2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Michael Douglas 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Michael Douglas 70

Szerző: / 2014. szeptember 25. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Michael Douglas (Fotó: Listal.com) “Ha sikerült nevet szerezni magadnak a szakmában, már nemcsak az ambícióidra összpontosítasz, végre értékelni kezded a körülötted élőket.” Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész, producer 70 éves.

Már jó pár éve a hollywoodi filmipar egyik vezető színésze, legyen szó romantikus vígjátékról vagy komoly drámáról egyaránt kiváló teljesítményt nyújt. És bár időnként a pletykák rangsorában is előkelő helyen áll, alkohol- vagy szexfüggőségével, illetve magánéleti problémáival és örömeivel. De a fiatalság nem bizonyult bolondságnak, a szintén nem kis név, Kirk Douglas fia sikeresen túllépett a pletykákon, ahogy egykor apja árnyékán is.

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész, producer 1944. szeptember 25-én született, noha már hetvenedik születésnapját ünnepli, ma is fáradhatatlanul dolgozik, de a munkánál már fontosabbnak tartja családját. “Ha sikerült nevet szerezni magadnak a szakmában, már nemcsak az ambícióidra összpontosítasz, végre értékelni kezded a körülötted élőket” – nyilatkozta.

San Francisco utcáin, Michael Douglas és Karl Malden, 1972Hollywood egyik nagy színészdinasztiájának sarja, ereiben orosz, zsidó, ír és skót vér csörgedezik. Apja az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb sztárja, Kirk Douglas, anyja a Bermudákról származó színésznő, Diana Dill. Szülei hatéves korában elváltak, őt ezután anyja nevelte a keleti parton, és hogy némi fegyelmet tanuljon, beíratta egy katonai akadémiára. A színészi pályával kacérkodó Michael a vakációkat apjával töltötte, de annak hírneve olyan elviselhetetlen teherként nehezedett rá, hogy egy ideig hippiként élt. Végül erőt vett magán és úgy döntött: Hollywoodban csinál karriert.

Szárnypróbálgatásként először az apja főszereplésével készült Lonely Are the Brave című film rendezőasszisztenseként dolgozott, majd beiratkozott a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i drámatagozatára. A kollégiumban Danny DeVito volt a szobatársa, akivel komoly terveket szövögettek karrierjükkel kapcsolatban. Douglas a filmvásznon a Hail, Hero! című alkotással debütált, de neve és arca a San Francisco utcáin című tévés krimisorozat zöldfülű felügyelőjeként lett ismert.

Pénzét kiváló érzékkel fektette be: megszerezte Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című könyvének filmes jogait, és 1975-ben ő lett a producere a műből készült Milos Forman-filmnek. Douglas, aki a regényből készült színdarab főszerepét játszotta a Broadwayn, ezt szívesen megismételte volna a filmvásznon is, de a rendező túl idősnek tartotta McMurphy megformálására, és helyette Jack Nicholsont választotta. A film tarolt az Oscar-gálán, számos díjat söpört be, beleértve a legjobb filmnek járó arany szobrocskát is.

A diadal után Douglas előtt színészként is nagyobb lehetőségek nyíltak, az évtized végéig a Kóma és a Kína-szindróma című filmjei arattak sikert. (Az utóbbi, egy lehetséges atomerőmű-balesettel foglalkozó darab bemutatója alig két héttel előzte meg a valódi, igen súlyos Three Mile Island-i balesetet.) A nyolcvanas években a Smaragd románca és A Nílus gyöngye című romantikus, kalandos vígjátékban alakított akcióhőst Kathleen Turner és régi jó barátja, Danny DeVito oldalán, később partnernőjével forgatta A rózsák háborúja című fekete humorú vígjátékot egy házasság végnapjairól.

Michael Douglas 1987-ben megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák gátlástalan és cinikus tőzsdeügynöke, Gordon Gekko megformálásáért. A következő évben saját produkciós céget alapított, ennek égisze alatt született többek között az Egyenesen át és Az esőcsináló című film. Douglas sötétebb karaktereket is eljátszott a filmvásznon: 1987-ben a Végzetes vonzerő című filmben egy yuppie-t alakított, akinek szörnyű árat kell fizetnie egy mentálisan kiegyensúlyozatlan nő (Glenn Close) társaságában eltöltött éjszakáért, 1989-ben egy ellenszenves zsarut személyesített meg a Fekete eső című, Japánban játszódó krimiben.

Wonder Boys - Pokoli hétvége, Michael Douglas, Robert Downey Jr. 2000 (Fotó: Budapest Film)

1992-ben forgatta az Elemi ösztönt Sharon Stone társaságában, a film felejthető cselekményét a szex és az erőszak lendíti előre. A film 400 millió dollár bevételt hozott – csak az Egyesült Államokban 117 milliót. A folytatás persze már eleve nem lehetett az előző kopírozása, mivel a férfi főhőst játszó Michael Douglas, nem vállalta a szerepet. Alighanem elege lett egy életre azokból a szerepekből, amelyekben valóságos rabszolgája lesz rámenős, kiszámíthatatlan némbereknek. Ilyen figurát kellett alakítania Glenn Close-zal szemben a Végzetes vonzerőben, majd a Zaklatásban Demi Moore áldozatává vált.

1993-ban készült az Összeomlás, amelyben egy hétköznapi embert alakít, aki egy forgalmi dugóban “bekattan”, és ámokfutásba kezd; a Zaklatásban ismét a szex volt a téma. A Szerelem a Fehér Házban című filmben özvegy elnökként, Annette Bening oldalán hölgynézők millióinak szívét dobogtatta meg. 1996-ban került a moziba a Ragadozók című kalandfilmje, 1998-ban A tökéletes gyilkosságban megcsalt férjként állt csavaros bosszút. Életének egyik legsikeresebb éve 2000 volt: a kritika agyba-főbe dicsérte a Pokoli hétvége és a Traffic című filmekben nyújtott alakítását, nem mellesleg az utóbbi film átlépte a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt.

Douglas első felesége Diandra Luker producer volt, aki egy idő után megcsömörlött férje italozásától, hűtlenkedéseitől és 15 év után, 1995-ben külön költözött tőle, majd 2000-ben el is váltak. Douglas 1998-ban ismerkedett meg a nála kereken 25 évvel fiatalabb walesi színésznővel, Catherine Zeta-Jonesszal, akivel 2000-ben házasságot kötöttek. Zeta-Jones, aki egyebek közt a Zorro álarca és az Entrapment című filmekben – Sean Connery, James Bond megszemélyesítője oldalán – vált ismertté. Két gyermekük született, évekig ők voltak Hollywood ügyeletes álompárja, ám tavaly felröppentek a hírek, hogy a házaspár “külön tölt némi időt, hogy kiértékeljék kapcsolatukat”.

A híres amerikai zongoristáról, Liberace-ról szóló filmjéért 2013-ban Emmy-díjat, majd 2014-ben immár negyedik alkalommal Golden Globe-díjat vehetett át – tíz évvel korábban már megkapta a Golden Globe-életműdíjnak számító Cecil B. DeMille-díjat is. 1998-ban Kofi Annan, az ENSZ akkori főtitkára a “béke követének” rangjára emelte. Douglas az akkor elmondta, hogy új tisztségét az atomfegyverek megsemmisítésének elősegítésére és a kézifegyverek elterjedésének megakadályozására szeretné felhasználni. Azt mondta, hogy új szerepe többet jelent számára, mint két Oscar-díja.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas (Fotó: Listal.com)

Douglas többször nyilatkozta, hogy a hetvenes évek végén, a Kína-szindróma című film forgatásakor döbbent rá az atom valódi veszélyeire. A képzeletbeli nukleáris balesetet feldolgozó film nyomán kötelezte el magát a leszerelés mellett. 1998-ban, amikor elvállalta az ENSZ békekövetének a szerepét, eltökélte, hogy minden lehetséges eszközt felhasznál az atomfegyverek elterjedésének a megakadályozására, számuk tényleges csökkentésére.

– Nekem több lehetőségem van arra, hogy hallassam hangomat, mivel ismert filmszínészként a sajtó, a tömegtájékoztatás hamarabb figyel arra, mit mondok, miként cselekszem, mint egy politikus felszólalására – fejtegette Douglas.

A színész néhány éve súlyosan megbetegedett, torokrákot diagnosztizáltak nála. A kemoterápiás kezelésre jól reagált, és felgyógyulása után rendbe hozta házasságát is. Szüntelenül dolgozik, már bejelentette, hogy elvállalta élete első szuperhősfilmjét, a Hangyaember című Marvel-képregény megfilmesítésében szerepel majd.

Douglas vagyona meghaladja a 300 millió dollárt, és Laurence Olivier mellett az egyetlen az Oscar-díjak történetében, aki a legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskával is dicsekedhet.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek