2017. május 24.  Szerda
Zápor 22 °C Zápor
Rovatok
2017. május 24.  Szerda   Eszter, Eliza
Zápor 22 °C Zápor

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Szent Ilona szigete

Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Szent Ilona szigete  
Feltehetőleg 515 éve, 1502. május 21-én fedezte fel Joao da Nova Castella, portugál szolgálatban álló spanyol hajós Szent Ilona szigetét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Yves Montand kalandjai című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Yves Montand kalandjai

Szerző: / 2016. október 13. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Yves Montand sanzonénekes, színész (1921-1991) (Fotó: listal.com)Volt lapkihordó, tésztagyári munkás, kazánkovács, sőt fodrászsegéd is. 95 éve, 1921. október 13-án született és 25 éve, 1991. november 9-én hunyt el Yves Montand, akit Édith Piaf fedezett fel.

1921. október 13-án született a Firenzéhez közeli Monsummato Altóban Yves Montand, olasz származású francia sanzonénekes és filmszínész. Ivo Livi néven anyakönyvezték, munkás szülei kétéves korában emigráltak a fasizmus elől Franciaországba. Marseille-ben telepedtek le, de itt is szegények maradtak, s Ivónak már tizenegy évesen dolgoznia kellett, volt lapkihordó, tésztagyári munkás, kazánkovács, sőt fodrászsegéd is.

Edith Piaf és Yves Montand, 1946 (Fotó: listal.com)

Sanzonénekléssel a harmincas évek végétől próbálkozott, először 1938-ban Marseille-ben lépett közönség elé. A második világháború után Párizsba utazott, ahol mindjárt a Folies Bergére-ben és a Moulin Rouge-ban kapott fellépési lehetőséget, de igazán akkor futott be, amikor Édith Piaffal találkozott.

A már világhírű énekesnő figyelmét felkeltette a jóvágású, tehetséges fiatalember, és rendszeresen foglalkoztatta éjszakai mulatójában. Piaf pártfogoltjaként (akihez egyébként gyengéd szálak is fűzték) gyorsan hírnevet szerzett, és a párizsi közönség egyik kedvence lett.

A filmesek is lecsaptak rá, először 1946-ban Marcel Carné Az éjszaka kapui című filmjében állt kamera elé. Ekkor még nem keltett különösebb feltűnést, a fordulópontot az 1951-es év jelentette. Ekkor rendezte meg első párizsi koncertsorozatát és ekkor kötött házasságot a híres színésznővel, Simone Signoret-vel.

Yves Montand és Simone Signoret (Fotó: Pinterest)

A frigy nagyot lódított színészi karrierjén is, 1952-ben elkészült máig leghíresebb filmje, A félelem bére. A vonzó, férfias Mario szerepét épen rá szabták, s Montand elindult a világhír felé. 1956-ban forgatta az Éjszaka Margitja című Faust-adaptációt, 1957-ben a Salemi boszorkányokat (amelyben felesége volt a partnere) 1961-ben a Szereti ön Brahmsot? Ingrid Bergman oldalán.

A hatvanas évek elején Hollywoodba is tett egy rövid kirándulást, a Szeressünk című gyengécske vígjátékban együtt játszott Marilyn Monroe-val. A lapok címoldalára persze nemcsak alakítása amiatt került, hanem mert – felesége tudtával – rövid kalandba bonyolódott partnernőjével. Európába visszatérve drámai szerepek várták, emlékezetes alakítást nyújtott Alain Resnais A háborúnak vége, Costa Gavras Tökéletes bűntény és Z., vagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmjeiben. Kiváló volt vígjátékokban is: Az ördögöt a farkánál, Felszarvazzák őfelségét, Csupa tűz, csupa láng. Utolsó nagy sikerét Claude Berri két, 1986-ban készült filmjében aratta (A paradicsom, A pokol).

Énekesként mindvégig sikeres maradt, kellemes, simogató hangján számos sanzont vitt diadalra, köztük Kozma József híres Hulló leveleket című dalát (Les Feuilles mortes). Dalaival az egész világot bejárta, 1957 tavaszán Budapesten is fellépett az Erkel Színházban.

Yves Montand, Simone Signoret, Marilyn Monroe és Arthur Miller, Kalifornia, 1960 (Fotó: Pinterest)

Montand évtizedeken keresztül igen aktívan politizált a francia baloldalon. Az ötvenes években lelkes barátja volt a Szovjetuniónak, fellépett Moszkvában is, később azonban szembefordult korábbi nézeteivel, elítélte a rendszer bűneit, a sztálini terrort. Hruscsovtól már 1956 decemberében számon kérte a magyarországi forradalom leverését, 1968-ban pedig különösen határozottan lépett fel a csehszlovákiai inváziót követően.

Yves Montand és Simone Signoret évtizedeken keresztül a francia művészvilág álompárjának számított, noha köztudott volt, hogy Montand nem a hűség szobra. Az asszony azonban szemet hunyt férje kalandjai felett és bölcsen kivárta, amíg kihűl a láng. Házasságukból gyermek nem született. Montand Simone Signoret halála után néhány évvel vette feleségül a huszonnyolc éves Carole Amielt és 1989 januárjában, hatvanhét éves korában lett apa.

Vincent, François, Paul és a többiek - Gérard Depardieu, Yves Montand, Michel Piccoli és Serge Réggiani, 1974 (Fotó: Pinterest)

Utolsó filmjét több év szünet után, 1991 őszén kezdte forgatni, de nem sokkal a munkálatok befejezése előtt szívroham érte. A Párizs közelében levő Senlis kórházában halt meg 1991. november 9-én. A Pére Lachaise temetőben helyezték örök(nek gondolt) nyugalomra, egykori felesége, Simone Signoret oldalán.

Halála után néhány évvel felbukkant ugyanis állítólagos lánya, akit maga Montand soha nem ismert el magáénak, bár azt nem tagadta, hogy anyjával annak idején viszonya volt. A fiatal nőnek sikerült elérnie, hogy exhumálják a holttestet és elvégezzék azt a DNS-vizsgálatot, amelyre Montand életében nem volt hajlandó. Az eredmény nem igazolta állítását, így a tetemes örökségből egy fillérre sem tarthat igényt.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek