2017. március 23.  Csütörtök
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 23.  Csütörtök   Emőke
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Glenda Jackson 80 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Glenda Jackson 80

Szerző: / 2016. május 9. hétfő / Szubkultúra, Filmvilág   

Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas angol színésznő (Fotó: listal.com) A vásznon érzékeny, szenvedélyes, szeszélyes nőket formált meg, alakításainak sajátos színt kölcsönzött temperamentumos személyisége. Glenda Jackson kétszeres Oscar-díjas angol színésznő 80 éves.

1936. május 9-én Brinkenheadben, egy Liverpoolhoz közeli kisvárosban jött a világra egy munkáscsalád gyermekeként. Iskoláit tizenhat évesen hagyta félbe, hogy egy amatőr színtársulathoz csatlakozzon. Az itt töltött évek alatt szerezte színpadi rutinját, hiszen szinte minden szerepkörben kipróbálhatta magát, közben a megélhetésért portásként és pincérként dolgozott. Idővel bejutott a Drámaművészetek Királyi Akadémiájára, diplomáját 1957-ben kapta kézhez.

Peter Brook, a Royal Shakespeare Company világhírű rendezője fedezte fel tehetségét, az ő irányításával lett a társulat vezető színésznője. 1964-ben kiugró sikere volt Charlotte Corday szerepében Peter Weiss Marat halála című drámájában, a szerepet a dráma filmváltozatában is eljátszotta. A világhírt és vele együtt első Oscar-díját a Szerelmes asszonyok című film hozta meg számára 1969-ben. A másodikat 1973-ban az Egy kis előkelőségért kapta. Még kétszer jelölték az aranyszoborra, 1971-ben az Átkozott vasárnap, majd 1975-ben a Hedda című mozik főszerepéért. A vásznon érzékeny, szenvedélyes, szeszélyes nőket formált meg, alakításainak sajátos színt kölcsönzött temperamentumos személyisége.

A zene szerelmeseiben Csajkovszkij feleségét játszotta parádésan, a BBC hatalmas sikerű tévésorozatában I. Erzsébet szerepéért kopaszra borotváltatta a fejét. A legendás királynőt később a Mária, a skótok királynője című filmben is eljátszotta, Vanessa Redgrave oldalán. A hetvenes-nyolcvanas években neve a biztos kasszasikert jelentette, így számtalan felkérést kapott. Eljátszotta Ibsen Hedda Gablerének címszerepét, a francia színésznő Sarah Bernhardtot A hihetetlen Sarah-ban, diszkrét báj jellemezte unatkozó szépasszony-feleség alakítását az Egy romantikus angol nőben, aztán Kleopátra volt a BBC sorozatában. 1978-ban remek párost alkottak Walter Matthauval a Várlak nálad vacsorára című vígjátékban, későbbi filmjei közül említésre méltó A katona visszatérése, a Teknőcnapló és A szivárvány.

II. Erzsébet - Glenda Jackson (Fotó: listal.com)

1992-ben – ahogy mondani szokás – pályája csúcsán lehúzta a redőnyt: színészként nyugdíjba ment, és politikusi karriert kezdett. A Munkáspárt parlamenti képviselőjévé választották, ő volt a brit alsóház egyetlen Oscar-díjas tagja. 1997-ben Tony Blair kormányában megkapta a londoni közlekedésért felelős államtitkár-helyettesi posztot. Tisztségéről 2000-ben mondott le, hogy indulhasson a főpolgármesteri székért, s bár a küzdelemben alulmaradt, ő lett a győztes Ken Livingstone hajléktalanügyi tanácsadója. A Munkáspárt úgynevezett lázadó balszélének egyik tagjaként rendszeresen bírálta a kormányfőt, 2003-ban, az iraki háború megindítása idején Tony Blair lemondását követelte. A parlamentben töltött ideje alatt soha nem tért vissza sem a színpadra, sem a vászonra, és interjút sem adott korábbi karrierjéről, hogy minél inkább második hivatásának szentelhesse magát. Tavaly májusban azonban már nem indult a választásokon, hanem visszatért a polgári életbe.

Most, a nyolcvanadik születésnapjához közeledve mindenkit azzal lepett meg, hogy visszatér a színészethez. A BBC Radio 4 felkérte a Vér, Szex és Pénz című rádiójátékának főszerepére, amely Emile Zola Rougon-Macquart ciklusa alapján készül. Az első rész november 21-én kerül adásba.

1983-tól 2004-ig nevét viselte egy színház Londonban (az épületet később lebontották), 2006-ban, az Ibsen Emlékévben a világ tíz legjobb Ibsen-színésznője közé választották és megkapta az Ibsen Centenáriumi Díjat.
1978-ban a Commander of the Order of the British Empire (CBE) kitüntetettje lett.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek