2017. április 26.  Szerda
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 26.  Szerda   Ervin
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A jazzlegenda Ron Carter című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A jazzlegenda Ron Carter

Szerző: / 2017. március 5. vasárnap / Aktuális, Programok   

A világ első számú jazzbőgőse, Ron Carter játszott már a legendás Miles Davis, Herbie Hancock, Wayne Shorter és Tony Williams partnereként is.

Igazi jazzlegenda érkezik Budapestre március 25-én: Ron Carternél autentikusabban kevesen képviselhetnék az egyetemes jazztörténetet; összesen több, mintkét és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész rögzített. Nemcsak lemezeinek számával, hanem művészi minőségében is az első számú jazzbőgős a világon, aki pályája során többek között Miles Davis Quintetjében játszott Herbie Hancock, Wayne Shorter, Tony Williams és persze a legendás jazztrombitás partnereként. Többszörös Grammy díjas művész, aki a ’60-as évektől kezdve egészen napjainkig aktív szereplője, alakítója a jazzéletnek. 

Ron Carter jazzbőgős (Fotó: Kleb Attila)Minden bizonnyal teljes volna az a jazzlexikon, amelyet csak a partnereiből szerkesztenének meg. Nagyjából időrendben sorolva: Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, majd öt éven át Miles Davis együttesének tagja, majd pedig Archie Shepp, Herbie Hancock, Antonio Carlos Jobim és mások kedvenc bőgőse.

Ron Carter 1963-ban csatlakozott Miles Davis együtteséhez, elsőként a Seven Stepsto Heaven című albumon tűnt fel. A ’60-as években a Blue Note Records által kiadott több Hancock, Williams és Shorter felvételen közreműködik, ahogyan visszatérő bőgőse a Sam Rivers, Freddie Hubbard, Duke Pearson, Lee Morgan, McCoy Tyner, Andrew Hill, Horace Silver lemezeknek is, amelyek szintén a Blue Note-nál láttak napvilágot. 2012-ben a Down Beat Jazz Hall of Fame elismerést kapta, így hivatalosan is bekerült a jazzlegendák közé. 1993-ban a Legjobb instrumentális jazz zenekar kategóriában Grammy díjat nyert, amit egy második Grammy követett 1998-ban a Round Midnight című film zenéjéért.

Középiskolás korában klasszikus zenei pályára készült, csellistaként nagy tehetségnek tartották. Azonban klasszikus zenei szerződésekkel kapcsolatban akkoriban afroamerikai származása miatt nem táplálhatott vérmes reményeket. A jazzmuzsikusok viszont nyitottan fogadták, ő pedig maradt a nagybőgőnél, amit addig csak kiegészítő kereseti forrásnak gondolt.

„Megtalálni a jó hangokat, ennyi az egész” – ezt szokta mondani a riportereknek és tanítványainak. Fél évszázada pedig arra sem kell legyen gondja, hogy munkát keressen: több meghívást kap, mint amennyinek eleget tud tenni. 1972 óta saját szerzeményeit általa vezetett kisebb vagy nagyobb együttesekkel és kamarapartnerek társaságában is előadja.     

Rendszeresen tanít és mesterkurzusokat tart világszerte. A következő zenészgenerációk számára több zenei témájú könyvet és tankönyvet írt. Számos egyetem tiszteletbeli professzora, éveken át a legendás Monk Institute of Jazz művészeti igazgatója, jelenleg Professzor Emeritusa. A francia állam nemrégiben a legmagasabb művészeknek járó állami kitüntetéssel ismerte el.

A március 24-26-a között megrendezett Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Richard Galliano-val, a tangóharmonika egyik legismertebb művészével lép színpadra duóban.

A tangóharmonikának nincs még egy ennyire elkötelezett és elismert művésze, mint az olasz származású francia, Richard Galliano. A legnagyobb szólisták választják partnerüknek, mint  Chet Baker, Toots Thielemans és Philip Catherine, stb. Az argentin mester, Piazzola tanácsára a valse-musette és más tradicionális városi népzenék felé fordult, tovább gazdagítva zenei tárházát, ezután a sikerek egymást érték. Daniel Humair-rel és Jean François Jenny-Clarke-kal trióban, alkalmilag pedig Jan Garbarek, Martial Solal, Gary Burton és a Brussels Jazz Orchestra voltak társai, majd Piazzola, később Nino Rota filmzene-szerző előtt is lemezzel tisztelgett. Kvartettje Gonzalo Rubalcabával, Charlie Hadennel és Mino Cineluval tovább öregbítette hírét, egyik legújabb projektje pedig Vivaldi feldolgozásokra épül.

Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duó-albumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően. Azóta nagyobb zenekarokkal is dolgoztak együtt, de a példátlanul sikeres duó most újra egy színpadon játszik és a vadonatúj, An Evening With Ron Carter & Richard Galliano című lemezük repertoárjára alapozott műsorával a Get Closer Jazz Fesztivál meghívására Budapestre látogat, hogy egy minden bizonnyal emlékezetes koncertet adjon a MOM Kult nagyszínpadán március 25-én.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek