2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Milyen a jó húsvéti sonka? című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Milyen a jó húsvéti sonka?

Szerző: / 2017. április 14. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Húsvéti teríték, sonka, tojás, kalács, virág A legtöbb helyen tormával vagy mustárral, keménytojással, friss kenyérrel szervírozzák a fehér szalonnaréteggel övezett, mélyrózsaszín szeleteket. Hogyan készíthető legízletesebben az alapanyag, a húsvéti sonka?

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, torma, főtt tojás és kalács nélkül. Az ünnepi asztalon, melyet sok helyen üde tavaszi virágok – nárcisz, jácint, barka, tulipán – díszítenek, megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, az uborka is. A locsolkodás, a hímes tojások festése, a nyuszi-, kacsa-, csibe- és libaözön nagy várakozással tölti el honfitársainkat.

Magyar jellegzetesség, hogy húsvétra kalácsot süt a háziasszony, amit más népeknél szokatlan módon, a sonka tálalásakor “törnek meg”. Aki szereti, tudja: nagy igazságtalanság, hogy a sonka csak húsvétkor elmaradhatatlan a magyar ember asztaláról, máskor nem tulajdonítunk olyan jelentőséget neki, mint néhány évszázaddal ezelőtt. Inkább csak valamiféle hagyományt őrzünk, amikor már nagyszombat délelőttjén megkezdődik a sütés-főzés.

Étel, sonka (Fotó: pixabay.com)

A főzés előtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban főni, a víznek ekkor is el kell lepnie. Lassú tűzön főzzük puhára – ez, a sonka nagyságától függően, pár órát vesz igénybe -, onnan tudjuk majd, hogy kellően puha, amikor a csont elválik a hústól és könnyedén kiemelhető a sonkából, illetve könnyen belemegy a hústű. A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni, majd tegyük deszkára, és vágjunk belőle vékony szeleteket, mindig annyit, amennyit várhatóan elfogyasztunk. Kínáljunk mellé tormát is.

A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Déli országokban előszeretettel kínálnak melléje durvára vágott vöröshagymát vagy felkarikázott újhagymát – különböző ecetekkel, fűszerolajakkal és paradicsompürével.

A sonka főzőlevét ne öntsük ki, hanem főzzünk meg benne vagy húsz tojást. Amikor már keményre főttek (körülbelül 10 perc alatt), vegyük le a tűzről és egy kicsit kocogtassuk meg őket, hogy a héjuk megrepedezzen. Hagyjuk a lében kihűlni, így a tojások is átveszik a kellemesen füstös ízt. A kihűlt tojásokat szedjük ki, törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre, amennyi várhatóan elfogy.

Ha télen nem vágtunk volna disznót, húsvét előtt még mindig vehetünk egy másfél-kétkilós füstölt sonkát vagy – aki szereti – zaftosabb tarját. Előző este beáztatjuk hideg vízbe. Mielőtt feltesszük főni, szárazra töröljük, egy hosszú pengéjű késsel hosszában felszúrjuk (mint a karajt), és egy szál, előzőleg lefagyasztott parasztkolbásszal megtöltjük. Visszatesszük az áztatóvízbe és kis lángon elkezdjük főzni. Ez ugyan nem vetekszik sem a prágai, sem a pármai vagy ír sonkával – de nem is kerül annyiba.

Húsvéti terített asztal (Fotó: pixabay.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek