2017. szeptember 24.  Vasárnap
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 24.  Vasárnap   Gellért, Mercédesz
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Amelia Earhart hihetetlen repülése című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Amelia Earhart hihetetlen repülése

Szerző: / 2015. január 11. vasárnap / Aktuális, Háttér   

Amelia Earhart“A bátorság az ár, amit az élet követel a békéért cserébe.” 80 éve, 1935. január 11-én Amelia Earhart amerikai pilótanő – első nőként – navigátor nélkül átrepülte a Csendes-óceánt.

A Kansas állambeli Atchisonban 1897. július 24-én született Amelia Earhart 1917-ben, a kanadai Vöröskereszt katonai kórházában dolgozott, és az oda kerülő repülős páciensekkel való beszélgetések keltették fel a figyelmét az aviatika iránt. Első alkalommal 1920-ban repült, mint utas, elkezdett pilótaleckéket venni, s miután megszerezte a pilótaigazolványt, összegyűjtött annyi pénzt, amiből saját repülőgépet vehetett. Heteken belül női magassági rekordot állított fel a 4300 méter elérésével. Az 1920-as években a Massachusetts állambeli Bostonban dolgozott, mint angoltanár, majd mint szociális munkás, és a hétvégeken kedvtelésből repült.

Amikor Charles Lindbergh 1927-ben egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt, a Londonban élő Amy Phipps Guest, egy gazdag örökösnő Earhartot bízta meg azzal, hogy első nőként teljesítse ugyanezt az utat. Earhart egy férfi pilóta és egy navigátor társaságában 1928. június 17-én végrehajtotta a feladatot: Új-Fundlandból indulva 20 óra 40 perces út után sikeresen leszálltak Wales Burry Port nevű helye közelében egy folyón. Bár Earhart csak utas volt ekkor, maga a tény, hogy első nőként átrepülte az Atlanti-óceánt, hírnevet hozott számára.

“A bátorság az ár, amit az élet követel a békéért cserébe” – vallotta Earhart, aki szerette volna minél több nővel megismertetni a repülést, ezért 1929-ben közreműködött a Ninety-Nines szervezet létrehozásában (a név onnan származott, hogy akkoriban 117 amerikai nőnek volt pilótaigazolványa, és közülük 99-en tagjai lettek a szervezetnek). Ő maga 1930-ban női sebességi rekordot állított fel 291 km/h sebességgel, 1931-ben pedig női magassági rekordot ért el 5624 méterrel. 1932. május 20-án elindult egy kétmotoros Lockheed Vega repülőgéppel a kanadai Új-Fundlandból, hogy immár teljesen egyedül repülje át az Atlanti-óceánt. 15 órás út után elérte Írország partjait, és sikeresen leszállt, megismételve másodikként, egyben első nőként Lindbergh úttörő repülését.

Earhart a világ egyik legismertebb asszonya lett, útjáról könyvet is írt The Fun of It címmel. Következő hőstette az volt, hogy 1932. augusztus 24-25-én keresztülrepült az Amerikai Egyesült Államok felett, Kaliforniából indult és New Jersey-be érkezett meg. Az út kevéssel több volt, mint 19 óra, ami szintén rekordot jelentett.

Amelia Earhart pilótanő (Fotó: Ameliaearhartproject.com)

1935. január 11-én Earhart volt az első pilóta, aki a Csendes-óceánt átszelve egyedül repült Kaliforniába, az előtte ezzel próbálkozók útközben mind a tengerbe zuhantak. Lockheed gépével Hawaiiban szállt fel navigátor nélkül és 18 órával később sikeresen landolt a kaliforniai Oaklandben. Még ugyanebben az évben megállás nélküli repüléssel elsőként tette meg a Los Angeles és Mexikóváros közötti utat, majd néhány héttel később Mexikóváros és Newark között. Az elért eredmények hatására Edward Elliott, az Indiana állambeli Purdue University elnöke alapítványt hozott létre repüléstechnikai kutatások céljára és vásárolt Earhart számára egy korszerű Lockheed Electra repülőgépet.

Earhart elhatározta, hogy modern gépe segítségével ő lesz az első nő, aki körberepüli a Földet. (Wiley Post és Howard Hughes pilóták már megtették ezt, de ők északi útvonalat választottak, ami rövidebb volt.) Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. június 1-jén szálltak fel Miamiból. Brazíliába repültek, majd északkeletre, Szenegál felé vették az irányt. Több helyen leszállva átrepültek az afrikai kontinens fölött, érintették az Arab-félsziget déli részét, s Indiába érkeztek. Innen délkelet felé fordultak, hogy elérjék Indonéziát, s Új-Guinea Lae városába 1937. június 28-án érkeztek meg, addig közel 32 000 kilométert megtéve.

Július 2-án indultak a következő nagy “ugrásra”, a cél a 3500 km-re fekvő Howland-sziget volt a Csendes-óceán közepén. Még érkezett tőlük néhány rádióüzenet, de a szigetre már nem érkeztek meg, a felszállás után nyolc és háromnegyed órával gépüknek nyoma veszett. A keresésükre indított expedíciók eredménytelenül végződtek, s 1939. január 5-én Amelia Earhartot hivatalosan is halottá nyilvánították.

Amelia Earhart pilótanő (Fotó: Ameliaearhartproject.com)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek