2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mel Brooks 90 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Mel Brooks 90

Szerző: / 2016. július 7. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Mel Brooks színész, filmrendező (Fotó: MTI) Szerepcseréken, összetévesztéseken, átöltözéseken és humoros szituációkon alapuló vígjátékaiból nem hiányzik az önirónia sem. Mel Brooks Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer 90 éves.

Mel Brooks 1926. június 28-án Melvin James Kaminsky néven látta meg a napvilágot New York egyik legnépesebb kerületében, Brooklynban német és orosz zsidó bevándorlók gyermekeként. Kétéves volt, amikor édesapja meghalt. Az ifjú Melvint kis termete és gyakori betegeskedése miatt osztálytársai csúfolták és ugratták, emiatt visszahúzódó gyerek lett, tizennégy évesen akkor már világsztár szomszédja, Buddy Rich tanította dobolni.

Lenni vagy nem lenni - Mel Brooks, 1983 (Fotó: listal.com)A második világháborúban tizedesként szolgált, leszerelése után éjszakai klubokban zongorázott és dobolt. Ebben az időben változtatta meg a nevét Mel Brooksra anyja leánykori neve alapján. Hamarosan stand-up komikusként is foglalkoztatni kezdték, majd a híres komikus Sid Caesar egyik poéngyárosa lett. Improvizációs képessége valóságos kultuszt teremtett körülötte. A televízióban is sikert aratott, amikor Buck Henryvel 1965-ben megírták A balfácán című vígjátéksorozatot, a kémfilmek és kémsorozatok paródiáját az NBC számára. A műsor később átköltözött a CBS-re, és összesen öt évadot ért meg. Narrátora és egyik írója volt az 1963-ben Oscar-díjat nyert, Ernest Pintoff rendezte The Critic című animációsfilmnek.

Nagyjátékfilmmel 1968-ban jelentkezett először. Éveken keresztül játszott azzal a bizarr és szokatlan gondolattal, hogy zenés vígjátékot ír Hitlerről. Így született meg a Katasztrofális siker (The Producers) Gene Wilder és Zero Mostel főszereplésével, amelyben egy Broadway-producer súlyos pénzzavarában olyan darabot igyekszik színre vinni, ami biztos csőd. Végül a Führerről és Eva Braunról szóló ízléstelen musical, amelyet ráadásul kezdő színészek játszanak, elképesztő sikert hoz, a producer legnagyobb bánatára.

Brooks a film forgatókönyvéért 1968-ban Oscar-díjat kapott (az aranyszobrocskára további két alkalommal jelölték filmzenéért, illetve forgatókönyvért). Később a darabból híres és sikeres Broadway-musicalt készített, amely a színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjból 12-t nyert el 2001-ben. 1970-ben fejezte be a Tizenkét szék című filmjét, amely Ilf-Petrov regényének feldolgozása. Alkotott western-szatírát 1974-ben, Fényes nyergek címmel, amelynek fekete bőrű seriff főhőse leleplezi az amerikai filmvilág faji előítéleteit. Hitchcock filmjeinek karikatúrája, a Magasfrász 1977-ben került a mozikba. A világ története – I. rész, a világtörténelem kiemelkedő eseményeit mutatja be görbe tükörben az Ószövetségtől a francia forradalomig.

1983-ban eljátszotta a Lenni vagy nem lenni című komédia főszerepét, a film Ernst Lubitsch 1942-es alkotásának remake-je. A szerepcseréken, összetévesztéseken, átöltözéseken és a humoros szituációkon alapuló sötét tónusú vígjáték a műfaj igazi klasszikusa. Ismertebb filmjei közé tartozik továbbá az Űrgolyók című sci-fi szatíra, Az ifjú Frankenstein, valamint a Drakula halott és élvezi.

Művészete elismeréseként 2012-ben életműdíjat kapott az Amerikai Filmintézettől (AFI), amely minden idők 100 legjobb amerikai filmvígjátéka közé három filmjét is beválasztotta (Fényes nyergek, Katasztrofális siker, Ifjú Frankenstein). 2015-ben tagságával tüntette ki a Brit Filmintézet (BFI) is. Brooks azon néhány művész egyike, aki egyaránt megkapta az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek