2017. március 26.  Vasárnap
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 26.  Vasárnap   Emánuel
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Beethoven világa

Alfons Mucha közelről

…mondják még egyszer, hogy sátántangó…

Ovidius átváltozásai

Beethoven világa  
190 éve, 1827. március 26-án halt meg Bécsben Ludwig van Beethoven, a zenetörténet óriása.
Alfons Mucha közelről  
A Reök-palotában megnyílt kiállítás segítségével a szecesszió egyik leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele.
…mondják még egyszer, hogy sátántangó…  
Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című gigantikus regényt a kritikusok az életmű összegzésének.
Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hámori Ildikó 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hámori Ildikó 70

Szerző: / 2017. január 26. csütörtök / Kultúra, Teátrum   

Hámori Ildikó színművész (Fotó: jegy.hu) “Szerencsés vagyok, nem kerültem bele skatulyákba” – vallja az immár 70 éves Hámori Ildikó Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész.

1947. január 26-án született Budapesten. A színi pályával korán kapcsolatba került: gyermekszereplőként foglalkoztatták a Magyar Televíziónál. Tizenhárom évesen a Timur és csapata című filmben játszott, gimnazistaként tagja volt a Belvárosi Ifjúsági Színpadnak. A Színház-és Filmművészeti Főiskolán Békés András tanítványa volt, diplomáját 1971-ben kapta meg.

Csíksomlyói passió - Hámori Ildikó (Fotó: MEK.OSZK)Első munkahelye a Thália Színház volt, 1980-ban szerződött a Népszínházhoz, a Nemzeti Színháznak 1983-ban lett tagja, és a mai napig ehhez a társulathoz tartozik, habár az intézmény neve 2000-ben Pesti Magyar Színházra változott. Anyaszínházán kívül fellép a budapesti Játékszínben, és a soproni Petőfi Színházban is.

Olyan sokoldalú drámai tehetség, aki vígjátékokban is sikeres, amellett gyönyörű hangja révén zenés darabokban is gyakran láthatja a közönség. Ő volt Thénadier-né a Nyomorultakban, Zsófia főhercegnő az Elisabeth-ben, Anhilte, a herceg felesége a Csárdáskirálynőben, Melitta az Egy szerelem három éjszakájában.

Prózai szerepei közül a legjelentősebbek: Phaedra (Racine), Rickl Mária (Szabó Magda: Régimódi történet), Simiane márkiné (Yukio Mishima: Sade márki), Vinczéné (Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon), az apácafőnöknő (Thorton Wilder: Szent Lajos király hídja) Lady Catherine (Somerset Maugham: Szerelmi körutazás). Filmekben főleg a televízió foglalkoztatta (Dunakanyar, 1974; Ingyenélők, 1979; A falu jegyzője, 1986).

2014-ben úgy nyilatkozott, hogy az élet adománya, hogy 1981 óta dolgozik a Nemzeti Színházban, amely azóta Magyar Színházzá lett. “Szeretem ezt a társulatot. Sok kedves régi kollégával és sok remek fiatallal játszom együtt. “Ez nagyon jó dolog, feldobja az embert és engem is megfiatalít” – tette hozzá.

Szeretettel emlékezik a Csíksomlyói passióra, Bornemisza Magyar Elektrájára, amelyben Clytemnestrát játszotta, valamint Babits Laodameiáját idézte fel. Örömmel játszott Shakespeare, Csehov és Gogol műveiben, kedveli a magyar klasszikusokat, köztük Szabó Magda Régimódi történetéről, Füst Milán, valamint Márai Sándor műveit. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjáról mint pályája meghatározó előadásáról beszélt. Mint mondta, sok műfajban, musicalekben is kipróbálhatta magát. “Szerencsés vagyok, nem kerültem bele skatulyákba” – jegyezte meg.

Hámori Ildikó színművész (Fotó: Fidelio)Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1980-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1985-ben lett érdemes,- 2001-ben kiváló művész. 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, a Halhatatlanok Társulatnak 2006 óta örökös tagja. 2014-ben Kossuth-díjat adományozták a Pesti Magyar Színház tagjának a magyar színház- és filmművészetben betöltött meghatározó szerepe és generációk számára meghatározó, emlékezetes alakításai elismeréseként. 2015-ben Kállai Ferenc-életműdíjat kapott.

Évtizedek óta Szinetár Miklós rendező felesége, lányuk Szinetár Dóra örökölte édesanyja tehetségét és szép hangját. Gyermekkora óta rendszeresen láthatja a közönség zenés darabokban, jelenleg a Fővárosi Operettszínház tagja.

2006 őszén anya és leánya nemes célhoz adták a nevüket: a Magyar Rákellenes Liga őket kérte fel, hogy legyenek háziasszonyai a szervezet emlőrákos betegeket megszólító kampányának. Kiválasztásuknál fontos szempont volt, hogy mindketten nagy hangsúlyt fektetnek az emberi és családi kapcsolatokra, tevékenységüket az optimista szemléletmód jellemzi, és az is, hogy demonstrálják, a betegség, illetve a segítségnyújtás nem korfüggő, és akár több generáció is érintett lehet benne.

A színésznők, teljes szívvel felvállalták az akció népszerűsítését. Meggyőződésük, hogy fontos szerepe van az életben a jó ízű közös családi ebédeknek és az egészséges ételeknek. 2016 áprilisában Színházi Dolgozók Szakszervezete Segítsünk Alapítvány javára jótékonysági gálaesten lépett fel többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Dunai Tamás, Esztergályos Cecília, Fehér Anna, Galambos Erzsi, Gregor Bernadett, Igó Éva, Kökényessy Ági, Nemcsák Károly, Pindroch Csaba, Tordai Teri és Vándor Éva mellett. 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek