2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sajdik Ferenc 85 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Sajdik Ferenc 85

Szerző: / 2015. augusztus 21. péntek / Kultúra, Képzőművészet   

Sajdik Ferenc grafikus, illusztrátor (MTI Fotó) Stílusa azonnal felismerhető könnyedségéről, humoráról. Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, karikaturista, rajzfilmrendező, érdemes művész, a Pom Pom meséi és más legendás figurák alkotója 85 éves.

Gombóc Artúr megálmodója Németországban, Neuenhagenben született 1930. augusztus 21-én. Gyermekkorát Dunakeszin nagyon vidám családban töltötte: apja híres zsoké, anyja balerina volt. 1948-49-ben az Iparrajziskolában tanult, majd a Szinyei Merse Pál utcai grafikai iskolában végzett. 1949-től egy nyomdában volt litográfus, s Pintér Jenő karikatúrájának kliséjén dolgozva jött a gondolat, hogy kipróbálja a műfajt.

1955-től a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója volt, s hamarosan megjelentek rajzai a Ludas Matyiban. 1965-ben lett a népszerű vicclap munkatársa, s harminc éven át hetente jelentek meg karikatúrái, vicces, esendő, nagyon kedves és szerethető figurái, sokan az ő rajzaiért vették a lapot. A Ludas Matyit 1990-től az Új Ludas követte, majd megszűnt a lap. 1993-tól az Úritök és a Pesti Vicc munkatársa volt.

Igazán népszerűvé a rajzfilm tette. A Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász évtizedek óta gyerekek és felnőttek kedvencei. Nehéz eldönteni, hogy a gyerekek vagy szüleik kedvelték-e jobban az esendő, csokizabáló Gombóc Artúrt és társait.

Csukás István - Sajdik Ferenc: A nagy ho-ho-horgász (Fotó: filmkultura.hu)

Hozzávetőleg 300 könyvhöz készített illusztrációkat, ifjúsági és tankönyvekhez is készített rajzokat, illusztrálta többek között Csukás István, Moravia, Kipling, Tabi László, Peterdi Pál, Békés Pál, Arany János és Petőfi Sándor írásait. Rajzainak témája volt a Tabán, a Víziváros és a Várnegyed is.

Stílusa azonnal felismerhető könnyedségéről, humoráról. Néhány vonalból álló, számtalan alakot ölteni képes figuráit tarka színfoltok kísérik. A karakterek és a kapcsolódó szövegek szellemesek, időnként abszurdak. Néhány évvel ezelőtt táblaképeket kezdett festeni, továbbá művészeket ábrázoló portrékat, applikációkat készít, ezekből a művekből állandó kiállítása van Vácott.

Magyarországon és számos európai városban volt önálló kiállítása. 2015 júniusában Borúra derűs irodalom címmel nyílt tárlata a budapesti Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Arany János: Haja, haja, hagyma-haja (Fotó: Sajdik Ferenc / Cultiris Galéria)

Munkásságát 1977-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1984-ben a Szép magyar könyv grafikai díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel ismerték el. 2006-ban Budapest díszpolgára lett. 2012-ben Prima Primissima Díjat, 2013-ban Kossuth-díjat kapott. 2014-ben Hazám-díjjal tüntették ki. 2014-ben tervei alapján, Pom Pom játszóteret adtak át az I. kerületi Naphegy téren a Csukás István-féle Pom Pom mesék figuráiból, díszleteiből.

Stílusa azonnal felismerhető könnyedségéről, humoráról. Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, karikaturista, rajzfilmrendező, érdemes művész, a Pom Pom meséi és más legendás figurák alkotója 85 éves.

Sajdik Ferenc: Kisváros (Fotó: aludasmatyi.blog.hu

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek