy része játszik, és vendégművészek is szerepelnek.

Az előadásban Solmay Ignác földbirtokos szerepében Gazsó György látható, Szidóniát, a nejét Kováts Adél alakítja. Lányaikat Szávai Viktória, Andrusko Marcella és Móga Piroska, fiaikat Rétfalvi Tamás és Adorjáni Bálint játssza. Mellettük Petrik Andrea, Pál András, Szabó Kimmel Tamás, Schneider Zoltán, Somhegyi György, Martinovics Dorina, Márton András, Martin Márta és Róbert Gábor szerepel a darabban. A díszlettervező Khell Zsolt, az előadás jelmeztervezője Remete Kriszta.

Csiky Gergely: Buborekok, (MTI Fotó: Honéczy Barnabás/Radnóti Színház)

 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek