2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Felpörget az Agave című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Felpörget az Agave

Szerző: / 2015. január 14. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

Velkei Zoltán, Agave Könyvek kiadóvezető Thillerek, krimik, kémregények, drámák és sci-fik? Velkei Zoltán kiadóvezető beszámolója szerint izgalmakban bővelkedő regényekkel indítja az évet az Agave Könyvek.

Hamarosan olvashatjuk Blake Crouch thriller-trilógiáját, és ismét olvashatjuk a jó öreg Maigret felügyelő kalandjait Simenontól, és felfedezhetjük Eduardo Sacheri nagysikerű Szemekbe zárt titkok c. regényének világát is. Az Agave Könyvek idén sem hagyja kétségek között az olvasókat; a kiadó vezetője, Velkei Zoltán már most beszámolt a megjelenés előtt álló könyvekről.

 

Blake Crouch: Wayward Pines 1.

Blake Crouch: Wayward Pines 1.Már január végén olvashatjuk Blake Crouch Wayward Pines-trilógiájának első kötetét Makai Péter Kristóf fordításában, és március végéig be is fejezhetjük a teljes trilógiát. Ezek a könyvek egy Wayward Pines nevű idilli amerikai kisvárosba invitálják az olvasót, ahol igen furcsa, rejtélyes dolgok történnek. A főszereplő Ethan Burke különleges ügynök, aki azért érkezik ide, hogy felkutassa két eltűnt társát. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.

Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.

Velkei Zoltán kiadóvezető elmondása szerint a kiadó alapvetően azért szereti ezt a trilógiát, mert hátborzongatóan izgalmas, ugyanakkor nincs túlírva. Mindegyik része 250-300 oldal terjedelmű, vagyis gyorsan olvashatóak és a cselekmény magas fordulatszámon pörög, miközben a szerző újabb és újabb váratlan fordulatokkal teszi még lebilincselőbbé a történetet. Blake Crouch nevére érdemes lesz odafigyelni, az utóbbi években egyértelműen beverekedte magát a thriller műfaj legjobbjai közé, így nem kizárt, hogy később még többet fogunk hallani róla.

További érdekesség, hogy a köteteket televízióra alkalmazta a Fox, a sorozat egyes részeit olyan elismert rendezők jegyzik, mint M. Night Shyamalan és Antal Nimród, a főbb szerepekben pedig nem kisebb színészeket láthatunk, mint Matt Dillon, Terrence Howard, Toby Jones és Juliette Lewis. A Fox hazai képviseletének információi szerint a sorozat májustól nálunk is nézhető lesz.

 

Georges Simenon: Maigret és a beharangozott gyilkosság

Georges Simenon: Maigret és a beharangozott gyilkosságSzintén még január végén megjelenik a legújabb Maigret-kötet Georges Simenontól, a címe: Maigret és a beharangozott gyilkosság Barta Tamás fordításában. Ez már a 11. könyv lesz a híres felügyelővel az Agave gondozásában. Egy biztos: a rajongók örülhetnek, a szokásos színvonalra kell számítani, és Kuszkó Rajmund ismét egy nagyszerű borítót tervezett a kötethez.

Holnap, délután ötkor megölöm a jósnőt.

Picpus

Ki lehet ez a Picpus? És milyen jósnőt emleget? Vajon miért jelenti be a valószínűtlen bűntényt? Maigret széleskörű ellenőrzést rendel el a levél nyomán, kockáztatva, hogy nevetségessé válik, így életében először azt várja, bárcsak valóban megtörténne a gyilkosság. Mikor végül kihívják a bűntény színhelyére, egy idős urat talál a konyhába zárva. A gyilkos után kutatva a felügyelőnek nem csak a gyanakvó rokonokkal és üzletfelekkel gyűlik meg a baja, hanem a vizsgálóbíróval is, akinek merőben más elképzelései vannak az eredményes nyomozás módszereiről, mint a felügyelőnek.

A regény először folytatásokban jelent meg a Paris Soir-ban, 1941 decembere és 1942 februárja között. A kéziratát 1943-ban elárverezték, a bevételt a hadifoglyok megsegítésére fordították.

 

Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok

Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok Februárban egy, az angol nyelvterületre még kevésbé bevezetett, ám a spanyol ajkú országok körében rendkívül ismert és népszerű író debütál hazánkban: az argentín Eduardo Sacheri, aki a 2000-es évek eleje óta ír regényeket. Az eddigi legfontosabb műve a Szemekbe zárt titkok, ami a 2005-ös megjelenését követően nagy sikert aratott hazájában, majd később Oscar-díjas film is készült belőle.

A regény egy nyugdíjas vizsgálóbírósági titkár visszaemlékezését meséli el egy kegyetlen gyilkosságról, ami még évtizedekkel később sem hagyja nyugodni, ezért úgy dönt, hogy könyvet ír az esetről. S, ahogy felelevenednek előtte a tragikus történet részletei – valamint az 1970-es évek Argentínájának piszkos háborúja –, úgy lángol fel reménytelen szerelme egy gyakornok iránt, aki ma már azonban az ország egyik köztiszteletnek örvendő bírója.

A kötet izgalmas krimi és dráma egyben, ami leginkább az igazság mibenlétével foglalkozik – és azzal, hogy kinek kell és lehet igazságot szolgáltatni. “Régebbi olvasóink előtt nem titok, hogy szeretjük a latin-amerikai országok krimijeit – vallja Velkei Zoltán -, a Szemekbe zárt titkok pedig egy olyan mű, amit vétek kihagyni.”

Amire még számíthatunk idén

És mire még számíthatunk idén tavasszal? Márciusban érkezik Pierce Brown Vörös lázadásának a folytatása Arany háború címmel. A könyv múlt héten jelent meg Amerikában, és egyelőre nagy kritikai sikert arat, valamint az olvasók is szeretik: a Goodreadsen már 1000 feletti a kritikák száma, és az Amazonon is sokan írtak róla. Az előbbin 4,66 az átlagos értékelés az utóbbin pedig 4,7, melyek rendkívül magas pontszámok ezeken az oldalakon. A kiadó közlése alapján a Vörös lázadás egyébként itthon is sikeres volt, “talán ezért is lehet, hogy a közönség részéről most nagyobb a várakozás, ezért szerintem ezzel a sorozattal érdemes lesz foglalkozni, amikor megjelenik a második rész” – vallja a kiadóvezető.

Még távolabbi tervek: tavasszal folytatódik John le Carré életműveének kiadása, és reményeink szerint még idén számíthatunk Neil Gaiman új novelláskötetének megjelenésére is, ami februárban jelenik meg Amerikában. S természetesen jönnek majd a nagy sci-fik, amiket mindig rengetegen várnak: visszatér Dan Simmons, befejeződik John Scalzi Vének háborúja-sorozata és megjelenik Kim Stanley Robinson új regénye – amely különösen fontos kötet lesz, hiszen a 2312 tavaly az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb sci-fi volt a hazai piacon.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek