2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hollósi Frigyes a színpadon című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hollósi Frigyes a színpadon

Szerző: / 2016. április 21. csütörtök / Kultúra, Teátrum   

Hollósi Frigyes színművész (MTI Fotó) Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető, a megrázó élményt soha nem tudta kiheverni. Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 75 éve, 1941. április 21-én született Budapesten.

Weininger Frigyes néven született. Nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor magától Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval.

Hollósi Frigyes színművész (MTI Fotó) Érettségi után nyomban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető, a megrázó élményt soha nem tudta kiheverni. Aztán mégis jött segítség: telefonon hívták Szolnokra kóristának, azzal biztatták, hogy főiskolai diploma nélkül is színész lehet, csak kerülő úton, példaként Mensáros Lászlót és Darvas Ivánt említették. Így került Szolnokra, a Szigligeti Színházba segédszínésznek, a társulatban neki volt a legkisebb fizetése, és kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket. Néhány hónap múlva végre jelentős szerepet kapott a Tartuffe-ben, de a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Leszerelése után kezdhetett mindent elölről, segédszínészként, hogy szerény fizetését kiegészítse, a szolnoki rádióban napi harminc forintért dolgozott bemondóként.

Göröngyösen indult a pályája, de visszaemlékezéseiben a Szolnokon eltöltött tizennyolc évet tartotta élete legszebb időszakának. 1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, innen 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött, közben a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt.

Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban. 2002-től a Nemzeti Színház társulatához tartozott. A legtöbbet foglalkoztatott magyar színészek egyike volt.

Alkata elsősorban humoros karakterek megformálására predesztinálta, de epizódszerepekben is képes volt teljes embert megjeleníteni. Filmekben is gyakran foglalkoztatták, sokat szinkronizált is. A Cha-cha-cha tánctanárának megformálásáért 1983-ban a filmkritikusok díját vehette át, 1986-ban, majd 2001-ben a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén is ő kapta meg a legjobb férfi alakítás díját a Feri és az édes élet című filmben nyújtott alakításáért.

Országosan ismertté és igazán népszerűvé a Kisváros című tévéfilmsorozat tette, évekig játszotta Járai őrnagyot, aki a sikeres nyomozati munka mellett arról volt híres, hogy gusztusosan megterített asztalnál, éhes kollégákkal körülvéve állandóan evett. (2009-ben tiszteletbeli rendőrré avatták.) Az elmúlt években a Tűzvonalban című tévésorozat négy évadában is Kálmán bácsit, a nyugdíjas, majd körzeti megbízottként ismét szolgálatba állt rendőrt alakította.

Rejtő: Vesztegzár a Grand Hotelben, Molnár Piroska és Hollósi Frigyes (Fotó: Nemzeti Színház)

Hollósi Frigyes több mint fél évszázadot töltött a pályán. Noha tizenöt évig tartott az a kínlódás, amelyet a főiskoláról való eltávolítása miatt át kellett élnie, de úgy élte meg, hogy mindig csak előre jutott. Soha nem foglalkozott azzal, hogy milyen szerepeket kap, a szakmai féltékenységet nem ismerte. Jászai Mari-díja és érdemes művészi címe mellé 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2012. december 5-én, hetvenegy éves korában érte a halál Budapesten.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek