Quantcast
A tipikus karácsonyi édességek - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A tipikus karácsonyi édességek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A tipikus karácsonyi édességek

Szerző: / 2015. december 11. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Vajas sütemény, linzer, karácsony A karácsonyeste ünnepi eseményei között igen fontos szerepet kap az ünnepélyes étkezés, a vacsora és a desszert. A könnyen elkészíthető édességek egy része akár a karácsonyfát is díszíthetik.

A jellegzetes karácsonyi ételek, a gazdag hagyományokkal rendelkező karácsonyi asztal maga is, mint az ünnep egésze, sok-sok részletében megőrzött ősi, az évforduló ünnepeléshez és a jövő évre vonatkozó jóslásokhoz kapcsolódó hiedelmeket, szokásokat.

A karácsonyi sütés-főzés közül a legélvezetesebb a sütemények készítése: kitalálni hányféle legyen az ünnepi asztalon, melyik recept alapján készüljön, milyen legyen a formája, díszítése. Ezek nemcsak a családokon belül térnek el egymástól, hanem a világ országaiban is más és más szokások szerint válaszolják meg ezeket a kérdéseket.

Karácsonyi bejgliEttől függetlenül a fűszerezésben, alapanyagokban nagy hasonlóság mutatható. Tipikus karácsonyi fűszer a szegfűszeg, fahéj, citrom és narancs héja, vanília, gyömbér, míg az alapanyagok közül sok nemzet használ almát, mazsolát, diót, mogyorót és csokoládét.

Ahogy Lajos Mari szakács írja: „A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édesfűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A „pepecselős” sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk.”

Lássuk a világ országaiban melyek a tipikus karácsonyi édességek.

Magyarország

Magyarországon a karácsonyfát díszítő szaloncukor, csokoládéfüggelék és habkarika mellett a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ismerjük mákos, diós és gesztenyés változatát is. A bejglin kívül sok helyen a mákos guba és a püspökkenyér sem hiányozhat a karácsonyi menüből. A Szilézia vidékéről származó mákos vagy diós patkónak is gazdag hagyománya van épp úgy, mint a vajas linzer keksznek.

Anglia

Angliában a karácsonyi puding elmaradhatatlan része a vacsorának. A szigetországban gazdag hagyománya van a pudingkészítésnek, s számtalan fajtáját ismerjük. A karácsonyi puding azonban mint minden karácsonyi étel, tele van babonás megkötésekkel, előírásokkal. Általában hosszú ideig készítik, s ha lehet, még hosszabb ideig fogyasztják. marhafaggyúból készül és a végén cukorral meghintve és rummal meglocsolva – amit meggyújtanak – tálalják.

A hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenháromszor, tizenhárom különböző helyen eszik pudingot, arra boldog új esztendő vár.

Skócia

Skóciában ünnepekkor kandírozott gyümölccsel ízesített „palacsinta tallérokat” sütnek, amelyeket vaníliaöntettel és tejszínhabbal tálalnak.

Olaszország

Olaszországban nagyon széles a karácsonyi sütemények palettája: a tiramisu mellett, melynek a főbb alkotóelemei a mascarpone sajt és a kávé, megtalálható még a csokoládés kuglóf, a mandulás piskóta, a Pan Papato (csokoládés zsemle formájú sütemény), a Panettone (kerek formájú, kandírozott gyümölcsös desszert) és a Torrone (hosszúkás alakú édesség, melyet vagy ostyába tekernek, vagy csokoládéba mártva megforgatják cukrozott mandulában).

Azonban az országon belül is mutatkoznak eltérések: Nápolyban például a Roccoco keksz (mandulás keksz, melyet vörösborba mártogatva fogyasztanak) és a Stuffoli (főbb összetevői a citrom- és narancshéj, a vodka, a méz és a kandírozott gyümölcsök) hódít, míg Veronában a Pandoro vagy más nevén az „aranykenyér” szolgál nassolni valóként. Ezen kívül még Siena városnak van jellemző karácsonyi nyalánksága: a Panforte, amely egy erősen fűszerezett, mézes, ostyába tekert, torta formájú sütemény.

Franciaország

Franciaország déli részein is – úgy mint Angliában – jelen van a tizenhármas szám (az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékezve) a „tizenhárom karácsonyi desszert” formájában, amely ízesítő-anyagai: a mazsola, marcipán, birsalmasajt, dióbél, mogyoró, datolya, füge, aszalt szilva, körte, nugát és kandírozott citrom. A másik finomság a csokoládékrémes karácsonyi fatörzs.

Németország

Németországban a legjellegzetesebb ünnepi édesség a „Stollen”. Ez a briósra hasonlít a leginkább annyi különbséggel, hogy vaníliát és kandírozott narancs- illetve citromhéjat sütnek a tésztájába. A másik német ünnepi sütemény a gyümölcskenyér, melyet aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal: dióval, mandulával, mogyoróval és csokoládéval dúsítanak. A németek által kedvelt karácsonyi kekszek a keksz jellegű vajas aprósütemények közül is kiemelkednek. Készítésükkel nemcsak finom kekszeket kapunk, hanem akár dekorációs funkciót is betölthetnek, vagy ajándékba is adhatjuk őket.

Skandináv országok

Dániában egy egyszerű finomság kerül az asztalra: a tejberizs. Ünnepi hangulatot ad a desszertnek, hogy egy mandulaszemet rejtenek el benne és a megtaláló egy szerencsemalacot kap ajándékba.

Norvégiában a méz és a mandula ízvilága jellemzi a karácsonyi süteményeket. Ilyenkor kerül fogyasztásra a norvég mézeskalács, a mézes aprósütemény és a karácsonyi tallér, melyeket fahéjjal, ánizzsal, gyömbérrel, szegfűszeggel ízesítenek.

Svédországban a csokoládés-gyömbéres sütemény, a mandulatorta és a sáfrányos sütemény kerül az ünnepi asztalra.

Karácsonyi fatörzs - Buche de Noel (Fotó: buche-de-noel.fr)

Horvátország

Horvátországban a likőrös fánk – frutile – a nemzeti karácsonyi desszert, mely tojásból, cukorból, lisztből, élesztőből, citromhéjból és pálinkából készül. Az alapanyagok összedolgozása után forró olajban sütik ki.

Oroszország

Oroszország főbb ünnepi finomsága a kuglóf, az oroszkrém- és a sajttorta, míg Lengyelországé a kompótok, a mézes sütemények és a fánkok.

Egyesült Államok

Amerikában elmaradhatatlan az ünnepi asztalról a tejszín: mind a rumos tejszínes datolyatorta, mind a tejszínes szilvakrém és mind a sült tökkel és almával töltött lepény alkotórésze.

Végül Japánban a jellegzetes karácsonyi sütemény a tejszínhabos eper torta.

Érdemes kipróbálni itthon is a különböző nemzetek süteményeit, hiszen sok új ízt ismerhetünk meg általuk.

Almás lepény, karácsonykor

Solymosi Dóra Sára
 dietetikus