2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Glenda Jackson 80 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Glenda Jackson 80

Szerző: / 2016. május 9. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas angol színésznő (Fotó: listal.com) A vásznon érzékeny, szenvedélyes, szeszélyes nőket formált meg, alakításainak sajátos színt kölcsönzött temperamentumos személyisége. Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas angol színésznő 80 éves.

1936. május 9-én Brinkenheadben, egy Liverpoolhoz közeli kisvárosban jött a világra egy munkáscsalád gyermekeként. Iskoláit tizenhat évesen hagyta félbe, hogy egy amatőr színtársulathoz csatlakozzon. Az itt töltött évek alatt szerezte színpadi rutinját, hiszen szinte minden szerepkörben kipróbálhatta magát, közben a megélhetésért portásként és pincérként dolgozott. Idővel bejutott a Drámaművészetek Királyi Akadémiájára, diplomáját 1957-ben kapta kézhez.

Peter Brook, a Royal Shakespeare Company világhírű rendezője fedezte fel tehetségét, az ő irányításával lett a társulat vezető színésznője. 1964-ben kiugró sikere volt Charlotte Corday szerepében Peter Weiss Marat halála című drámájában, a szerepet a dráma filmváltozatában is eljátszotta. A világhírt és vele együtt első Oscar-díját a Szerelmes asszonyok című film hozta meg számára 1969-ben. A másodikat 1973-ban az Egy kis előkelőségért kapta. Még kétszer jelölték az aranyszoborra, 1971-ben az Átkozott vasárnap, majd 1975-ben a Hedda című mozik főszerepéért. A vásznon érzékeny, szenvedélyes, szeszélyes nőket formált meg, alakításainak sajátos színt kölcsönzött temperamentumos személyisége.

A zene szerelmeseiben Csajkovszkij feleségét játszotta parádésan, a BBC hatalmas sikerű tévésorozatában I. Erzsébet szerepéért kopaszra borotváltatta a fejét. A legendás királynőt később a Mária, a skótok királynője című filmben is eljátszotta, Vanessa Redgrave oldalán. A hetvenes-nyolcvanas években neve a biztos kasszasikert jelentette, így számtalan felkérést kapott. Eljátszotta Ibsen Hedda Gablerének címszerepét, a francia színésznő Sarah Bernhardtot A hihetetlen Sarah-ban, diszkrét báj jellemezte unatkozó szépasszony-feleség alakítását az Egy romantikus angol nőben, aztán Kleopátra volt a BBC sorozatában. 1978-ban remek párost alkottak Walter Matthauval a Várlak nálad vacsorára című vígjátékban, későbbi filmjei közül említésre méltó A katona visszatérése, a Teknőcnapló és A szivárvány.

II. Erzsébet - Glenda Jackson (Fotó: listal.com)

1992-ben – ahogy mondani szokás – pályája csúcsán lehúzta a redőnyt: színészként nyugdíjba ment, és politikusi karriert kezdett. A Munkáspárt parlamenti képviselőjévé választották, ő volt a brit alsóház egyetlen Oscar-díjas tagja. 1997-ben Tony Blair kormányában megkapta a londoni közlekedésért felelős államtitkár-helyettesi posztot. Tisztségéről 2000-ben mondott le, hogy indulhasson a főpolgármesteri székért, s bár a küzdelemben alulmaradt, ő lett a győztes Ken Livingstone hajléktalanügyi tanácsadója. A Munkáspárt úgynevezett lázadó balszélének egyik tagjaként rendszeresen bírálta a kormányfőt, 2003-ban, az iraki háború megindítása idején Tony Blair lemondását követelte. A parlamentben töltött ideje alatt soha nem tért vissza sem a színpadra, sem a vászonra, és interjút sem adott korábbi karrierjéről, hogy minél inkább második hivatásának szentelhesse magát. Tavaly májusban azonban már nem indult a választásokon, hanem visszatért a polgári életbe.

Most, a nyolcvanadik születésnapjához közeledve mindenkit azzal lepett meg, hogy visszatér a színészethez. A BBC Radio 4 felkérte a Vér, Szex és Pénz című rádiójátékának főszerepére, amely Emile Zola Rougon-Macquart ciklusa alapján készül. Az első rész november 21-én kerül adásba.

1983-tól 2004-ig nevét viselte egy színház Londonban (az épületet később lebontották), 2006-ban, az Ibsen Emlékévben a világ tíz legjobb Ibsen-színésznője közé választották és megkapta az Ibsen Centenáriumi Díjat.
1978-ban a Commander of the Order of the British Empire (CBE) kitüntetettje lett.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek