2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Reich Károly mesés rajzai című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Reich Károly mesés rajzai

Szerző: / 2017. augusztus 8. kedd / Kultúra, Képzőművészet   

Reich Károly (1922-1988) grafikus (Fotó: Móra Kiadó) 95 éves lenne Reich Károly grafikus, akinek művészete, lírai hangvételű, életörömöt sugárzó játékos stílusa különösen alkalmas volt gyermekkönyvek illusztrálására.

Az elmúlt évtizedekben, egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig számtalan gyermekkönyv szereplőit elevenítette meg. Egész nemzedékek nőttek fel mese és verseskötet illusztrációin.

Reich Károly: A szobrász kertje (Fotó: Savaria Galéria)Alkotásai nem ismeretlenek sem a meseolvasók, sem a művészetrajongók előtt. A Firkálást, a Levelet olvasót, A kiváncsi kecskét, A szobrász kertje cimü sorozatot és a mitológiai témájú tusrajzait már többször megcsodálhatták az érdeklődők. A Shakespeare-müvekhez készült illusztrációit sem kell bemutatni a könyvbarátoknak, a grafikák, rézkarcok kedvelőinek.

Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész 1922-ben született Balatonszemesen. Az Iparművészeti Főiskolát 1948-ban végezte, Konecsni György és Hincz Gyula tanítványaként. Grafikáival 1950 óta vett részt kiállításokon, első egyéni tárlatát 1964-ben a Dürer-teremben rendezték, azóta számos hazai és külföldi bemutatón szerepelt nagy sikerrel képgrafikáival és könyvillusztrációival. A magyar és a külföldi irodalom kiemelkedő alkotásai mellett elsősorban ifjúsági könyvekhez készített illusztrációkat: ezekért 1965-ben a Lipcsei Nemzetközi Könyvkiállítás aranyérmét, 1984-ben pedig a Gyermek- és Ifjúsági Könyvek Nemzetközi Társaságának (IBBY) grafikai diplomáját is elnyerte.

Hajlékony, könnyed vonalvezetés, tiszta, egyszerű, játékos és költőien finom ábrázolásmód jellemezte művészetét. A természet, az állatok és az ember szeretete, s az ebből fakadó humanizmusa hatotta át mind önálló képgrafikáit, mind illusztrációit, köztük például a legutóbb, tavaly decemberben megjelent Benedek Elek meséskönyvhöz készült rajzait.

A könyvek mellett számos grafikai albuma jelent meg, 1985-ben a Hazafelé, 1986-ban pedig a Kezek című. Életének utolsó hónapjaian újabb oldaláról mutatkozott be a művész: grafikái mellett figyelemre méltó kisplasztikákat készített.

Reich Károly (1922-1988) grafikus könyvillusztrációi (Fotó: cultura.hu)

Reich Károly (1922-1988) grafikus könyvillusztrációi (Fotó: cultura.hu)

Művészetét 1954-ben és 1956-ban Munkácsy-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal ismerték el, 1972-ben érdemes, 1975-ben kiváló művész címmel tüntették ki. Munkásságáért 1987-ben a Szocialista Magyarországért Érdemrendet vehette át. Aktívan részt vett a művészi közéletben is: tagja volt a Képzőművészek, Iparművészek és Művészeti Dolgozók Szakszervezete elnökségének, valamint nyolc évig vezette a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége képzőművészeti szakosztályát. 1987-ben szakmai és közéleti tevékenységéért a Művészeti Alap nagydíját nyerte el. Reich Károly életétnek 66. esztendejében, hosszú, súlyos betegség után hunyt el.

A Postamúzeumot és a Latinovits-emlékházat követően újabb emlékházat avattak csütörtökön Balatonszemesen. Reich Károly grafikus családja a múlt évben visszavásárolta a művész szülőházát, s most felújítva, rendbehozva megnyitotta az érdeklődők előtt. Az emlékházban a még megmaradt eredeti berendezési tárgyak mellett a művész számos alkotása is megtekinthető.

Reich Károly: Szüret (Fotó: Savaria Galéria)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek