2017. május 26.  Péntek
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 26.  Péntek   Evelin, Fülöp
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hollósi Frigyes a színpadon című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hollósi Frigyes a színpadon

Szerző: / 2016. április 21. csütörtök / Kultúra, Teátrum   

Hollósi Frigyes színművész (MTI Fotó) Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető, a megrázó élményt soha nem tudta kiheverni. Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 75 éve, 1941. április 21-én született Budapesten.

Weininger Frigyes néven született. Nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor magától Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval.

Hollósi Frigyes színművész (MTI Fotó) Érettségi után nyomban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető, a megrázó élményt soha nem tudta kiheverni. Aztán mégis jött segítség: telefonon hívták Szolnokra kóristának, azzal biztatták, hogy főiskolai diploma nélkül is színész lehet, csak kerülő úton, példaként Mensáros Lászlót és Darvas Ivánt említették. Így került Szolnokra, a Szigligeti Színházba segédszínésznek, a társulatban neki volt a legkisebb fizetése, és kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket. Néhány hónap múlva végre jelentős szerepet kapott a Tartuffe-ben, de a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Leszerelése után kezdhetett mindent elölről, segédszínészként, hogy szerény fizetését kiegészítse, a szolnoki rádióban napi harminc forintért dolgozott bemondóként.

Göröngyösen indult a pályája, de visszaemlékezéseiben a Szolnokon eltöltött tizennyolc évet tartotta élete legszebb időszakának. 1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, innen 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött, közben a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt.

Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban. 2002-től a Nemzeti Színház társulatához tartozott. A legtöbbet foglalkoztatott magyar színészek egyike volt.

Alkata elsősorban humoros karakterek megformálására predesztinálta, de epizódszerepekben is képes volt teljes embert megjeleníteni. Filmekben is gyakran foglalkoztatták, sokat szinkronizált is. A Cha-cha-cha tánctanárának megformálásáért 1983-ban a filmkritikusok díját vehette át, 1986-ban, majd 2001-ben a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén is ő kapta meg a legjobb férfi alakítás díját a Feri és az édes élet című filmben nyújtott alakításáért.

Országosan ismertté és igazán népszerűvé a Kisváros című tévéfilmsorozat tette, évekig játszotta Járai őrnagyot, aki a sikeres nyomozati munka mellett arról volt híres, hogy gusztusosan megterített asztalnál, éhes kollégákkal körülvéve állandóan evett. (2009-ben tiszteletbeli rendőrré avatták.) Az elmúlt években a Tűzvonalban című tévésorozat négy évadában is Kálmán bácsit, a nyugdíjas, majd körzeti megbízottként ismét szolgálatba állt rendőrt alakította.

Rejtő: Vesztegzár a Grand Hotelben, Molnár Piroska és Hollósi Frigyes (Fotó: Nemzeti Színház)

Hollósi Frigyes több mint fél évszázadot töltött a pályán. Noha tizenöt évig tartott az a kínlódás, amelyet a főiskoláról való eltávolítása miatt át kellett élnie, de úgy élte meg, hogy mindig csak előre jutott. Soha nem foglalkozott azzal, hogy milyen szerepeket kap, a szakmai féltékenységet nem ismerte. Jászai Mari-díja és érdemes művészi címe mellé 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2012. december 5-én, hetvenegy éves korában érte a halál Budapesten.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek