2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vers a hétre – József Attila: Gyöngy című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Vers a hétre – József Attila: Gyöngy

Szerző: / 2015. április 6. hétfő / Kultúra, Irodalom   

József Attila, 1929. július (Fotó: Magyar Fotóarchívum) “Gyöngy a csillag, ugy ragyog, / gyöngyszilánkokként potyog,” Ezen a héten Gyöngy c. briliáns versével József Attila születésnapjára emlékezünk és a magyar lírát ünnepeljük.

1905. április 11-én született József Attila magyar költő, a magyar líra egyik legnagyobb alakja. Egész életében sajátosan értékelte a tér és az idő fogalmát. Sokszor összemosódik a múlt-jelen-jövő és azok érzetei. Költészetét az is színesítette, hogy nem tartott merev korlátokat a szellemi, érzelmi és az ösztönös síkok között. A jövőbe nézett, de gyakorta a múltat látta…

A Gyöngy című vers metaforái tükrözik mindazt, ami a költőt foglalkoztatja, a test és a lélek egyesülése, a tér és az idő elválasztása, a lélek hétköznapi küzdelmeinek szellemi szférába tolódása. Érzelmi makacsságát a szorongásból eredő belső támadás jellemzi. Mert József Attila nagyon tudott kötődni; egy jó szóra pillanatok alatt áttörik a határ a külsőleg látható ifjú természetes viselkedésmódja és a kisgyermek mindenáron ragaszkodása között. “Göröngy, göröngy, elporlik, / gyenge csillag lehullik,” – írja ki magából félelmeinek lehetséges eljövetelét, azaz a szerelem elmúlását.

Márpedig József Attila akart szeretni, az “egészet” akarta birtokolni. “s egy gyöngy lesz az ég megint, / egybefogva szíveink.” A szerelem, a gyengédség utáni vágyakozást az elérhetetlen magaslatba emeli fel, majd dobja le a földre, a valóság talajára. Még ekkor is reménykedve.

József Attila születésnapján, rá emlékezve, 1964 óta a költészet napját, a magyar lírát ünnepeljük ezen a napon.

 

JÓZSEF ATTILA: GYÖNGY

Gyöngy a csillag, ugy ragyog,
gyöngyszilánkokként potyog,
mint a szöllő, fürtösen,
s mint a vizcsepp, hűvösen.

Halovány bár a göröngy,
ő is csámpás barna gyöngy;
a barázdák fölfüzik,
a bús földet diszitik.

Kezed csillag énnekem,
gyenge csillag fejemen.
Vaskos göröngy a kezem,
ott porlad a sziveden.

Göröngy, göröngy, elporlik,
gyenge csillag lehullik,
s egy gyöngy lesz az ég megint,
egybefogva szíveink.
(1928. július 6.)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek