2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Yves Montand kalandjai című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Yves Montand kalandjai

Szerző: / 2016. október 13. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Yves Montand sanzonénekes, színész (1921-1991) (Fotó: listal.com)Volt lapkihordó, tésztagyári munkás, kazánkovács, sőt fodrászsegéd is. 95 éve, 1921. október 13-án született és 25 éve, 1991. november 9-én hunyt el Yves Montand, akit Édith Piaf fedezett fel.

1921. október 13-án született a Firenzéhez közeli Monsummato Altóban Yves Montand, olasz származású francia sanzonénekes és filmszínész. Ivo Livi néven anyakönyvezték, munkás szülei kétéves korában emigráltak a fasizmus elől Franciaországba. Marseille-ben telepedtek le, de itt is szegények maradtak, s Ivónak már tizenegy évesen dolgoznia kellett, volt lapkihordó, tésztagyári munkás, kazánkovács, sőt fodrászsegéd is.

Edith Piaf és Yves Montand, 1946 (Fotó: listal.com)

Sanzonénekléssel a harmincas évek végétől próbálkozott, először 1938-ban Marseille-ben lépett közönség elé. A második világháború után Párizsba utazott, ahol mindjárt a Folies Bergére-ben és a Moulin Rouge-ban kapott fellépési lehetőséget, de igazán akkor futott be, amikor Édith Piaffal találkozott.

A már világhírű énekesnő figyelmét felkeltette a jóvágású, tehetséges fiatalember, és rendszeresen foglalkoztatta éjszakai mulatójában. Piaf pártfogoltjaként (akihez egyébként gyengéd szálak is fűzték) gyorsan hírnevet szerzett, és a párizsi közönség egyik kedvence lett.

A filmesek is lecsaptak rá, először 1946-ban Marcel Carné Az éjszaka kapui című filmjében állt kamera elé. Ekkor még nem keltett különösebb feltűnést, a fordulópontot az 1951-es év jelentette. Ekkor rendezte meg első párizsi koncertsorozatát és ekkor kötött házasságot a híres színésznővel, Simone Signoret-vel.

Yves Montand és Simone Signoret (Fotó: Pinterest)

A frigy nagyot lódított színészi karrierjén is, 1952-ben elkészült máig leghíresebb filmje, A félelem bére. A vonzó, férfias Mario szerepét épen rá szabták, s Montand elindult a világhír felé. 1956-ban forgatta az Éjszaka Margitja című Faust-adaptációt, 1957-ben a Salemi boszorkányokat (amelyben felesége volt a partnere) 1961-ben a Szereti ön Brahmsot? Ingrid Bergman oldalán.

A hatvanas évek elején Hollywoodba is tett egy rövid kirándulást, a Szeressünk című gyengécske vígjátékban együtt játszott Marilyn Monroe-val. A lapok címoldalára persze nemcsak alakítása amiatt került, hanem mert – felesége tudtával – rövid kalandba bonyolódott partnernőjével. Európába visszatérve drámai szerepek várták, emlékezetes alakítást nyújtott Alain Resnais A háborúnak vége, Costa Gavras Tökéletes bűntény és Z., vagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmjeiben. Kiváló volt vígjátékokban is: Az ördögöt a farkánál, Felszarvazzák őfelségét, Csupa tűz, csupa láng. Utolsó nagy sikerét Claude Berri két, 1986-ban készült filmjében aratta (A paradicsom, A pokol).

Énekesként mindvégig sikeres maradt, kellemes, simogató hangján számos sanzont vitt diadalra, köztük Kozma József híres Hulló leveleket című dalát (Les Feuilles mortes). Dalaival az egész világot bejárta, 1957 tavaszán Budapesten is fellépett az Erkel Színházban.

Yves Montand, Simone Signoret, Marilyn Monroe és Arthur Miller, Kalifornia, 1960 (Fotó: Pinterest)

Montand évtizedeken keresztül igen aktívan politizált a francia baloldalon. Az ötvenes években lelkes barátja volt a Szovjetuniónak, fellépett Moszkvában is, később azonban szembefordult korábbi nézeteivel, elítélte a rendszer bűneit, a sztálini terrort. Hruscsovtól már 1956 decemberében számon kérte a magyarországi forradalom leverését, 1968-ban pedig különösen határozottan lépett fel a csehszlovákiai inváziót követően.

Yves Montand és Simone Signoret évtizedeken keresztül a francia művészvilág álompárjának számított, noha köztudott volt, hogy Montand nem a hűség szobra. Az asszony azonban szemet hunyt férje kalandjai felett és bölcsen kivárta, amíg kihűl a láng. Házasságukból gyermek nem született. Montand Simone Signoret halála után néhány évvel vette feleségül a huszonnyolc éves Carole Amielt és 1989 januárjában, hatvanhét éves korában lett apa.

Vincent, François, Paul és a többiek - Gérard Depardieu, Yves Montand, Michel Piccoli és Serge Réggiani, 1974 (Fotó: Pinterest)

Utolsó filmjét több év szünet után, 1991 őszén kezdte forgatni, de nem sokkal a munkálatok befejezése előtt szívroham érte. A Párizs közelében levő Senlis kórházában halt meg 1991. november 9-én. A Pére Lachaise temetőben helyezték örök(nek gondolt) nyugalomra, egykori felesége, Simone Signoret oldalán.

Halála után néhány évvel felbukkant ugyanis állítólagos lánya, akit maga Montand soha nem ismert el magáénak, bár azt nem tagadta, hogy anyjával annak idején viszonya volt. A fiatal nőnek sikerült elérnie, hogy exhumálják a holttestet és elvégezzék azt a DNS-vizsgálatot, amelyre Montand életében nem volt hajlandó. Az eredmény nem igazolta állítását, így a tetemes örökségből egy fillérre sem tarthat igényt.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek