2017. május 26.  Péntek
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 26.  Péntek   Evelin, Fülöp
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hámori Ildikó 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hámori Ildikó 70

Szerző: / 2017. január 26. csütörtök / Kultúra, Teátrum   

Hámori Ildikó színművész (Fotó: jegy.hu) “Szerencsés vagyok, nem kerültem bele skatulyákba” – vallja az immár 70 éves Hámori Ildikó Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész.

1947. január 26-án született Budapesten. A színi pályával korán kapcsolatba került: gyermekszereplőként foglalkoztatták a Magyar Televíziónál. Tizenhárom évesen a Timur és csapata című filmben játszott, gimnazistaként tagja volt a Belvárosi Ifjúsági Színpadnak. A Színház-és Filmművészeti Főiskolán Békés András tanítványa volt, diplomáját 1971-ben kapta meg.

Csíksomlyói passió - Hámori Ildikó (Fotó: MEK.OSZK)Első munkahelye a Thália Színház volt, 1980-ban szerződött a Népszínházhoz, a Nemzeti Színháznak 1983-ban lett tagja, és a mai napig ehhez a társulathoz tartozik, habár az intézmény neve 2000-ben Pesti Magyar Színházra változott. Anyaszínházán kívül fellép a budapesti Játékszínben, és a soproni Petőfi Színházban is.

Olyan sokoldalú drámai tehetség, aki vígjátékokban is sikeres, amellett gyönyörű hangja révén zenés darabokban is gyakran láthatja a közönség. Ő volt Thénadier-né a Nyomorultakban, Zsófia főhercegnő az Elisabeth-ben, Anhilte, a herceg felesége a Csárdáskirálynőben, Melitta az Egy szerelem három éjszakájában.

Prózai szerepei közül a legjelentősebbek: Phaedra (Racine), Rickl Mária (Szabó Magda: Régimódi történet), Simiane márkiné (Yukio Mishima: Sade márki), Vinczéné (Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon), az apácafőnöknő (Thorton Wilder: Szent Lajos király hídja) Lady Catherine (Somerset Maugham: Szerelmi körutazás). Filmekben főleg a televízió foglalkoztatta (Dunakanyar, 1974; Ingyenélők, 1979; A falu jegyzője, 1986).

2014-ben úgy nyilatkozott, hogy az élet adománya, hogy 1981 óta dolgozik a Nemzeti Színházban, amely azóta Magyar Színházzá lett. “Szeretem ezt a társulatot. Sok kedves régi kollégával és sok remek fiatallal játszom együtt. “Ez nagyon jó dolog, feldobja az embert és engem is megfiatalít” – tette hozzá.

Szeretettel emlékezik a Csíksomlyói passióra, Bornemisza Magyar Elektrájára, amelyben Clytemnestrát játszotta, valamint Babits Laodameiáját idézte fel. Örömmel játszott Shakespeare, Csehov és Gogol műveiben, kedveli a magyar klasszikusokat, köztük Szabó Magda Régimódi történetéről, Füst Milán, valamint Márai Sándor műveit. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjáról mint pályája meghatározó előadásáról beszélt. Mint mondta, sok műfajban, musicalekben is kipróbálhatta magát. “Szerencsés vagyok, nem kerültem bele skatulyákba” – jegyezte meg.

Hámori Ildikó színművész (Fotó: Fidelio)Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1980-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1985-ben lett érdemes,- 2001-ben kiváló művész. 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, a Halhatatlanok Társulatnak 2006 óta örökös tagja. 2014-ben Kossuth-díjat adományozták a Pesti Magyar Színház tagjának a magyar színház- és filmművészetben betöltött meghatározó szerepe és generációk számára meghatározó, emlékezetes alakításai elismeréseként. 2015-ben Kállai Ferenc-életműdíjat kapott.

Évtizedek óta Szinetár Miklós rendező felesége, lányuk Szinetár Dóra örökölte édesanyja tehetségét és szép hangját. Gyermekkora óta rendszeresen láthatja a közönség zenés darabokban, jelenleg a Fővárosi Operettszínház tagja.

2006 őszén anya és leánya nemes célhoz adták a nevüket: a Magyar Rákellenes Liga őket kérte fel, hogy legyenek háziasszonyai a szervezet emlőrákos betegeket megszólító kampányának. Kiválasztásuknál fontos szempont volt, hogy mindketten nagy hangsúlyt fektetnek az emberi és családi kapcsolatokra, tevékenységüket az optimista szemléletmód jellemzi, és az is, hogy demonstrálják, a betegség, illetve a segítségnyújtás nem korfüggő, és akár több generáció is érintett lehet benne.

A színésznők, teljes szívvel felvállalták az akció népszerűsítését. Meggyőződésük, hogy fontos szerepe van az életben a jó ízű közös családi ebédeknek és az egészséges ételeknek. 2016 áprilisában Színházi Dolgozók Szakszervezete Segítsünk Alapítvány javára jótékonysági gálaesten lépett fel többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Dunai Tamás, Esztergályos Cecília, Fehér Anna, Galambos Erzsi, Gregor Bernadett, Igó Éva, Kökényessy Ági, Nemcsák Károly, Pindroch Csaba, Tordai Teri és Vándor Éva mellett. 

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek