2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Felpörget az Agave című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Felpörget az Agave

Szerző: / 2015. január 14. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

Velkei Zoltán, Agave Könyvek kiadóvezető Thillerek, krimik, kémregények, drámák és sci-fik? Velkei Zoltán kiadóvezető beszámolója szerint izgalmakban bővelkedő regényekkel indítja az évet az Agave Könyvek.

Hamarosan olvashatjuk Blake Crouch thriller-trilógiáját, és ismét olvashatjuk a jó öreg Maigret felügyelő kalandjait Simenontól, és felfedezhetjük Eduardo Sacheri nagysikerű Szemekbe zárt titkok c. regényének világát is. Az Agave Könyvek idén sem hagyja kétségek között az olvasókat; a kiadó vezetője, Velkei Zoltán már most beszámolt a megjelenés előtt álló könyvekről.

 

Blake Crouch: Wayward Pines 1.

Blake Crouch: Wayward Pines 1.Már január végén olvashatjuk Blake Crouch Wayward Pines-trilógiájának első kötetét Makai Péter Kristóf fordításában, és március végéig be is fejezhetjük a teljes trilógiát. Ezek a könyvek egy Wayward Pines nevű idilli amerikai kisvárosba invitálják az olvasót, ahol igen furcsa, rejtélyes dolgok történnek. A főszereplő Ethan Burke különleges ügynök, aki azért érkezik ide, hogy felkutassa két eltűnt társát. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.

Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.

Velkei Zoltán kiadóvezető elmondása szerint a kiadó alapvetően azért szereti ezt a trilógiát, mert hátborzongatóan izgalmas, ugyanakkor nincs túlírva. Mindegyik része 250-300 oldal terjedelmű, vagyis gyorsan olvashatóak és a cselekmény magas fordulatszámon pörög, miközben a szerző újabb és újabb váratlan fordulatokkal teszi még lebilincselőbbé a történetet. Blake Crouch nevére érdemes lesz odafigyelni, az utóbbi években egyértelműen beverekedte magát a thriller műfaj legjobbjai közé, így nem kizárt, hogy később még többet fogunk hallani róla.

További érdekesség, hogy a köteteket televízióra alkalmazta a Fox, a sorozat egyes részeit olyan elismert rendezők jegyzik, mint M. Night Shyamalan és Antal Nimród, a főbb szerepekben pedig nem kisebb színészeket láthatunk, mint Matt Dillon, Terrence Howard, Toby Jones és Juliette Lewis. A Fox hazai képviseletének információi szerint a sorozat májustól nálunk is nézhető lesz.

 

Georges Simenon: Maigret és a beharangozott gyilkosság

Georges Simenon: Maigret és a beharangozott gyilkosságSzintén még január végén megjelenik a legújabb Maigret-kötet Georges Simenontól, a címe: Maigret és a beharangozott gyilkosság Barta Tamás fordításában. Ez már a 11. könyv lesz a híres felügyelővel az Agave gondozásában. Egy biztos: a rajongók örülhetnek, a szokásos színvonalra kell számítani, és Kuszkó Rajmund ismét egy nagyszerű borítót tervezett a kötethez.

Holnap, délután ötkor megölöm a jósnőt.

Picpus

Ki lehet ez a Picpus? És milyen jósnőt emleget? Vajon miért jelenti be a valószínűtlen bűntényt? Maigret széleskörű ellenőrzést rendel el a levél nyomán, kockáztatva, hogy nevetségessé válik, így életében először azt várja, bárcsak valóban megtörténne a gyilkosság. Mikor végül kihívják a bűntény színhelyére, egy idős urat talál a konyhába zárva. A gyilkos után kutatva a felügyelőnek nem csak a gyanakvó rokonokkal és üzletfelekkel gyűlik meg a baja, hanem a vizsgálóbíróval is, akinek merőben más elképzelései vannak az eredményes nyomozás módszereiről, mint a felügyelőnek.

A regény először folytatásokban jelent meg a Paris Soir-ban, 1941 decembere és 1942 februárja között. A kéziratát 1943-ban elárverezték, a bevételt a hadifoglyok megsegítésére fordították.

 

Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok

Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok Februárban egy, az angol nyelvterületre még kevésbé bevezetett, ám a spanyol ajkú országok körében rendkívül ismert és népszerű író debütál hazánkban: az argentín Eduardo Sacheri, aki a 2000-es évek eleje óta ír regényeket. Az eddigi legfontosabb műve a Szemekbe zárt titkok, ami a 2005-ös megjelenését követően nagy sikert aratott hazájában, majd később Oscar-díjas film is készült belőle.

A regény egy nyugdíjas vizsgálóbírósági titkár visszaemlékezését meséli el egy kegyetlen gyilkosságról, ami még évtizedekkel később sem hagyja nyugodni, ezért úgy dönt, hogy könyvet ír az esetről. S, ahogy felelevenednek előtte a tragikus történet részletei – valamint az 1970-es évek Argentínájának piszkos háborúja –, úgy lángol fel reménytelen szerelme egy gyakornok iránt, aki ma már azonban az ország egyik köztiszteletnek örvendő bírója.

A kötet izgalmas krimi és dráma egyben, ami leginkább az igazság mibenlétével foglalkozik – és azzal, hogy kinek kell és lehet igazságot szolgáltatni. “Régebbi olvasóink előtt nem titok, hogy szeretjük a latin-amerikai országok krimijeit – vallja Velkei Zoltán -, a Szemekbe zárt titkok pedig egy olyan mű, amit vétek kihagyni.”

Amire még számíthatunk idén

És mire még számíthatunk idén tavasszal? Márciusban érkezik Pierce Brown Vörös lázadásának a folytatása Arany háború címmel. A könyv múlt héten jelent meg Amerikában, és egyelőre nagy kritikai sikert arat, valamint az olvasók is szeretik: a Goodreadsen már 1000 feletti a kritikák száma, és az Amazonon is sokan írtak róla. Az előbbin 4,66 az átlagos értékelés az utóbbin pedig 4,7, melyek rendkívül magas pontszámok ezeken az oldalakon. A kiadó közlése alapján a Vörös lázadás egyébként itthon is sikeres volt, “talán ezért is lehet, hogy a közönség részéről most nagyobb a várakozás, ezért szerintem ezzel a sorozattal érdemes lesz foglalkozni, amikor megjelenik a második rész” – vallja a kiadóvezető.

Még távolabbi tervek: tavasszal folytatódik John le Carré életműveének kiadása, és reményeink szerint még idén számíthatunk Neil Gaiman új novelláskötetének megjelenésére is, ami februárban jelenik meg Amerikában. S természetesen jönnek majd a nagy sci-fik, amiket mindig rengetegen várnak: visszatér Dan Simmons, befejeződik John Scalzi Vének háborúja-sorozata és megjelenik Kim Stanley Robinson új regénye – amely különösen fontos kötet lesz, hiszen a 2312 tavaly az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb sci-fi volt a hazai piacon.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek