2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Michael Douglas 70 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Michael Douglas 70

Szerző: / 2014. szeptember 25. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Michael Douglas (Fotó: Listal.com) “Ha sikerült nevet szerezni magadnak a szakmában, már nemcsak az ambícióidra összpontosítasz, végre értékelni kezded a körülötted élőket.” Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész, producer 70 éves.

Már jó pár éve a hollywoodi filmipar egyik vezető színésze, legyen szó romantikus vígjátékról vagy komoly drámáról egyaránt kiváló teljesítményt nyújt. És bár időnként a pletykák rangsorában is előkelő helyen áll, alkohol- vagy szexfüggőségével, illetve magánéleti problémáival és örömeivel. De a fiatalság nem bizonyult bolondságnak, a szintén nem kis név, Kirk Douglas fia sikeresen túllépett a pletykákon, ahogy egykor apja árnyékán is.

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész, producer 1944. szeptember 25-én született, noha már hetvenedik születésnapját ünnepli, ma is fáradhatatlanul dolgozik, de a munkánál már fontosabbnak tartja családját. “Ha sikerült nevet szerezni magadnak a szakmában, már nemcsak az ambícióidra összpontosítasz, végre értékelni kezded a körülötted élőket” – nyilatkozta.

San Francisco utcáin, Michael Douglas és Karl Malden, 1972Hollywood egyik nagy színészdinasztiájának sarja, ereiben orosz, zsidó, ír és skót vér csörgedezik. Apja az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb sztárja, Kirk Douglas, anyja a Bermudákról származó színésznő, Diana Dill. Szülei hatéves korában elváltak, őt ezután anyja nevelte a keleti parton, és hogy némi fegyelmet tanuljon, beíratta egy katonai akadémiára. A színészi pályával kacérkodó Michael a vakációkat apjával töltötte, de annak hírneve olyan elviselhetetlen teherként nehezedett rá, hogy egy ideig hippiként élt. Végül erőt vett magán és úgy döntött: Hollywoodban csinál karriert.

Szárnypróbálgatásként először az apja főszereplésével készült Lonely Are the Brave című film rendezőasszisztenseként dolgozott, majd beiratkozott a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i drámatagozatára. A kollégiumban Danny DeVito volt a szobatársa, akivel komoly terveket szövögettek karrierjükkel kapcsolatban. Douglas a filmvásznon a Hail, Hero! című alkotással debütált, de neve és arca a San Francisco utcáin című tévés krimisorozat zöldfülű felügyelőjeként lett ismert.

Pénzét kiváló érzékkel fektette be: megszerezte Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című könyvének filmes jogait, és 1975-ben ő lett a producere a műből készült Milos Forman-filmnek. Douglas, aki a regényből készült színdarab főszerepét játszotta a Broadwayn, ezt szívesen megismételte volna a filmvásznon is, de a rendező túl idősnek tartotta McMurphy megformálására, és helyette Jack Nicholsont választotta. A film tarolt az Oscar-gálán, számos díjat söpört be, beleértve a legjobb filmnek járó arany szobrocskát is.

A diadal után Douglas előtt színészként is nagyobb lehetőségek nyíltak, az évtized végéig a Kóma és a Kína-szindróma című filmjei arattak sikert. (Az utóbbi, egy lehetséges atomerőmű-balesettel foglalkozó darab bemutatója alig két héttel előzte meg a valódi, igen súlyos Three Mile Island-i balesetet.) A nyolcvanas években a Smaragd románca és A Nílus gyöngye című romantikus, kalandos vígjátékban alakított akcióhőst Kathleen Turner és régi jó barátja, Danny DeVito oldalán, később partnernőjével forgatta A rózsák háborúja című fekete humorú vígjátékot egy házasság végnapjairól.

Michael Douglas 1987-ben megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák gátlástalan és cinikus tőzsdeügynöke, Gordon Gekko megformálásáért. A következő évben saját produkciós céget alapított, ennek égisze alatt született többek között az Egyenesen át és Az esőcsináló című film. Douglas sötétebb karaktereket is eljátszott a filmvásznon: 1987-ben a Végzetes vonzerő című filmben egy yuppie-t alakított, akinek szörnyű árat kell fizetnie egy mentálisan kiegyensúlyozatlan nő (Glenn Close) társaságában eltöltött éjszakáért, 1989-ben egy ellenszenves zsarut személyesített meg a Fekete eső című, Japánban játszódó krimiben.

Wonder Boys - Pokoli hétvége, Michael Douglas, Robert Downey Jr. 2000 (Fotó: Budapest Film)

1992-ben forgatta az Elemi ösztönt Sharon Stone társaságában, a film felejthető cselekményét a szex és az erőszak lendíti előre. A film 400 millió dollár bevételt hozott – csak az Egyesült Államokban 117 milliót. A folytatás persze már eleve nem lehetett az előző kopírozása, mivel a férfi főhőst játszó Michael Douglas, nem vállalta a szerepet. Alighanem elege lett egy életre azokból a szerepekből, amelyekben valóságos rabszolgája lesz rámenős, kiszámíthatatlan némbereknek. Ilyen figurát kellett alakítania Glenn Close-zal szemben a Végzetes vonzerőben, majd a Zaklatásban Demi Moore áldozatává vált.

1993-ban készült az Összeomlás, amelyben egy hétköznapi embert alakít, aki egy forgalmi dugóban “bekattan”, és ámokfutásba kezd; a Zaklatásban ismét a szex volt a téma. A Szerelem a Fehér Házban című filmben özvegy elnökként, Annette Bening oldalán hölgynézők millióinak szívét dobogtatta meg. 1996-ban került a moziba a Ragadozók című kalandfilmje, 1998-ban A tökéletes gyilkosságban megcsalt férjként állt csavaros bosszút. Életének egyik legsikeresebb éve 2000 volt: a kritika agyba-főbe dicsérte a Pokoli hétvége és a Traffic című filmekben nyújtott alakítását, nem mellesleg az utóbbi film átlépte a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt.

Douglas első felesége Diandra Luker producer volt, aki egy idő után megcsömörlött férje italozásától, hűtlenkedéseitől és 15 év után, 1995-ben külön költözött tőle, majd 2000-ben el is váltak. Douglas 1998-ban ismerkedett meg a nála kereken 25 évvel fiatalabb walesi színésznővel, Catherine Zeta-Jonesszal, akivel 2000-ben házasságot kötöttek. Zeta-Jones, aki egyebek közt a Zorro álarca és az Entrapment című filmekben – Sean Connery, James Bond megszemélyesítője oldalán – vált ismertté. Két gyermekük született, évekig ők voltak Hollywood ügyeletes álompárja, ám tavaly felröppentek a hírek, hogy a házaspár “külön tölt némi időt, hogy kiértékeljék kapcsolatukat”.

A híres amerikai zongoristáról, Liberace-ról szóló filmjéért 2013-ban Emmy-díjat, majd 2014-ben immár negyedik alkalommal Golden Globe-díjat vehetett át – tíz évvel korábban már megkapta a Golden Globe-életműdíjnak számító Cecil B. DeMille-díjat is. 1998-ban Kofi Annan, az ENSZ akkori főtitkára a “béke követének” rangjára emelte. Douglas az akkor elmondta, hogy új tisztségét az atomfegyverek megsemmisítésének elősegítésére és a kézifegyverek elterjedésének megakadályozására szeretné felhasználni. Azt mondta, hogy új szerepe többet jelent számára, mint két Oscar-díja.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas (Fotó: Listal.com)

Douglas többször nyilatkozta, hogy a hetvenes évek végén, a Kína-szindróma című film forgatásakor döbbent rá az atom valódi veszélyeire. A képzeletbeli nukleáris balesetet feldolgozó film nyomán kötelezte el magát a leszerelés mellett. 1998-ban, amikor elvállalta az ENSZ békekövetének a szerepét, eltökélte, hogy minden lehetséges eszközt felhasznál az atomfegyverek elterjedésének a megakadályozására, számuk tényleges csökkentésére.

– Nekem több lehetőségem van arra, hogy hallassam hangomat, mivel ismert filmszínészként a sajtó, a tömegtájékoztatás hamarabb figyel arra, mit mondok, miként cselekszem, mint egy politikus felszólalására – fejtegette Douglas.

A színész néhány éve súlyosan megbetegedett, torokrákot diagnosztizáltak nála. A kemoterápiás kezelésre jól reagált, és felgyógyulása után rendbe hozta házasságát is. Szüntelenül dolgozik, már bejelentette, hogy elvállalta élete első szuperhősfilmjét, a Hangyaember című Marvel-képregény megfilmesítésében szerepel majd.

Douglas vagyona meghaladja a 300 millió dollárt, és Laurence Olivier mellett az egyetlen az Oscar-díjak történetében, aki a legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskával is dicsekedhet.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek