2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sztevanovity Dusán 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Sztevanovity Dusán 70

Szerző: / 2015. április 27. hétfő / Kultúra, Zenevilág   

Sztevanovity Dusán (Fotó: Prima Primissima) A hatvanas évek óta jelen van a zenészpályán, ami önmagában is nagy teljesítmény. Stílusok jöttek-mentek, az ő sikere azonban máig töretlen. Sztevanovity Dusán szerb származású magyar dalszövegíró, dramaturg, zenész 70 éves.

Sztevanovity Dusán: Kell ott fenn egy ország
(részlet)
Kendőbe zárta ősz haját
Ahogy a régi nagymamák
S ha látta, apánk nem figyel
Esténként súgva kezdte el

Tedd össze így a két kezed
Így teszi minden jó gyerek
S szomorú szemmel végigmért
S nevettünk – Isten tudja, miért

Nézz csak fel, az ég magas
Bár azt mondják, hogy nem igaz
Ott jártak ők, a repülők
És nem látták sehol

Kell ott fenn egy ország
Mely talán ránk is vár
Kell ott fenn egy ország
Amit senki nem talál
Kell ott fenn egy ország
Mely bárkit átölel
Kell ott fenn egy ország
Amit sosem rontunk el

Sztevanovity Dusán 1945. április 27-én született Belgrádban. Diplomata édesapját, Sztevanovity Milutint 1948 őszén vezényelték Budapestre, s ekkor került a hatéves Zorán, s nála három évvel fiatalabb öccse, Dusán is Magyarországra. A család szoros kapcsolatban állt Lazar Brankov követségi ügyvivővel, a későbbi Rajk-per harmadrendű vádlottjával. 1949 elején az apa a Nase Novine, a magyarországi délszlávok lapjának főszerkesztője lett. A koncepciós per során őt is perbe fogták, tíz évre elítélték, s csak az 1955-ös perújrafelvétel nyomán szabadult. Erre a korra reflektál a Volt egy tánc című Zorán-dal. Szüleivel, akikkel évekig csak szerbül beszélt, Dusán öt-hat éves korában tanult meg magyarul.

Zoránnal és barátaival lementek az Andrássy úti kerületi ifjúsági klubba, ahol a zenekar hagyományos, a kor divatjának megfelelő tánczenét játszott.

A szövegíró-gitáros Dusán a Metróban olyan zenészekkel játszott, a bátyja, Zorán mellett, mint Schöck Ottó, Fogarasi János, a Barta Tamás, Frenreisz Károly, Brunner Győző. 1970-ben a Metró jelentette meg az első hazai koncertalbumot. A zenekar 1972-es felbomlása után Zorán rövid ideig a Taurus együttesben játszott, majd 1973-74-ben szólókarrierbe kezdett. (A Metró csak 1992-ben állt újból össze egy nosztalgia búcsúkoncert erejéig, illetve tavaly részt vett a nagy hármas, az Illés, a Metró és az Omega a Népstadionbeli közös koncertjén.)

Végül 1977-ben megjelent Zorán első szólóalbuma, mely rögtön “Az év nagylemeze”, ő pedig “Az év énekese” lett. A triumvirátus azóta is megbonthatatlan: Zorán legtöbb számának zenéjét Presser Gábor, szövegét pedig öccse, Dusán írja.

A Metró együttes koncertje 1968-ban. Rédey Gábor, Zalatnay Sarolta, Zorán Sztevanovity, Veszelinov András, Dusán Sztevanovity, Schöck Ottó. (Fotó: Fortepan)

A szövegírás bizonyos szempontból hálátlan műfaj – sokan, bár kívülről fújják a slágereket, nem tudják, ki írta azokat – ugyanakkor ez a munka nagy felelősség is, hiszen erősen befolyásolja egy-egy korosztály kultúráját az, hogy milyen dalokat, slágerszövegeket hallgatnak és dúdolnak. Az olyan gazdag életpálya, mint amivel Dusán büszkélkedhet, egészen egyedülálló. A legnagyobb magyar énekesek és színészek adták már elő Dusán alkotásait: a korai Metro slágerektől, mint a Citromízű banán vagy a Kócos kis ördögök voltunk, a klasszikus nagy LGT számokig, Zorán lélekbe hatoló, szívbe markoló dalaiig, mint a példátlanul népszerű A szerelemnek múlnia kell, az Apám hitte, az Ünnep, vagy a Volt egy tánc.

Presser Gábornak, Gerendás Péternek vagy éppen Kern Andrásnak egyaránt nagy slágereket írt Dusán, aki évekig dolgozott különböző posztokon a Magyar Televízióban is.

A Vígszínház színpadáról levehetetlen darab A padlás, amelyen immár a sokadik generáció nő fel. Presser Gábor és Sztevanovity Dusán zenés játékának ősbemutatóját 1988. január 29-én tartották a Szent István körúti teátrumban. Az előadást Marton László rendezte. Nem kevés külföldi művet ültetett át magyarra.

Akiknek írt: Deák Bill Gyula, Frenreisz Károly, Garas Dezső, Gerendás Péter, Kaszás Attila, Katona Klári, Kern András, Kulka János, LGT, Madách Színház, Malek Andrea, Metro, OMEGA, Presser Gábor, Sass Szilvia, Zorán, Wolf Katalin, Vígszínház… Amit írt: Ne szeress engem, Citromízű banán, Még egy, Mama, Ez van, Nem adom fel, Volt egyszer egy zenekar, Embertelen dal, Szilvás gombóc, Hómadár, Elfáradt dal, Kabát dal, A szerelemnek múlnia kell, Volt egy tánc, Apám hitte..

Zoránnak és Presser Gábornak időnként még Dusánt is sikerül rábírniuk egy közös éneklésre, “aki soha nem akart sem szerepelni, sem énekelni”.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek