2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az isteni Marlon Brando című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Az isteni Marlon Brando

Szerző: / 2014. április 3. csütörtök / Szubkultúra, Filmvilág   

Marlon BrandoLázadó volt, mint Montgomery Clift vagy James Dean, de neki több mint harmincéves filmes pályafutás adatott meg. Az előadás-művészetre elsöprő hatást gyakorló Marlon Brando kétszeres Oscar-díjas amerikai színész 90 éve született.

“A színész olyan fickó, aki csak azt hallja meg, ha róla beszélnek” – vallotta a filmszínészek abszolút mércéje, a kulturális ikon és valódi géniusz, aki meghízva, hírhedt különcként halt meg, s nem sok kellett hozzá, hogy utolsó éveinek viselt dolgai elhomályosítsák mindazt, ami miatt a háború utáni színészetben mércének számít.

A Brando-mítosz

Marlon Brando 1924. április 3-án született a Nebraska állambeli Omahában. Apja egy mezőgazdasági termékeket gyártó cég ügynöke volt, édesanyja az omahai félprofi színtársulatban játszott. Anyja terelgette az akaratos gyermeket a színészi pálya felé, alkoholista apja azonban – hogy fegyelmezze – beíratta a Faribault-i katonai akadémiára. Brando utált ott lenni, és drasztikus diákcsínyeivel 1943-ban elérte, hogy kicsapják. Az évek alatt két lánytestvérével együtt volt kénytelen átélni apjuk gyakori eltűnését és művészi hajlamú anyjuk alkohol iránti vágyát.

New Yorkba költözött, ahol a híres Actors Studióban Lee Strasberg, Stella Adler és Elia Kazan tanította, mindent elvállalt, hogy rácáfoljon apja pesszimista várakozásaira a jövőjét illetően. A Broadwayn 1944-ben kapta első szerepét, az Emlékszem, mama című vígjátékban szerepelt még minden különösebb visszhang nélkül, ám a kritikusok már felfigyeltek rá. Néhány év múlva leforgatta első, a Férfiak című filmjét, a deréktól lefelé megbénult katonák történetét. Ezzel végleg elhagyta a színházat, hogy a filmtörténet legnagyobb és legnehezebb, megdöbbentő alakításait hozza létre. Egy csapásra ismertté vált, amikor Tennesse Williams A vágy villamosa című drámájának New York-i bemutatóján ő játszotta Stanley Kowalskit. “Imádja a fényt! Látod, hogy árad belőle a fény? Nem lenne szabad elfogultnak lennem, de ő a kedvencem!” – mondta róla Williams a film bemutatójakor. A premier után sztárként ünnepelték.

1949-ben Hollywood felé vette az irányt, de életformáján nem volt hajlandó változtatni: farmerben és trikóban mászkált, kocsmákban étkezett, a partikon nem vett részt, botrányt keltett. Ki nem állhatta az újságírókat, gyakran és élvezettel provokálta őket. 1951-ben Elia Kazan a színpadi változat szereplőivel vitte filmre A vágy villamosát, amely meghozta Brandónak a világhírt és az első Oscar-jelölést. 1954-ben ugyancsak Kazan rendezésében készült film, A rakparton, amelynek főszerepéért a következő évben megkapta első Oscar-díját.

A vágy villamosa, Marlon Brando, Vivien Leigh, 1951 (Fotó: pinterest.com)

1952 és 1962 között olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Viva Zapata (1952), A vad (1953), a Julius Caesar (1953), az Oroszlánkölykök (1958) és a Lázadás a Bountyn (1962). Ebben az időszakban háromszor kapott BAFTA-díjat mint legjobb férfi főszereplő, a legjobb színész lett 1953-ban a cannes-i filmfesztiválon, 1955-ben pedig – az Oscar mellett – egy Arany Glóbuszt is hazavihetett A rakpartonban nyújtott alakításáért.

Egy évtizednyi visszaesés után a hetvenes évek elejétől újra szárnyalt. 1972-ben két igazán jó filmben játszhatott: Bertolucci Utolsó tangójában és minden idők egyik legfantasztikusabb maffia filmjében, Coppola Keresztapájában. Az Utolsó tangóban sokak szerint élete legjobb alakítását nyújtotta, Oscar-díjra is jelölték. A Keresztapában nyújtott alakításáról, Don Vito Corleone személyiségének megformálásáról a kritikusok felsőfokokban beszéltek. A sikerhez híressé vált sminkje is hozzájárult: arcát ráncosra festette, haját brillantinnal hátrafésülte, állkapcsát a szájába tömött papír zsebkendőkkel emelte ki, mozgékony ujjaival folyton gesztikulált. A szerepért ismét Arany Glóbuszt, majd egy újabb Oscart is kapott, ez utóbbit azonban nem vette át: az amerikai kisebbségi politikát elítélő üzenetét a gálán egy fiatal apacs színésznő olvasta fel.

Következő filmjeiben sorra olyan figurákat alakított, akik mellékszereplők voltak ugyan, mégis az egész történet drámai magvát hordozták (Apokalipszis, most; Superman, A képlet). A szerepek nagyságával fordított arányban állt a gázsija, a Supermanben alig néhány napos munka a világ legjobban fizetett sztárjává tette, sőt 1979-ben a Gyökerek című tévés sorozatban is felbukkant. A nyolcvanas évek nagy részében nem játszott, 1989-ben jelent meg újra az antirasszista Forrongó évszak című filmben, amelyért ismét Oscarra jelölték.

Utolsó tangó Párizsban, Maria Schneider, Marlon Brando, 1972 (Fotó:

Még életében mítosszá vált. Azon kevesek közé tartozott, akit pályatársai is a legnagyobbként ismertek el. Lázadó volt, mint Montgomery Clift vagy James Dean, de neki több mint harmincéves filmes pályafutás adatott meg. A sajtó magánéleti botrányaitól volt folyamatosan hangos, három házassága válással végződött, számos házasságon kívüli gyermeke született. A férfiak iránti vonzalmát és velük való viszonyait soha nem tagadta le: “Mint rengeteg férfinak, nekem is volt már homoszexuális élményem, és nincs mit szégyellnem ezen” – mondta a sajtónak. Brando számos kollégájával is folytatott szerelmi viszonyt, Darwin Porter Brando Unzipped című életrajzi kötetében azt állítja, hogy többek között James Deannel, Cary Granttel, Montgomery Clifttel és Sir John Gielguddal is.

A valaha rendkívül jóképű Brando, több nemzedék szexbálványa az 1990-es évekre 156 kilós, lomha kolosszus lett. A legnagyobb tragédia 1990-ben érte, amikor elsőszülött fia lelőtte húga, Cheyenne barátját, mert az szerinte rászoktatta a lányt a kábítószerre. Christian Brandót tíz év börtönre ítélték, a súlyos depresszióba esett Cheyenne harmadik öngyilkossági kísérlete pedig 1995-ben sikerrel járt.

“A valaha élt legkifinomultabb színész. 13 éves korom óta a bálványom. Két emberéletnyi munkát végzett. Én pedig bármikor kezdtem új filmbe, feltettem magamban a kérdést: vajon Brando játszana-e velem?” – vallja Barbra Streisand. Az Apokalipszis mostban másodszor is együtt játszott Robert Duvall színésszel, aki így vélekedett Brandóról: “Ő volt számunkra a legnagyobb, még Laurence Olivier-t is megelőzte. Kivételes ember volt, de csodálni valóan és könnyedén tiszteletlen, egészségesen tiszteletlen. Azt hiszem, ez a tiszteletlenség ellazította és teljesen összhangba hozta saját magával. Ez volt a titka, hogy színészként új utakat tudott megtalálni.”

A teljesen visszavonult Brando Tahiti közelében lévő saját szigetén, Tetiaorán és japán stílusú Los Angeles-i házában töltötte napjait. A világhírű Brando őszinte, atyainak nevezhető barátságot érzett Johnny Depp iránt, akiben fiatalkori önmagát látta Utolsó éveiben a Don Juan DeMarco, a Dr. Moreau szigete és A szajré című filmekben tűnt még fel. Nyolcvanegyedik életévében, 2004. július 1-jén hunyt el Los Angelesben.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek