2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Félrelépve online című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Félrelépve online

Szerző: / 2016. december 14. szerda / Kultúra, Teátrum   

Billy Van Zandt – Jane Milmore: Bocs, félrement!, 2016, Orlai Produkció (Fotó: Takács Attila) Intim kapcsolatot ápol a laptopjával és az internet varázslatos, ugyanakkor veszélyektől hemzsegő világával? Akkor talán élt már át hasonlót, mint a darab szereplői, vagy legalábbis érzett komoly szorongást a lehetőség miatt.

A Bocs, félrement! a Belvárosi Színházban

Egyszer ugyanis mindannyian félreüthetünk egy Entert, és egészen másnak továbbíthatjuk a csetüzenetet vagy az e-mailt, mint akinek szeretnénk. És ha ennek a tévedésnek olyan nagy a tétje, hogy akár az egész életünket romba döntheti, akkor igazán nagy gáz van. Billy van Zandt és Jane Milmore pazar komédiájában effajta malőr indítja be a cselekményt, s lesz is belőle őrületes, szórakoztató káosz.

A rutinos csetelés általában félszívvel történik, mint a mesebeli szegény lány esete: figyelünk a monitorra meg nem is, követjük a másik fél rövidke és sok sorba tördelt információmorzsáit, meg nem is. Netes csevegés közben ezer másik dolgot csinálunk, enni adunk a macskának, megírunk egy cikket, megkavarjuk a levest. Ha pedig határtalan merészségünkben több ismerőssel is csevegünk egyszerre, akkor tényleg az istent kísértjük. Ilyen mértékű hányavetiségnek egyszer meglesz a böjtje: olyan szöveget gépelünk be, amit nem lenne szabad, olyan személynek továbbítva, akinek életveszélyes. S már kész is a baj.

Billy Van Zandt – Jane Milmore: Bocs, félrement!, 2016, Orlai Produkció (Fotó: Takács Attila)

A Bocs, félrement! című vígjáték ezt a 21. századi alaphelyzetet aknázza ki, s a modern kommunikációs formát és technológiát az emberiség egyik legősibb toposzával, a házastársi hűtlenséggel kombinálja. Sok eredetiséget ne keressünk a darabban: természetesen a szeretőnek, Wandának (Péter Kata) szánt forró, szexis vallomás landol tévedésből a decens és nettapasztalatlan feleség, Stephanie (Kovács Patrícia) vadonatúj gépén, s ezzel az önmagát odaadó férjnek álcázó Richardról (Schruff Milán) a lepel le is hullik. Azaz hullna, ha nem kanyarítanának a szerzők ebből a szituációból másfél órás darabot, s ezért a férj nem találna ki újabb és újabb kommunikációs trükköket, hogy mentse az irháját. A keresztbe-kasul zajló, perverz csetjátékba a szeretőn és a nejen kívül hamarosan bekapcsolódik Richard Hillary Clintonnal bizarr online kapcsolatot ápoló, geek barátja, George (Mészáros Máté) és a hölgy cinikus szingli barátnője, Peg (Járó Zsuzsa) is. Jól ismert típusok mind az öten a hazug macsótól a túlsúlyos és megkeseredett hajadonon át a szép, de butácska naiváig. A szerzők persze alaposan összegabalyítják a szálakat, kaotikus viszonyrendszereket teremtve ki- meg visszafordítják a személyiségeket, úgyhogy nehezen tudjuk követni, melyik szereplő igazából milyen jellem, no és hogy ki kivel és miért van együtt a hazugságlavina végén.

A színpadkép megalomán látványossággal igazán nem vádolható: öt szereplőt látunk egymás mellett ülni egy asztalnál, mellettük bögre vagy vizespohár, kilógó lábaik és asztal fölé emelkedő karjuk-fejük, plusz egy-egy, a nézőknek hátát mutató laptop a fullminimalista díszlet. A kopár látványt azonban mozgalmas események és szikrázó humor ellensúlyozza, amit maradéktalanul sikerült átültetni magyar nyelvre, és – univerzalitása miatt – a cselekmény megértése-átélése sem lehet gond. A rendező Paczolay Béla castingja csillagos ötöst érdemel: Kovács Patrícia például az egyik legsokoldalúbb magyar színésznő, akinek simán elhisszük az ostobácskán pillogó háziasszonyt és a haját összeborzoló, körmeit kiengedő szexi vadmacskát egyaránt. Mészáros Máté persze hogy a lúzer haver, ahogy Járó Zsuzsa és Péter Kata is sztereotip jellemeket hoznak abszolúte magas színvonalon. A színjáték a sajátságos dialógusok, a gyorsan pergő verbalitás mellett a mimikára és a gesztusokra épít elsősorban: egy-egy lendületesen megcsapott billentyű, dühösen grimaszoló arc, rémült tekintet fejezi ki a karakterek lelkében és csetablakaiban dúló viharokat és viszonyokat.

Billy Van Zandt – Jane Milmore: Bocs, félrement!, 2016, Orlai Produkció (Fotó: Takács Attila)

A dramaturgiai összefüggések épek maradnak mindvégig, a szöveg sodró és tényleg nagyon vicces: a poénok jól kiszámított ritmus szerint érkeznek, az öt színész magabiztos profizmussal dobálja ide-oda a labdákat. A fordításnak sikerült elkerülnie a kimódoltság és nehézkesség csapdáját: az internetnyelv, a digilektus használata rejthetné leginkább magában ezeket a veszélyeket, de a rövidítések, emotikonok használata sem teszi kínossá az egészet vagy lassítja le az előadás iramát. A hétköznapi alaphelyzetből kikerekített, bizarrá váló, és nem mellesleg az emberi természetről sok pozitívumot elmondani nem tudó vígjáték kiváló szórakozás igazi nagy nevettetőkkel. Többet senki ne várjon tőle, mert bár itt-ott cseppnyit el is gondolkodtat, arra nincs módja és szándéka sem, hogy bárkinek súlyos kínokat okozzon.

Hegedüs Barbara
Fotó: Takács Attila

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek